2011. április 4.

Vaníliás briós

Ezt a vaníliás brióst egyik kedvenc oldalamon találtam. Már régebben kinéztem, de az ELKÉSZÍTÉSRE VÁRÓ mappámban már annyi minden van, hogy valahogy elfeledkeztem róla. Aztán most ez a vaníliás briós került sorra, igaz módosítanom kellett a recepten, mert igazi vanília nem volt itthon.

Vaníliás briós



Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárga
  • 3 evőkanál olaj
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő

    A briós megkenéséhez:

  • 15 dkg vaj - annyi részre osztva, ahány brióst csinálunk
  • pici olaj a kelesztőtálhoz
A cukros langyos tejben összekeverjük az élesztőt, és adunk hozzá 2 evőkanál lisztet. Hagyjuk kb. 15 percig, amíg szépen felfut. A többi hozzávalót addig bekészítjük kenyérsütőgépbe vagy dagasztótálba. Amikor az élesztős tej felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és hólyagos tésztát dagasztunk. Ha robotgép dagasztóspiráljával készítjük, akkor se sajnáljuk rá az időt, dagasszuk legalább 10-12 percig. Beletesszük kelesztőtálba - amit előtte kicsit kiolajozunk - és hagyjuk duplájára kelni.

Duplájára kelt tészta


Amikor a tészta duplájára kelt, lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyenlő részre vágjuk. Limara hat egyenlő részre vágta, de én több kisebb brióst akartam. Ízlés dolga.

Bucik

Ezután a bucikat egyesével ovális formára nyújtsuk ki, és kenjük rá a puha vajat. 

Vajjal megkenve

Feltekerjük az összeset. Amikor feltekertük őket, mindegyiket kicsit átsodorjuk, annyira, hogy egy 40 cm-es rudat kapjunk. A csíkokat egyesével feltekerjük, mint a csigákat. A tészta legvégét a csiga alá kell tenni, és akkor biztosan nem nyílik ki sütéskor.






Sütőfóliával bélelt tepsire tesszük őket, hagyjunk elegendő nagy távolságot, mert megnőnek! Kelesztjük őket még 40-45 percig, majd olvasztott vajjal megkenjük és 180 fokos sütőben megsütjük. A briósoknak körülbelül 20 percre van szükségük, hogy megsüljenek (légkeverést használtam).

Amikor kihűltek, porcukorral meghintjük.





 


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2 megjegyzés: