2012. március 3.

Esetem a hallal

Ma délelőtt nagyon mérges lettem. Nem szeretem, ha ennyire átvágnak. Az történt ugyanis, hogy ma rántott hekkfilét akartam csinálni a fiúknak. Tegnap este már kivettem a fagyasztóból egy 1 kg-os fagyasztott halfilét. Hagytam, hadd olvadjon ki szépen az éjszaka során. Reggel már láttam, hogy kicsi volt a tálca, amire tettem, annyira sok vizet eresztett. Tálca leönt, konyhapult letakarít. Aztán félretettem a halat és az ebéd többi részével foglalatoskodtam. Amikor a halra került a sor, akkor láttam, hogy mennyire kevésnek tűnnek a szeletkék. Na vettem a fáradságot, minden halfilét papírtörlővel letöröltem, és lemértem a súlyát. Nem fogjátok elhinni, mennyi volt! A halfilék pusztán 595 grammot nyomtak!!!!!!!! Felháborító! Persze a csomagoláson néztem, hogy a nettó súly 850 g (apró mákszemnyi betűméretben írva), így feltételezem, hogy a glazúrjég súlya 150 g. De az, hogy 1 kg halért adom ki a pénzt, és valójában nem kapok még 60 dkg halat sem, az nagyon felháborító. Megfogadtam, hogy még egyszer letesztelem ezt a hekkfilét, hogy szándékos-e a fogyasztó megkárosítása. 

Veletek történt már hasonló? Gyakran ellenőrzitek a gyártók által közölt súlyok helyességét?



Na, de hogy a receptre térjek, ma ebédre - a szokásos daragaluskás borsóleves mellé - tejszínes krumplipürét, rántott hekkfilét és karamellizált őszibarackot készítettem.




Hozzávalók:

  • 1 kg hekkfilé (jó esetben)
  • fél evőkanál hal fűszerkeverék
  • pici só
  • zsemlemorzsa
  • szezámmag
  • kukoricapehely
  • kb. 15 dkg liszt - a bundázáshoz
  • 2 tojás - a bundázáshoz
  • olaj - a sütéshez
A halfiléket óvatosan sózzuk, fűszerezzük, majd félretesszük. Közben elkészítjük a panírt, ami zsemlemorzsa (kb. 20 dkg), szezámmag (kb. 5 dkg) és apróra tördelt kukoricapehely (kb. 5 dkg) keveréke. (Ezt nem mértem le pontosan, Olivér csinálta anyai útmutató alapján.)

A halfilét a hagyományos módon lisztbe, majd tojásba végül a szezámmagos, kukoricapelyhes panírba forgatjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. Papírtörlővel vagy szalvétával leitatjuk a felesleges olajat, majd tálalásig hőállótálban tároljuk.

Hozzávalók - a karamellizált gyümölcshöz

  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 doboz őszibarack konzerv
A vajat vastagfalú serpenyőben megforrósítjuk, majd rászórjuk a barna cukrot. A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a gerezdekre vágott és lecsepegtetett őszibarackot is. Körülbelül 5-7 percig pirítjuk, de nem szükséges kevergetni.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzésben várom tapasztalataitokat fagyasztott hallal kapcsolatban!

Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

4 megjegyzés:

  1. Csodás ez a tálalásod, nagyon finom lehetett! A mérgelődésed után biztosan durcásan etted meg ugye?:) Általában én a reklám újságot nézegetve szoktam rájönni hogy adják akciósan és akkor látom hogy mennyi a töltősúly.Sokszor nem annyira akciós az ami annak látszik, egyszóval átvágnak minket!

    VálaszTörlés
  2. Azért nem ettem durcásan :) A gondom az, hogy ez még a töltősúlytól is jelentősen eltért.

    VálaszTörlés
  3. szerintem nem lehet olyan mirelit halat vásárolni ahol stimmel a ráírt súly a ténylegessel. Mármint jég nélkül... Én a mostanában sokat szapult pangasius filével jártam így, mire kiolvadt, fele lett a mennyiség, ráadásul az is olyan rossz minőségű volt, hogy nem lehetett kirántani a szeleteket, szétmállottak! Kénytelen voltam "feltalálni" a halpogácsát (egy kis tojás mint 'ragasztóanyag', fűszerek, zsemlemorzsa)hogy kerüljön valami vacsi az asztalra. Azért is különösen bosszantó az ilyen azon kívül, hogy anyagilag átvágják az embert, mert nekem szinte teljesen le volt ürülve a kamrám-hűtőm, és egy hosszú munkanap után este már nagyon nem akartam volna még vásárolni menni aztán még főzni is...
    Bocs a kisregényért, de engem is felbosszantott!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abszolút megértelek, Mariann! Viszont a halpogácsa nagyon jó ötlet, ebből is látszik, hogy a kényszer néha milyen jó dolgokra sarkallja az embert!

      Törlés