2012. január 31.

Kolbászos lencseleves

Pár napja kaptam egy érdekes felkérést egy régi ismerősömtől. Írt egy novellát, és megkért, hogy olvassam el és véleményezzem. Tudta, hogy objektíven és őszintén fogok visszajelezni a mű kezdeményről, és tudta azt is rólam, hogy régen rengeteget olvastam. Nem akartam elkeseríteni, hogy csak régen "faltam" a könyveket, manapság már fáradt lusta vagyok az olvasáshoz. Este már alig bírom nyitva tartani a szemem, ezért szinte nem is olvasok. De természetesen megkérésének eleget tettem,  elolvastam a bűnügyi novellákat tartalmazó írását. 

Eme kitérő után szíves figyelmetekbe ajánlok egy könyvet, amit pár napja olvastam el és nagyon tetszett. A könyv címe Hölgykupé, szerzője Anita Nair és a Magyar Könyvklub gondozásában jelent meg (sajnálatos módon a szerző neve hibásan lett feltüntetve a könyv borítóján). A könyv női sorsokról szól, ajánlom nőknek és férfiaknak egyaránt. Hat indiai asszony - egy hosszú utazás során - elmeséli egymásnak életét, amely talán befolyással lehet a főszereplő Akhila életére, döntéseire. Kellemes olvasmányélmény volt az egzotikusan távoli India asszonyairól. 

Na de nem könyves blogom van, hanem receptes, ezért itt van egy jó kis kolbászos lencseleves, amit a legújabb Szuflé magazinból készítettem el. Nem módosítottam rajta, nagyon finom lett!!

Kolbászos lencseleves




Hozzávalók:

  • kb. 20 dkg szárazkolbász karikákra vágva
  • 1 evőkanál kacsazsír
  • 2 darab babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg lencse
  • 1 darab sárgarépa
  • víz a felöntéshez (vagy húsleves)
  • só, bors
Az előző este a lencsét vízbe áztatjuk. Másnap a kacsazsírt felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a kolbászt és a babérlevelet. Ezután az apróra vágott vöröshagymát adjuk hozzá, majd belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket. Hozzáadjuk a lecsepegtetett lencsét, a kockákra vágott sárgarépát is, majd felengedjük vízzel. Sózzuk, picit borsozzuk és fedő alatt puhára főzzük. 

Tálaláskor lila hagymát és tejfölt tehetünk rá.


Recept forrása: Szuflé magazin 2011. tél

Jó étvágyat!

Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

6 megjegyzés:

  1. A levesed guszta lett:) Szeretjük a lencsét mi is, de többnyire vöröslencsét szoktam használni, mert azt nem kell áztatni.

    VálaszTörlés
  2. Nah, ezt most kellene elkészítenem, ma csak magamnak kell ebédet főzni, párom gyengélkedik.
    Persze, csak egyszemélyes adagot:)
    Nagyon guszta:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki! Lehet, hogy holnap bedobom, épp ideje a hüvelyeseknek! Köszi!:)

    VálaszTörlés
  4. úgye-úgye, nemcsak szilveszterkor lehet lencselevest főzni :)
    Igazi téli leves.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretjük a lencselevest, jó tartalmas, hideg napokra éppen ideális. Úgyis bukta mellé kerestem levest, hát ez éppen jó lesz.

    VálaszTörlés
  6. Én is gyakran főzök lencsét, de én nem szoktam előre beáztatni (babot se). Lobogva forró vízbe teszem a megmosott lencsét és fél óra alatt megfő.

    VálaszTörlés