2011. január 22.

Gyönyörű, romantikus konyhák

A legtöbb háziasszonynak a konyha leginkább a munka-főzés-mosogatás-pakolás színtere. Lehet ez romantikus? Egyáltalán összeillik a romantika és a konyha
Igen, egy példa. Íme:


Szemet gyönyörködtető részletek, pasztell árnyalatok, romantikus kiegészítők. 








Forrás: housebeautiful és diynetwork

Gombás resztelt máj

Eredetileg szalonnába göngyölt pulykamájat akartam, a gombából pedig gombapaprikást. Viszont Bianka oldalán találtam a gombás resztelt máj receptjét, és hirtelen pálfordulással emellett döntöttem. Jó döntés volt, finom lett. A receptet kicsit módosítottam, mivel se paprika, se paradicsom nem volt itthon, de így is népszerű volt.

Posted by PicasaHozzávalók (inkább 3 személyre):

  • 2 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 4-5 pulykamáj
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 1,5 dl víz
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • majoranna
  • só, bors
A vöröshagymát felszeletelem, nem kell apróra, csak úgy nagyjából, rusztikusan :) Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát is. Majd borsozzuk, megszórjuk majorannával, meghintjük pirospaprikával. Felöntjük 1-2 dl vízzel. Közben a májat feldaraboljuk, és hozzáadjuk a megdinsztelt, fűszeres hagymához. Nem sózunk!!! Fontos, mert megkeményedhet a máj! Csak a kész ételt sózzuk meg. Főzzük pár percig, majd hozzáadjuk a gombát is. Gyorsan elkészül, tálalhatjuk főtt burgonyával, vagy rizzsel. Az ecetes uborkát se felejtsük el! 

Jó étvágyat!

Kukoricakrémleves

Édes és egyszerű leves. A csemegekukorica alternatív felhasználási módja. 



Posted by PicasaHozzávalók (4 személyre való adag):


  • 60 dkg szemes kukorica
  • 15 dkg vaj
  • 9 dl tej
  • 30 dkg tejszínes krémsajt (mascarpone)
  • csipetnyi fehérbors
  • őrölt kömény
  • szerecsendió
  • 4 szelet bacon
A kukoricát a fűszerekkel együtt a vajon megpároljuk. Amikor megpuhult, felöntjük tejjel, és összeforraljuk. Pépesítjük és átszűrjük, hogy sima legyen. Ezután csomómentesre keverjük benne a krémsajtot. Ha szükséges még fűszerezünk rajta. A bacont megpirítjuk, és együtt tálaljuk. 

Jó étvágyat hozzá!

2011. január 21.

Szívdobbantó Európai Szakácskönyv!

Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére szívgyógyász társaságok vezetőinek közreműködésével készült ez a könyv, igaz még csak angol nyelven.
Szívdobbantó Európai Szakácskönyv... Az egészséges, szívet védő táplálkozás a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének egyik legfontosabb tényezője. Az Európai Kardiológus Társaság most megjelent szakácskönyvét az European Heart Journal ismerteti.
Roberto Ferrari, az Európai Kardiológusok Szövetségének volt elnöke szerint a szívbetegségek megelőzésének egyik legkiválóbb orvosa, de a kardiológia mellett a gasztronómiában is nemzetközi hírű szakértő, akinek meggyőződése, hogy az egészséges életmód nemcsak fontos, de igazán élvezetes is. A cikket itt elolvashatjátok.

Fűszeres forró almaital

Nem, ezen a képen nem egy pohár tea van, ez egy pohár fűszeres forró almaital. A receptet a Praktika 2007. januári számában találtam, nagyon tetszettek a receptek, fűszerek és forró italok találkozásai....  
Munkahelyünkre is magunkkal vihetjük termoszban hideg téli napokon.



Hozzávalók:


  • 1 doboz 100%-os almalé
  • 4-6 szegfűszeg
  • 10 szem bors
  • 2 szerecsendió-virág (én ezt késhegynyi őrölt szerecsendióval helyettesítettem
  • 2 csillagánizs
  • 1 darabka fahéj
  • 1 dl frissen facsart grépfrútlé
Forrósítsuk fel az almalevet a fűszerekkel, majd letakarva hagyjuk állni egy darabig. Szűrjük le, és adjuk hozzá a grépfrútlevet, és azzal is forrósítsuk meg.

Posted by Picasa

2011. január 20.

Most múlik pontosan



Csík zenekar

hallgassátok meg! úgy fantasztikus, ahogy van.

Danone - Élvezd a telet és nyerj 5 milliót!

Jó nyereményjáték azoknak, akik gyakran vásárolnak Danone Actimelt. A Danone újabb nyereményjátékot indított, "Élvezd a telet és nyerj 5 milliót'" címmel. Mit kell tenni? Vegyél egy promóciós csomagolású Actimelt, keresd meg az egyedi kódot a csomagolás belsejében és regisztrálj ezen a weboldalon.

Ha részt vesztek a nyereményjátékon, ne dobjátok el a csomagolást! Viszont azt se felejtsétek el, hogy hol gyűjtitek :)

További részletek itt

Zöldhagymás, kaliforniai paprikás batyu

Ezt a batyut a kényszer szülte, ugyanis tortát szerettem volna eredetileg. Az eredeti recept pritaminos-póréhagymás lepény volt. El is mentem a CBA Prímába hozzávalókért, hogy vacsorára ezzel lepjem meg azuramat. Szeretem a CBA Prímát, mert mindig mindent megkaptam, amit akartam. Viszont most nem! Se pritamin paprika, se póréhagyma. Azt gondolom, hogy egyik sem nagy tragédia, mindkettőnél beugrott egy-egy helyettesítő termék lehetősége. A póréhagyma helyett zöldhagyma lett, a pritaminpaprika helyett pedig piros kaliforniai paprika.

És ezzel még nem volt vége a helyettesítéseknek..... Elfelejtettem, hogy a leveles tészta, amit kivettem a fagyasztóból 6 darabból áll (Spar Budget leveles tészta 450g-os 6 darabból áll).

Így született a zöldhagymás, kaliforniai paprikás batyu. 


Posted by PicasaHozzávalók:


  • 1 csomag (450 g-os) leveles tészta (6 darabos)
  • 4 szál zöldhagyma
  • 1 darab piros kaliforniai paprika
  • 2-3 evőkanál olivaolaj
  • tojás
  • pici vaj
A tésztát szobahőmérsékleten kiengedjük. Közben a zöldhagymát felkarikázzuk (a zöld részét is), és a kaliforniai paprikát is apró darabokra vágjuk. Az olajon megpároljuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. Közben a tésztákat kinyújtjuk és kettévágjuk, és a kivajazott muffintepsi mélyedéseibe tesszük őket. Nem baj, ha a peremén bőven túlnyúlik, azt úgyis lehajtjuk. A tésztát megkenjük a kissé felvert tojással, megszurkáljuk villával. Belekanalazzuk a hagymás-paprikás keveréket, és behajtogatjuk a kilógó tésztarészeket. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

és ilyen, amikor beleharapunk :)





Jó étvágyat!

Zöldbabos sonkás mascarpones tészta

Nagyon finom tészta!



Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg durum csavarttészta (orsótészta, masnitészta, stb.)
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 10 dkg sonka
  • 20 dkg zöldbab
  • 25 dkg mascarpone
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 kanál reszelt parmezán vagy parmezán jellegű sajt
A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. A zöldbabot roppanósra pároljuk. A sonkát kevés olivaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a zöldbabot, ráöntjük a mascarpone-t. Kicsit összefőzzük ezt a ragut (óvatosan keverjük, hogy a zöldbab ne törjön össze), majd a tésztára öntjük. Megszórjuk a reszelt sajttal.
Posted by Picasa

Sárgaborsófasírt vegyes salátával

Gyakran sajnálom a vegetáriánusokat, na nem azért, mert nem esznek húst, hanem azért, mert velük kapcsolatban rengeteg embernek csak a rántott gomba/ sajt - rizs - tartármártás kombináció jut eszébe.

Legközelebb vegetáriánus vendéget ezzel fogok várni:



Sárgaborsófasírt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg sárgaborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 zsemle
  • 2 evőkanál vágott petrezselyem
  • 7 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
A sárgaborsót kiválogatjuk és egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a sárgaborsót a fokhagymával ízesített enyhén sós vízben kb. 40 percig főzzük. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét. Közben a zsemlét beáztatjuk. A megpuhult sárgaborsót leszűrjük, összetörjük, vagy összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tojást, az áztatott zsemlét, a petrezselymet , 3-4 evőkanál zsemlemorzsát, és sózzuk, borsozzuk. Összedolgozzuk és 10 percig pihentetjük. A masszából nedves kézzel golyókat formázunk (diónál picit nagyobbat), és megforgatjuk őket a maradék zsemlemorzsában. A golyókat aranysárgára sütjük, konyhai papírtörlőn a felesleges zsiradékot leitatjuk.

Hozzá bármilyen vegyes salátát kínálhatunk. Én karalábét, sárgarépát, kígyóuborkát dobtam össze gyorsan, nyakon öntve egy kis fokhagymás-petrezselymes natúr joghurttal.



2011. január 19.

Ázsia Hét az Aldinál

Ázsia Hét az Aldinál! A héten csütörtöktől sokféle "ASIA" termék van akcióban. Egész jó árak vannak, ha olcsóbban szeretnénk kipróbálni a szecsuáni szószt, vagy a tandoori curry szószt, vagy esetleg rákszirmot szeretnénk hétvégén előételnek, akkor érdemes benézni. Van mungó- és szójababcsíra és különböző instant levesek.

Én már kinéztem a kész wok szószokat (449 Ft/üveg - 1197,33 Ft/l) - részletek itt

őket:


Van belőle

  • szecsuáni
  • thai
  • egzotikus
  • indiai
  • Az akció január 26-ig tart.

Spenót gyorsan

Mindig van a mélyhűtőnkben pár fagyasztott spenót, felhasználási lehetőségeinek száma szinte végtelen. Legtöbbször a Lidl-ben vásárolom, de természetesen bármilyen fagyasztott spenót megfelel. Érdemes akkor többet venni, amikor akcióban van.

Posted by Picasa

Hozzávalók 2 személyre (!):


  • 450 g fagyasztott spenót
  • 100 ml tej
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 gerezd fokhagyma (vagy ki mennyi fokhagymával szereti)
  • tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • feltétnek főtt tojás és/ vagy főtt burgonya
A parajpürét fagyasztott állapotban tegyük egy edénybe, öntsük rá a tejet, majd gyenge tűzön főzzük. Időnként megkevergetjük. A félig főtt parajt rántással besűrítjük, a fokhagymával ízesítjük. Belekeverünk 1 tojást. 8-10 percig pároljuk, közben ízesítjük sóval, borssal.

A recept két személyre szól! Az én egyik spenót fogyasztóm:


Kalács sütés kezdőknek

Ma kalácsot sütöttem. Ezer éve sütöttem utoljára, így akkora izgalomban voltam, ami már-már kórosnak tekinthető egy kalács-sütés kapcsán. A receptet Limara oldaláról vettem, ezer köszönet érte!!!! Nem ismerem őt, csak az oldalát, de ezúton kérek minden kedves olvasómat, hogy látogassa meg Limara oldalát, és élvezkedjen a szebbnél szebb kalácsokban, kenyerekben, pogácsákban. Szinte érzem az illatokat és ízeket a leírásaiból. Ha valaha elköltözünk, az ő szomszédságába szeretnék lakni.....

Ezt a receptjét készítettem el, szóról szóra követtem a leírást. És ha valaha saját sütésű kalácsot akartok fényképezni, akkor rögtön a sütőből kivéve fotózzatok. Különben elfogy!

Maradék fotója:




 - a tökéletes itt



Tojásleves

Erről a levesről középiskolai menzám jut mindig eszembe. Gondolom sokan így vagyunk ezzel. Furcsa módon nálunk ez mégis gyakran van, mert azuram és a kisfiam is nagyon szereti. Nyugodt szívvel sorolható az olcsó levesek közé.
Tojásleves anyukám útmutatója alapján

Posted by PicasaHozzávalók 4 személyre:


  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • víz
  • tojás - igény szerint
  • ecet
A fokhagymát az olajon az 1 evőkanál liszttel megdinszteljük. Rátesszük a paprikát (gyorsan lehúzzuk a tűzről, nehogy megégjen). Ezután felöntjük vízzel (én 1,5 liter vizzel szoktam felönteni) és megsózzuk. Felforraljuk, majd beleütünk néhány tojást. Lehet a tojásokat egy kis tálban kikeverni, vagy hagyhatjuk a tojást egészben. Én többnyire személyenként 1 egész tojást is beleütök. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy ne keverjük szét! Tálalás előtt ecettel ízesíthetjük.

2011. január 18.

Hagymás-tejfölös kenyérlángos

Ma ez volt vacsorára. Nem fogyókúrázóknak való, azt biztos, de én imádom. Akinek a töki pompos jut eszébe, jó helyen jár....

A receptet egyébként a Győr Press ingyenes újság tavaly novemberi számában találtam, ők a receptet Palócprovence-tól vették, köszönet neki.





Posted by PicasaHozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál szárított élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 3,5-4 dl langyos víz
A tetejére:

  • 20 dkg húsos füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 dl tejföl
A tésztát a szokásos módon megdagasztjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Amíg a tészta pihen és kel, addig a tetejére való hozzávalókat előkészítjük. Felkockázzuk a szalonnát, kisütjük a zsírját. A szalonnapörcöket félretesszük. A megmaradt zsírban a felkarikázott hagymát megpároljuk, persze nem kell túlzottan, hiszen még a sütőben is sülni fog.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Amikor a tészta már megkelt, ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tepsiben, és majdnem készre sütjük (kb. 200 fokon). Kivesszük, rákenjük a tejfölt a tetejére, megszórjuk a szalonnával és a párolt hagymával. Azt a pár percet meg izgatottan kivárjuk, hogy elkészüljön. Forró teával szeretem a leginkább.

Ötlet: Érdemes a kenyérlángos receptjét kéznél tartani, és akár más feltétekkel elkészíteni. Aki eddig nem ismerte volna, gasztrofesztiválokon, ilyen-olyan vásárokon biztosan fog találkozni vele.


Tejkrémleves - hónap végére

Igen, valóban jól írtam a leves nevét, a tejkrémlevesről van szó. Ahogy ígértem, több takarékos, olcsó, de ízletes ételt is felteszek a blogba. Sajnos egyre több háztartásban van szükség hónap végén arra, hogy tényleg a kamra maradékaiból "építkezzünk".

Nekem ízlett, és nagyobbik fiamnak is (a kisebb fiam még nem kaphat tejet, ezért az ő véleményéről nem nyilatkozom).



Hozzávalók 4 személyre:


  • 5 dkg vaj
  • 2,5 evőkanál liszt
  • 1,5 liter tej
  • 2 tojás 
Felforrósítjuk a vajat, és a lisztet ráhintjük. Világos rántást készítünk. A meleg tejjel feleresztjük, megsózzuk és 10 percig főzzük. A végén elkeverjük a 2 tojás sárgáját a levesben. Én levesgyönggyel szoktam adni, de piríthatunk zsemlekockát is hozzá.

Forrás: Szakácskönyv - Vince Kiadó
Posted by Picasa

Hungary - World of Potentials



Csodaszép, hangulatos és izgalmas. Ilyen Magyarország! Nézzétek meg a videót, és élvezzétek a csodálatos zenét!

Nokedli

Jó pár évvel ezelőtt anyukám a Metroban mindhárom lányának és saját magának is vásárolt egy nokedliszaggatót (nem várt fogyás a nokedliszaggatóknál.....). Meg kell, hogy mondjam, hogy a tökéletes nokedliszaggatót vette meg. Nem billeg, vagy csúszkál össze-vissza, az alján található lépcsőzetes kialakítás miatt több, különböző méretű fazékhoz is használható. Másik előnye, hogy műanyagból van, így nem is rozsdásodik. Persze a mosogatást itt sem kerülhetjük ki, de ha hagyjuk rászáradni a tésztát, akkor 1 nap múlva könnyedén ledörzsölhetjük róla. Ha rendesek vagyunk, és elmosogatjuk, akkor persze 1 darab szivacs a kukában fog landolni.

A recept a nokedliszaggató tartójában volt, és tökéletesen bevált.


Hozzávalók (inkább 3 személyre, mint 4-re):

  • 30 dkg rétesliszt
  • 2 tojás
  • 100 ml szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
  • 100 ml tej
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
A liszt kivételével minden hozzávalót alaposan összekeverünk, majd a végén hozzáadjuk a lisztet. A masszát a forrásban lévő vízben rövid ideig (pár perc) felfőzzük, amíg a galuskák a víz tetejére feljönnek.

Ötlet: Én ebből a masszából mindig dupla (néha tripla) adagot csinálok, és egy részét mélyhűtőtasakban lefagyasztom. A tasakra írjuk rá mindenképpen, hogy nokedli és hogy hány személyes adag, mert pár hét múlva már nem fogunk emlékezni rá.


A nokedliszaggató lelőhelyéről hamarosan....


Posted by Picasa

Bögrés sütemények - finom édességek mérleg nélkül

Fotó: a kiadó honlapjáról
Posted by Picasa
A kiadvány szerzője Christa Schmedes, a könyv eredeti címe: Becherkuchen - Einfach und Schnell. A könyv azoknak készült, akik csak minikonyhával rendelkeznek, és nincs mérlegük. Vagy esetleg nem akarják elővenni a mérleget. 

  1. Információ a bögrés süteményekről - alapreceptek, mázak és dekoráció
  2. Formában sült finomságok - ebből a részből már ki is néztem a fekete-fehér sütit :)
  3. Kedvelt szeletsütemények
  4. Aprósütemények és torták
A Holló és Társa Kiadónál 2011. február 15-ig a "Könnyen, gyorsan, finomat!" szakácskönyvek most akcióban vannak! Akit érdekel, megnézheti itt.

2011. január 17.

Fűszeres gyümölcskenyér

Ezt a süteményt 5 éves nagyfiam segítségével készítettem. A receptet a Holló és Társa Kiadó Bögrés sütemények finom édességek mérleg nélkül című kiadványában találtam. Szeretem, mert szabadon variálható, a rendelkezésre álló alapanyagok függvényében. Méréshez pedig egy hagyományos 2 dl-es bögrét használhatunk.


Hozzávalók:


  • 25 dkg puha vaj
  • 1 bögre cukor
  • 4 tojás
  • 2 és fél bögre liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál őrölt kardamom
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • 1 bögre mazsola
  • 1 bögre vegyes kandírozott gyümölcs
  • 1 bögre aszalt sárgabarack
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • vaj és zsemlemorzsa a formához
Persze mint minden gyümölcskenyérben, ebben is használhatunk akár diót, mandulát vagy pisztáciát is. A sütőt 175 C fokra előmelegítjük. A gyümölcskenyér formát kivajazzuk és beszórjuk zsemlemorzsával.
A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. A lisztet összekeverjük az összes száraz anyaggal, tehát a sütőporral, az étkezési keményítővel, a fűszerekkel, mazsolával, aszalt barackkal, kandírozott gyümölcsökkel és a kikevert vajhoz adjuk. A tésztát a formába öntjük és elsimítjuk. A sütőben a középső magasságra tesszük és légkeverésnél 160 fokon 1 óra 20 percig sütjük. Érdemes körülbelül 50-55 perc után alufóliával beborítani, hogy a teteje ne égjen meg, és kicsit csökkenteni a hőfokon, kb. 150 C-ra.

Ötlet: A fűszeres gyümölcskenyérhez akár maradék mézeskalács fűszerkeverékünket is felhasználhatjuk.
Posted by Picasa

Gulyásleves

Egyszer azt olvastam egy "profi gasztroblogon", hogy gulyáslevest bizony csak és kizárólag bográcsban szabad főzni, és csak marhalábszárból. Nos én nem így készítettem. Egyszerűen, gáztűzhelyen és sertéscombból. Alapnak a Vince Kiadó Szakácskönyv című könyvét vettem.


Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg sertéscomb
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 3-4 db sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • 50 dkg burgonya
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 kis darab babérlevél
  • 1 kávéskanál Piros Arany
A húst megmossuk, majd apró, körülbelül 2 centiméteres kockákra vágjuk. A hagymát is megtisztítjuk, apróra vágjuk és a felforrósított olajban megpirítjuk. Beletesszük a pirospaprikát. Figyeljünk arra, hogy az edényt húzzuk le a tűzről, amikor a pirospaprikát beletesszük, hogy ne égjen le (megkeseredhet). Majd hozzáadjuk a húskockákat és pár percig pirítjuk. Megsózzuk, vízzel felöntjük. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, és a kockákra vágott burgonyát is. Beledobjuk a babérlevelet, és puhára főzzük lassú tűzön. Körülbelül 1,5 órát kell főzni.

Jó étvágyat!

Vágjunk bele!

Fotó: Idea go
Posted by Picasa
Minden kezdet nehéz.... szól a közmondás. És milyen igaz! Nehéz sok-sok fantasztikusan jó gasztroblog között egy új receptgyűjteményt indítani. Nehéz meggyőzni magam arról, hogy érdemes egy új blogot kezdeni, vajon lesz-e olvasóm.


Nem vagyok szakács, vagy cukrász, csak egy nagyon lelkes anyuka, aki imád a konyhában sertepertélni és kényeztetni a családját. Nem vagyok fotóművész, sőt attól nagyon is távol állok, viszont szívesen fényképezem az általam készített ételeket. Nem vagyok pénzügyi szakember, viszont fontosnak tartom, hogy takarékosan és gondosan vezessük a háztartásunkat - még akkor is, ha ez manapság nagyon régimódinak tűnik.


Jó főzőcskézést és kellemes olvasást kívánok!