2012. február 21.

Francia farmerkenyér

Ismét nem nyerek fotós versenyt ezzel a képemmel, de mostanság már csak ilyenre futja. Szoktam is rajta gondolkozni, hogy érdemes-e gyorsan összecsapott fényképpel feltenni egy-egy nagyon sikeres receptet, vagy sem. De mostanság már annyira be van osztva minden percem, hogy nem igazán érek rá a fényképezéssel "bajlódni". Viszont néhány receptet mindenképpen megosztanék másokkal, sőt így legalább elteszem magamnak is.

Ezért már most elnézést kérek előre is a képek minőségéért :)

Ez a francia fehér kenyér régebben készült, de népszerűsége azóta is töretlen. Az eredeti receptet a nosalty-n találtam, fogalmam sincs már, hogyan bukkantam rá. Mindenesetre szerencsés találkozás volt.

Francia farmerkenyér







Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5-2 dl víz
  • 1 teáskanál méz
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 teáskanál só
  • kevés olaj a forma kikenéséhez


A 1,5 dl vizet meglangyosítjuk. A langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt. A liszttel, tejföllel, sóval, az olajjal és az élesztős keverékkel megdagasztjuk a tésztát. A tésztát 40 percig letakarva, langyos helyen kelesztjük. 

Amikor a tészta megkelt, vékonyan lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és hosszúkás cipóvá formáljuk. Kiolajozott formába tesszük, majd félretesszük és hagyjuk további 30 percig kelni. Mialatt a tészta kel, előmelegítjük a sütőt 200 fokra. 

A formában megkelt tésztát éles késsel (esetleg pengével) néhányszor bevágjuk, betesszük a sütőbe, csökkentjük 180 fokra a sütő hőmérsékletét (légkeverésnél). Majd aranybarnára sütjük. 

Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, megkenjük hideg vízzel és megvárjuk, hogy kihűljön.

Jó étvágyat hozzá!

Köszönet érte Fahéjnak!



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

18 megjegyzés:

  1. Mi a problémád a fotóddal? Nagyon szép a kenyered! Olyan mint egy kalács. Lehet hogy kifogom próbálni rövidesen !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva! Nekem nem tetszik a fotó, de a kenyér annál inkább. Ráadásul azt még le sem írtam, hogy langyos volt a kenyér, amikor szeleteltem.... Remélem ízleni fog, ha kipróbálod!

      Törlés
  2. Nekem is tetszik, a recept és a fotó is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretettel üdvözöllek, Édeskonyha! Jó ez a blognév! Tetszik! Örülök, hogy bejön a kenyérke....

      Törlés
  3. Mint egy finom kalács, gyönyörű a tésztája!
    A fotó nagyon is profi!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyan már, Barbi! Profi?? De valóban finom volt :))))

      Törlés
    2. Pedig így van, néha a kevesebb több! És ez a fotó olyan tiszta, egyszerű, mégis szép!! :))

      Törlés
  4. Tényleg olyan, mint a kalács, olyan szép a belseje. Általában én sem bírom kivárni, hogy kihűljön teljesen, mert kíváncsi vagyok milyen belül:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor kezet foghatunk! Legnehezebb időszak, megvárni, amíg kihűl az alkotás :))

      Törlés
  5. Nagyon ügyes vagy, én még sosem sütöttem kenyeret:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kati!

      Biztos vagyok benne, hogy sikerülne, ha megpróbálnád!

      Törlés
  6. Nagyon szép a bélezete. Elismerésem. :)

    VálaszTörlés
  7. :)) Ez aranyos...mármint a felvezető....de szerintem sincs baj a fotóval....téééényleg!! A kenyér pedig ínycsiklandó, elkészítésre sarkallja az ember lányát, és ez a lényeg!!! :)

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Igazán szépecske! Mennyire hasonlít a húsvéti kalácshoz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eléggé hasonló az íze, bár húsvéti kalács recept is többféle kering, gondolom azok között is van különbség. Puha, foszlós kenyérke :)

      Törlés