2011. december 30.

Debreceni rakott káposzta Apukám kedvére

A tegnapi születésnapi vendégvárás többnyire egyszerű és könnyű ételekből állt, eltekintve egy rakott káposztától, amit a könnyű ételekhez semmi esetre sem sorolnék. Apukám kedvére készítettem, aki szereti ezeket a "hantos", nehéz, húsos és káposztás ételeket. Hozzáteszem én is, mert napokig el lennék rakott káposztán vagy székelykáposztán délben és este is. Kár, hogy a nők szervezete 30 felett már olyan, hogy ezt nem engedhetjük meg magunknak.....

Szóval debreceni rakott káposzta készült, de olyan "módozatban", hogy beletettem minden olyan finomságot, amit az Apukám szeret, megsütöttem és másnap már csak átmelegítettem. 
Kicsit könnyítettem a dolgomon, mert készen vett töltött káposztákat használtam.

Készítése képekben:
















Hozzávalók:

  • fél evőkanálnyi zsír
  • 25 dkg bacon szalonna
  • 1 kg töltött káposzta (nálam Nádudvari) - természetesen magunk is készíthetjük
  • 50 dkg füstölt oldalas
  • 60 dkg savanyú káposzta (átmosva, lecsepegtetve)
  • 20 dkg nem csípős kolbász
  • 1 kis pohár tejföl
  • fél dl víz
A tetejére:
  • 2 kis pohár tejföl (350 g)
  • 1 dl tejszín

A tepsit nagyon vékonyan kikenjük sertészsírral, majd arra fektetjük a szalonna szeleteket úgy, hogy átfedjék egymást. A szalonnára tesszük a töltött káposztákat kis távolságra egymástól. A káposzták közé belerakosgatjuk a karikákra vágott kolbászt, majd erre jön egy réteg enyhén átmosott savanyú káposzta. A káposztára rakjuk a feldarabolt füstölt oldalast, majd ismét savanyú káposzta jön. A káposzta tetejére tehetünk egy pohár tejfölt, de ezt el is hagyhatjuk, mert a sütés vége felé úgyis kerül rá.

Öntünk alá egy kevés vizet, majd alufóliával lefedve a sütőbe tesszük, és kb. 160 fokon elkezdjük sütni. Két órát sütjük, majd kivesszük és a 2 kis pohár tejföl és a tejszín keverékével leöntjük/ lekenjük. Ezután visszatesszük egy újabb órára sülni, de 30 perc után levesszük róla a fóliát. Így az utolsó 30 percben szépen megpirul. Feljebb is vehetjük a sütő hőmérsékletét az utolsó 30-40 percben 180 fokra.


Én voltam olyan pofátlan, hogy már sütés végén ettem belőle (nem bírtam megállni), így a vendégeknek nem sikerült igazán mutatósan tálalni. De hát családban marad :))

Tejföllel, fehér kenyérrel és esetleg sörrel tálaljuk, valamit tartunk pár szem Espumisan gyöngyöt vagy Bilagitot a gyengébb gyomrú vendégeinknek.

Jó étvágyat hozzá!

Mónika

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

5 megjegyzés:

  1. Csodás kaja lehet!:) Én sem bírom ki holnap képosztás bableves nélkül és ezt is mentem jövőre...
    Isten éltesse drága Kisfiadat és Nagyon Boldog Újesztendőt Kívánok az egész Családnak!!!:) Jövőre, ugyanitt, veled!:)

    VálaszTörlés
  2. Luce exquisito mi madre lo preparaba y aquí le llamamos niños envueltos y es genial que le agregues bacón.
    feliz año nuevo lleno de bendiciones,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  3. Eddig még senkinek nem akartam az apukája lenni, de itt most szívesen cserélnék a Tiéddel:) Ez valami istenien néz ki! :)

    VálaszTörlés
  4. Olivérnek boldog szülinapot kívánok!! A Sport itókád receptjét mentettem, nagyon jól hangzik. :) Ez a káposzta valami istenien néz ki, hogy sütni kell, nem is hallottam még róla. :)))
    Békés, Boldog Új Évet kívánok Nektek! :)

    VálaszTörlés
  5. Már a töltött káposztával is le lehet venni a lábamról, így, felturbózva pedig, hm, nagyon-nagyon finom! Boldog Új Évet kívánok! :)

    VálaszTörlés