2011. június 20.

Rozmaringos fonat

Vacsorára készült ez a rozmaringos fonat, amit még 2 hete Mozzarelli blogján láttam, és azonnal el is készítettem. Igaz ő szárított rozmaringot használt, de én úgy gondolom, hogy ég és föld a különbség a szárított rozmaring és a friss között. Amikor csak tehetem friss fűszernövényt használok, mert teljesen más íze, aromája van, mint a szárítottnak. Volt már nagyon rossz tapasztalatom szárított fűszernövénnyel... se íze, se bűze.... ahogy szokták mondani. A szárított fűszernövényeknél szerintem fontos, hogy jó minőségűt használjunk, ha nincs friss.

Persze akinek nincs lehetősége (kertje, balkonja) cserépben rozmaringot nevelni, nyugodtan használhat szárított rozmaringot is. 

Hozzávalók:

  • 375 g finomliszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 200 ml langyos víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
  • kevés liszt a deszkára
Lekenéshez:

  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
A lisztet, a sót, a cukrot, a szárított élesztőt és az apróra vágott rozmaringot összekeverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat és a vizet, majd sima tésztává gyúrjuk. A kelesztőtálat vékonyan kiolajozzuk, beletesszük a tésztát, majd letakarva meleg helyre tesszük. A tésztát duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

A duplájára kelt tésztát vékonyan lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, hengerré formázzuk és 8 egyforma részre vágjuk. Mindegyik darabot kb. 30 cm hosszú hengerré formáljuk, úgy hogy a két vége vékonyabb legyen.





A tésztahengerek végeit középen összehajtjuk, majd 2x keresztezzük. Kész a fonat.


A kész fonatokat sütőpapírral vagy sütőfóliával bélelt tepsibe helyezzük. Letakarjuk őket és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb.: 30 perc).


A fonatok tetejét megkenjük vízzel, megszórjuk az apróra vágott rozmaringgal és 170 fokos sütőben 17-18 perc alatt megsütjük. A sütési idő természetesen változhat, sütő függő!


Jó étvágyat hozzá!




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

4 megjegyzés:

  1. Hoppáááá!!!!

    Hát ez szebb mint az enyim!!! ;) Vauuuu...a friss fűszernövényekkel kapcsolatos véleményed egyébként én is osztom!! Imádom a friss rozmaringot, de az én bokrom most gyógyulgat! Kisebb pusztítás volt kis kertemben...sajnos egy ideig nem használhattam..:((
    De a fonatok tényleg nagyon szépek lettek!
    Szép estét!!
    Elena

    VálaszTörlés
  2. Kati, köszönöm!

    Elena, köszönöm, de a Te copfjaid is nagyon szépek lettek, pont azért készítettem el, mert nagyon megtetszettek! Már tervben van egy korábbi citromos briósod is! Egyébként a fűszernövények nevelése nekem sem megy mindig jól, nálam a bazsalikom a "kakukktojás". Az mindig kipusztul.

    VálaszTörlés
  3. Jajj az a briós....valamikor én is elkészítem újra!!! ;)

    Kíváncsian várom majd az eredményt!

    VálaszTörlés