2011. augusztus 11.

Kovászos uborka

Ez a kovászos uborka már egy hónapja készült, és olyan gyorsan elfogyott, hogy csak ez a gyengécske fotó készült róla (még szerencse, hogy legalább ez....). De mindenképpen el akartam magamnak tenni ezt a receptet, hogy jövőre tutira meglegyen!

Anyukám nagyon ritkán készít kovászos uborkát, mert ők annyira nem szeretik, azuram viszont igen, és a kedvébe akartam járni. Máriánál találtam meg azt az igazi, hagyományos kovászos uborkát, ami nincs agyonvariálva, agyon fűszerezve. Ez a kovászos uborka nagyon finom volt, pont, amilyet akartam. 

Köszönöm, Mária!!! Ja, és igazad van, egy gond volt vele, hogy túlságosan gyorsan elfogyott...



Kovászos uborka

Hozzávalók:

  • 2,5 kg kovászos uborka
  • 1 nagy csomag / csokor kapor
  • víz
  • annyi evőkanál só, ahány literes az üveg
  • zsemle vagy kenyér az üveg tetejére
  1. Az üvegeket kimossuk, kifertőtlenítjük.
  2. Az uborkákat egy zöldségekhez használt körömkefével alaposan lesikáljuk, leöblítjük és a két végüket levágjuk, majd keresztben bevágjuk. De csak annyira, hogy ne vágjuk félbe őket.
  3. A kaprot megmossuk, majd felét az üveg aljára tesszük. Rárakosgatjuk az uborkákat egymás mellé állítva. Tetejére rakjuk a kapor másik felét.
  4. Felöntjük vízzel, annyival, amennyi ellepi. Majd ezt a vizet egy fazékba öntjük, felforraljuk és annyi sót adunk hozzá, ahány literes a befőttes üvegünk. 
  5. Alaposan elkeverjük a sót a vízben, majd visszaöntjük az uborkára.
  6. A tetejére kenyeret rakunk.
  7. Az üveget új nejlonzacskóval és befőttes gumival lezárjuk, és kitesszük napos részre.
  8. 3-4 nap után elkészül.
Amikor az uborka kész, kiszedegetjük egy jól záródó műanyag dobozba, a levét átszűrve visszaöntjük rá.

És nekiesünk :)))

Ui.: én celofánt tettem a tetejére és egy kis süteményes tálat, ha esetleg megindulna.... :)





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Cukkinis kenyér

Ezt a cukkinis kenyeret egyik szörfözős estém során találtam egy angol nyelvű weboldalon, a Smitten Kitchen oldalon. A szerző azt a cukkinis kenyeret még 2007-ben készítette, de számomra teljesen az újdonság erejével hatott a cukkini ilyesfajta felhasználási módja. A cukkinis kenyér itt ugyanis egy püspökkenyérhez hasonló édesség. El is készítettem, mivel apósomtól és ismerősöktől is sok cukkinit kapunk.

Finom, "szaftos" volt, talán a cukkiniben található nedvességtől, és abszolút nem lehetett érezni a "zöldség ízt".

A lenti mennyiségből lesz 1 darab kenyér és 12 darab muffin. Persze lehet 24 darab muffint is sütni belőle. Kinek mi tetszik....







Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 1 csésze olaj (én sima napraforgó olajat használtam, lehet olívát is)
  • 1 és 3/4 csésze kristálycukor
  • 2 csésze reszelt cukkini (héjastól)
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 3 csésze finomliszt
  • 3 teáskanál fahéj
  • késhegynyi szerecsendió
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • fél csésze apróra vágott dió
  • 1 csésze szárított áfonya, mazsola és csokoládé reszelék (lehet választani ezek közül, vagy mindhármat)

A püspökkenyér formát vajazzuk ki alaposan, a muffintepsibe tegyünk kapszlikat. Egy nagy tálban keverjük össze a három tojást a kristálycukorral. Ezután adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd a cukkinit is. Egy másik edényben keverjük össze a "száraz" anyagokat, a lisztet a szódabikarbónával, sütőporral, a fűszerekkel, dióval, áfonyával, mazsolával és a csokidarabokkal.

Ezeket keverjük össze a tojásos keverékkel. Amikor a massza egyneművé válik, felét öntsük a püspökkenyér formába, másik felét pedig adagoljuk a 12 darabos muffintepsibe.

A cukkinis kenyeret tegyük előmelegített 170 fokos sütőbe, és süssük kb. 70 percig (nekem annyi kellett, de sütőfüggő - tűpróba!). A cukkinis muffinoknak elegendő 20-25 perc.




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2011. augusztus 10.

Szardíniakrém cukkinivel

A csirkemell pástétom és a szicíliai padlizsánragu után íme a harmadik szendvicskrém, amit készítettem szombaton. A szendvicskrém leginkább a frissen készített cementre emlékeztetett, de az íze finom volt :) Érdekes módon Milosnak ez a cukkini kockás szardíniakrém ízlett a legjobban, pedig szinte biztos voltam benne, hogy a másfél évesekhez a csirkemell pástétom áll a legközelebb. Hiába, ízlések és pofonok különbözőek....

Szendvicskrémek




Szardíniakrém cukkinivel

Szardíniakrém cukkinivel

Hozzávalók:

  • 2 doboz szardíniakonzerv (kb. 180-200 g összesen)
  • 30 dkg cukkini
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • frissen őrölt bors
Előkészítés:

  1. A szardíniákat alaposan lecsepegtetjük.
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
  3. A cukkinit megmossuk, és hámozás nélkül apró kockákra vágjuk.
  4. A kapribogyót szintén lecsepegtetjük.

Elkészítés:

  1. A hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockákra vágott cukkinit. A cukkinit megpároljuk.
  2. A szardíniát és a kapribogyót krémesre turmixoljuk.
  3. Amikor a cukkini kockák elkészültek, megvárjuk, hogy kihűljenek, majd a szardíniakrémbe keverjük őket.
  4. A krémet borsozzuk, esetleg sózzuk, ha szükséges.

Jó étvágyat!




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Szicíliai padlizsánragu

Ígéretemhez híven jön még egy, bagetthez vagy kenyérhez adható majdnem szendvicskrém. Jobban mondva egy ragu.


Szicíliai padlizsánragu

Hozzávalók:

  • 1 kisebb padlizsán (kb. 35-40 dkg)
  • 3-4 darab paradicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 15 szem kimagozott olajbogyó
  • 1 teáskanál apróra vágott kapribogyó
  • olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított oreganó vagy 3-4 szál friss oreganó apróra vágva
  • só, frissen őrölt bors
Előkészítés:

  1. A padlizsánt megmossuk, szárait levágjuk, apróra kockázzuk. Műanyag tálba téve besózzuk és negyed órára állni hagyjuk.
  2. A paradicsomokat forró vízbe dobjuk és héjukat eltávolítjuk. A meghámozott paradicsomokat szintén kockákra vágjuk. Vagy csíkokra.
  3. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
  4. A fokhagymát megtisztítjuk.
  5. Az olajbogyókat lecsepegtetjük és karikákra vágjuk. A kapribogyót szintén lecsepegtetjük és nagyon apróra vágjuk.
Elkészítés:

  1. A padlizsánt alaposan kinyomkodjuk. A vöröshagymát két evőkanál olívaolajban megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a padlizsánt. Erős tűzön 6-8 percig pirítjuk. 
  2. Ezután az előkészített paradicsomot, kapribogyót, olajbogyót, oreganót beletesszük, valamint belenyomjuk a 2 fokhagymát is.
  3. Fedő nélkül tovább főzzük kb. 8 percig, közben sózzuk, borsozzuk.
  4. Amikor elkészült a ragu, kihűtjük (nem kell hűtőben behűteni). Tálalhatjuk melegen is.

Tipp:

Figyeljünk a sózásnál, mert a kapribogyó sós! Tehetünk bele cukkinit is.

Az ötlet Lajos Mari - Hemző Károly: 99 Vendégváró 33 Színes ételfotóval című könyvéből származik.


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Újra gyakori blogbejegyzések....

Érdekes szituáció egy blog működtetése, írása, gondolatok, receptek közlése. Kicsit (vagy nagyon?) felelőssé válik az ember az olvasóiért, azért, hogy mindig nyújtson valami érdekeset, hasznosat, praktikusat. Nos az elmúlt néhány hétben ez elég nehézkesen ment, mivel a két lurkótól nem nagyon tudok szabad órákat órát lopni blogolni. Persze a főzés és sütés megy a háttérben, hellyel-közzel a recepteket se felejtem el lejegyezni, az ételeket se lefotózni, de a közzétételre már valóban alig jut idő.

Na de nem nyafogok többet, mert még azt hiszitek, hogy abba akarom hagyni, pedig dehogy!!!! Sőt!!! Lesznek még meglepetések :)) de ez még titok...

Az elmúlt héten volt azuram szabadságon, és belezsúfoltunk mindent a hétbe, amit csak lehetett. Kezdődött egy kisebb baráti összejövetellel, majd elmentünk egy napra Pestre, ahol gasztrotúrát csináltunk. Voltunk például a Bock Bisztróban.... fantasztikus élmény volt. Semmit nem szeretnék kiemelni, vagy írni róla, nehogy reklámnak tűnjön, mindenesetre nekem maximálisan tetszett. Részt vettünk a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, ahol azuram láthatta kedvencét, Asafa Powellt :)

Aztán a következő két napba besűrítettük az éves wellnesst/ házassági évfordulós ünneplést/ kultúrprogramot, amit édes kettesben élvezhettünk. Grassalkovich kastély, Gödöllő, Hollókő, Eger, Egerszalók....

Mindről sokat tudnék írni, de mégis Hollókő tetszett a leginkább, lehet még egy rövidke beszámolót írok róla. Gyönyörű hely, ahol az idő kicsit megállt, és nem mellesleg a világörökség részét képezi (!), érdemes elmenni oda.

Persze két nap után már eszméletlenül hiányoztak a fiaim, több napot ki sem bírtam volna nélkülük. Velük strandolni mentünk el, mint kiderült az egyik búvár, a másik vizibéka.... képek hamarosan :)

Szombaton barátaink jöttek el, a nevetgélős, viccelődős beszélgetés éjjel kettőig tartott. Én marha másnap 10-re szerveztem be barátnőmmel a squash-t...... no comment.

De abbahagyom a szövegelést, és jöjjön inkább a receptje annak a három szendvicskrémnek, amit előételként adtam friss bagetthez.

Csirkemell pástétom (szendvicskrém)

Csirkemell pástétom


Hozzávalók:

  • 40 dkg főtt csirkemellfilé
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg tejföl
  • 1 evőkanál majonéz
  • 1 kávéskanál mustár
  • egy csipet pirospaprika
  • só, frissen őrölt bors

Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk és krémesre turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Recept forrása (kis változtatással): Food for thought Jelena blogja.

Hamarosan jön a szardíniás cukkinikrém és a szicíliai padlizsánragu is.


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner