2011. szeptember 19.

Óvodakezdés, miegymás...

Végre így szeptember közepére kezd kialakulni a hetirend, újra visszarázódunk az óvodába. Olivér már nagycsoportos, így rögtön az óvoda második hetében közölte velem, hogy ő már NAGYFIÚ, nem viszi sem a Tehenet, sem a Vakkancsot (alvókák), mert ő már tud egyedül is aludni. (És még hozzátette, hogy csak itthon alszik velük.) Ezen azért is meglepődtem, mert az elmúlt kb. 2 évben Tehén és Vakkancs minden nap jött velünk reggel az óvodába, délután pedig haza. Egyszer kitaláltam, hogy legyenek kollégisták, és akkor hétfőn elmegy Tehén és Vakkancs a koleszba, aztán pénteken hazajönnek... de ezt nem sikerült bevezetnem.

Szóval belerázódás lezajlott, hétfőn - ha lesz kedve - könyvtárba megyünk, kedden lesz a kézműves foglalkozása, csütörtökön pedig az angol, ami pusztán fél órás, és csak énekek, játékok és mozgás. Szerencsére mindez az óvodában vagy az óvoda 500 méteres körzetében van.... :) szerencsések vagyunk :)

Hétvégén egy nagyon jó programon voltunk, hagyományőrző fesztivál volt nálunk, együttesekkel, néptáncosokkal és kézművesekkel. Olivért leginkább a fazekas munkája érdekelte, teljesen átszellemülve nézte végig, hogy készül egy tányér....
Milosnak is tetszett a műsor, bár őt leginkább a palacsinta fogyasztás érdekelte :). 

De nem is erről akarok  írni, hanem a vasárnapi menüről, ami az összevisszaság eklektika jegyében készült. Sikerült olyan ételeket összeválogatnom ebédre, amelyek között nemhogy harmónia, de még csekélyke kapcsolat sincs.

Az egész úgy kezdődött, hogy Biankánál nagyon megtetszett egy tepsiben készült brassói, viszont előtte már kinéztem egy régebbi gasztromagazinban egy kókuszos banánlevest. Majd Beastie-nél megláttam egy cukkinis-spenótos gratint, amit szintén mielőbb el akartam készíteni. A süteményhez viszont a szilva már itthon punnyadozott, és már sokáig nem bírta volna a kiképzést....

Így lett:

  1. Leves: Kókusztejes banánleves
  2. Főétel: Tepsis brassói velesült burgonyával
  3. Főétel 2: Cukkinis spenótos gratin
  4. Desszert: Fordított szilvatorta
Jöjjön először is a fordított szilvatorta receptje....

Fordított szilvatorta


Hozzávalók:

  • kb. 50 dkg szilva
  • 12 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 1 dl tejföl
  • 7 dkg vaj
  • 12 dkg cukor (a sziruphoz) + 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél teáskanál reszelt citromhéj
  • fél teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megmosott és félbevágott szilvákkal kirakunk egy kb. 26 centis gyümölcstortaformát. A 12 dkg cukorból és kb. fél dl vízből szirupot főzünk, majd ezt a szirupot a szilvára öntjük. 

A vajat a maradék (15 dkg) cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a citromhéjat. A finomliszttel összekeverjük a sütőport, majd ezt is hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Amikor összeállt, a szilvára öntjük.

A tortát 40-45 percig sütjük előmelegített sütőben. Érdemes a tortaforma alá alufóliát tenni, mert a gyümölcslé kifolyhat. Amikor kész, a formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan egy tálra borítjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Tipp:

Őszibarackkal vagy sárgabarackkal is készülhet.

Holnap hozom a többi receptet :)




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

6 megjegyzés:

  1. Az alvóka "Morzsi" nálunk is így járt. Talán a nagycsoport utolsó hónapjában nem töltötte a napot a polcon...
    A szilvatorta nagyon guszta.:)))

    VálaszTörlés
  2. Aranyosak ezek a gyerekek, hogy tudnak változni Ő már nagyfiú, de ha Te mondtad volna neki hogy nem kell már az alvókája biztos nem ment volna ilyen könnyen. Aranyos lehet a kis Milos ő szereti annyira a levest ugye? Nagyon guszta a szilvatortád.:))

    VálaszTörlés
  3. Petra, köszi!

    Éva, tökéletesen látod a helyzetet, ha én kérem, biztosan kell az alvóka! Igen, Milos szereti a leveseket... :) meg minden mást is. Legjobban úgy fogalmaznék, hogy a hasát :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta ez a torta:) Nem semmi, hogy 2 főételt is készítettél, ez aztán a menü:)

    VálaszTörlés
  5. fuhú, igazán kíváncsian várom, mi lett a spenótos gratinból, illetve hogyan ették az óvodások ? :)

    VálaszTörlés