2011. december 16.

Tanácsok a téli autózáshoz - + ajándék ötlet karácsonyra

Az egyik biztosítótársaság oldalán - Aegon.hu oldalon - találtam hasznos tippeket a téli autózáshoz. Szeretem, amikor van egy ilyen "szamárvezetőm", hogy pontosan milyen dolgokkal kell felkészülnöm. Persze van aki most azt mondja, hogy ezek evidens dolgok, és nem kell külön ellenőrzés, de én szeretek biztosra menni....  Ezeket a tippeket olvastam el és kiegészítettem saját tapasztalatommal, ötleteimmel.

Az elmúlt két évtől eltekintve - amikor is gyesen voltam - rengeteget vezettem, tapasztaltam már sok mindent, álltam órákat az M0-son dugóban, várakoztam télen a semmi közepén, szóval tudom, hogy elő kell készülni mindenféle helyzetre.TANÁCSAIM

 1. Sokan elfelejtik novemberre, hogy bizony télen másként kell vezetni, mint az év többi részében. Első körben számítsunk hosszabb menetidővel. Induljunk el korábban, ne a nyári, verőfényes időben elért "rekordunkat" akarjuk télen is tartani. (Téli gumik megléte egyértelmű).
 2. Ne csak hosszabb menetidővel számoljunk, hanem adjuk hozzá azokat a "fagyos" perceinket is, amiket az autó pucerálásával, hómentesítésével és jégoldással kell töltenünk.
 3. Alaposan takarítsuk le havas autónkat elindulás előtt! Azon szerencsések közé tartozom, akiknek garázsban áll az autójuk, így a reggeli takarítást megúszom. A "hósapkával" közlekedés nem biztonságos, mivel egy erőteljesebb fékezéskor az autó tetején álló hótömeg előrecsúszhat és ezzel még a legszuperebb ablaktörlő sem tud gyorsan megbirkózni. Tehát ne csak a lámpákat, a szélvédőket és az ablakokat, hanem az egész autót szabadítsuk meg a hótól. Legyen ehhez alkalmas célszerszámunk (seprű) elérhető helyen - kerékpártárolóban, kukatárolóban, autó csomagtartójában, ki hol tudja megoldani.
 4. A lámpákat is alaposan tisztítsuk le, hogy minket is jól lássanak, és mi is időben észleljük az eseményeket. Ellenőrizzük rendszeresen, hogy működik-e autónk összes külső világítása (első fényszórók, helyzetjelzők, irányjelzők, hátsó világítás, féklámpák, ködlámpák).
 5. Gondoskodjunk a megfelelő ablaktörlőről! A rossz állapotú ablaktörlő-lapátokat feltétlenül cseréljük ki. Indulás előtt ne csak egy kis kukucskáló nyílást kaparjunk a jégbe, és majd menetközben akarjuk a fűtéssel leolvasztani a jeget! Balesetveszélyes!
 6. Használjunk téli ablakmosó folyadékot, jó, ha tartalék is van a kocsiban! A felcsapódó havas latyak letisztítása az átlagosnál több ablakmosó folyadék szükséges.
 7. Vegyünk jégoldó és zsíroldó spray-t! A jégoldót ne hagyjuk az autóban, tegyük zsebre, és vigyük fel a lakásba. Jégoldóból érdemes szélvédőre való jégoldót és zárjégoldót is venni (+ nálam mindig van 1 tartalék jégoldó, mert már fogyott ki "félidőben"). Műanyag jégkaparót is tartsunk, ebből lehet egész jó minőségűeket kapni, meg olyat is, ami sok mindenre való, csak jeget kaparni nem. Alaposan nézzük meg, mit veszünk. Ezekhez vastag, vízálló kesztyű is szükséges!
 8. Ha már hómentes a kocsink, és indulásra kész, akkor beszálláskor figyeljünk arra, hogy csizmánkról lerázzuk a rátapadt havat, mert azzal csúszhatnak a pedálok. Mert ugye nem nyitott körömcipőben csináltuk meg a fentieket sem.....
 9. Beszállás előtt érdemes a vastag téli kabátunkat levenni, túlöltözötten nehéz vezetni, a gyors reakciókészséget is gátolja a túlöltözöttség. Én a tavaszi (bélelt) dzsekimet szoktam hordani télen vezetéskor, amiben pár perc után abszolút nem fázom. 
 10. A túl meleg levegő álmosító lehet! A szakemberek szerint a 18-20 fokos hőmérséklet ideális az autóban, mert ennél még nem lehet megfázni, és nem csökkenti a kellő éberséget! Sok praktikája van annak, hogy mit tegyünk, ha álmosnak érezzük magunkat. Első és legjobb: a megállás - kiszállás - kevés pihenés. De lehet, hogy leállunk, kiszállunk és picit mozgunk. Letekerhetjük az ablakokat, hogy bőven jöjjön be friss levegő (ha ömlik a hó, akkor ez nem megoldás). 
 11. Érdemes gyakorolni a hólánc felszerelését, még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy nekünk arra soha nem lesz szükségünk.
 12. Készüljünk rá, hogy, hirtelen kell fékeznünk, és a téli útviszonyok nem kedveznek az ilyen veszélyes manővereknek. Legyünk óvatosak a sebességváltásnál, a visszakapcsolásnál, a fékezésnél, és ne vezessünk túl gyorsan!
 13. Hiába van sok éves tapasztalatom, és havonta 3000-4000 km-t vezettem régebben, akkor is érdemes egy mellékúton kipróbálni az autót fékezéskor.
 14. Legyen nálunk bebikázókábel (elnézést, nem tudom, mi a szakneve), ha esetleg lemerül valaki akkumulátorja, tudjunk segíteni - mert ugye a miénk csak nem fog....
 15. Érdemes vontatókötelet is tartani, ha esetleg valahova becsúszunk, legyen célszerszámunk.
 16. Egy dobozban legyen nálunk pléd, tartalék kesztyű, sapka, sál, csizma és esetleg egy olyan vastag kabát, amit nem sajnálunk....
 17. Tartalék benzin sem árt, bár én azt ritkán tartok, mert szinte mindig érzem a benzinszagot, ha kannában van a benzin, azt viszont utálom.
 18. Érdemes tartani pár szelet müzlit, csokit, vagy valami tartós kaját a kocsiban, és persze innivalót - ha esetleg elakadnánk valahol ne haljunk éhen. 
 19. Vezetéstechnika!!! Szerencsés vagyok, mert pár éve volt lehetőségem egy vezetéstechnikai képzésen részt venni a munkahelyem szervezésében a Hungaroringen. Fergeteges élmény volt és egyben óriási nagy tanulság is! Megtapasztalhattuk a gumiabroncsok tapadását különféle felületeken, a vizes, csúszós úton való "satufék" hatását, és rengeteg más dolgot is. Ehhez kapcsolódik ajándékötletem is, ami szerintem sokkal jobb, mint egy harmadik kabát, vagy egy újabb DVD lejátszó vagy bármi más. Ez a vezetéstechnikai kurzus, amiből többféle verzió is létezik. Én ezen az oldalon nézelődtem, de biztosan van más is. Választhatunk korcsoport alapján, ár alapján vagy speciális pályákra tervezett kurzusokból. 
 20. Ja, és legyünk annyira átgondoltak és "lazák", hogy szükség esetén elhalasztjuk az utat. Nem hiába mondják be a rádióban ónos eső esetén, hogy aki teheti ne induljon útnak....


Remélem lesz, aki hasznosnak találja ezt az irományomat.Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

3 megjegyzés:

 1. A jó tanács mindig hasznos!:)

  VálaszTörlés
 2. Roza, Petra, örülök, hogy hasznosnak találtátok! Ha már egy embernek segít valamit, már akkor érdemes volt leírni!

  VálaszTörlés