Vajas krumplis pogácsa
Vajas krumplis pogácsa |
Vajas krumplis pogácsa |
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 20 dkg áttört, főtt burgonya
- 1 csomag sütőpor
- só - kb. fél kávéskanálnyi nálam
- fél dl tejföl
- 1 egész tojás
Kenéshez:
- 1 tojás
- kevés tej (kb. 2 kávéskanál)
A liszttel elkeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a kihűlt, áttört krumplit és a margarint. Alaposan összedolgozzuk, majd ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt és a tojást. A tésztát összegyúrjuk. Hideg helyen letakarva pihentetjük pár órát (nálam egy éjszakát volt a hűtőben), s utána úgy járunk el vele, mint a leveles tésztával, azaz négyszer-ötször nyújtjuk és hajtogatjuk. Minden nyújtás után (és hajtogatás előtt) megkenjük kevés tejjel elkevert tojással. A hajtogatások között fél órát pihentetjük a tésztát.
Végül kinyújtjuk a tésztát kisujjnyi vastagságúra, és pogácsákat szaggatunk belőle. A maradék tojással megkenjük és 180 fokos sütőben kb. 16-18 perc alatt szép pirosra sütjük.
50 darab pogácsa lett belőle.
50 darab pogácsa lett belőle.
Forrás: Váncza József: A mi süteményeskönyvünk
Még egy finom pogi, ma már a 3. és ráadásul Váncza! Imádom ezeket a kis gurigákat! :D
VálaszTörlésNgyon guszták:) Én is már a másodikat látom ma. Éppen maradt krumplipürém a vacsoráról és holnapra krumplis pogit tervezek. Van receptem, de lehet, hogykipróbálom ezt.
VálaszTörlésBarbinál már megcsodáltam a túróst, és most nálad is egy finom pogácsát látok. Mi ez ha nem jel, hogy ideje lenne pogit sütni?
VálaszTörlésNagyon guszta a tiéd is. Szívesen lekapkodnék most egyet-kettőt arról a tálról. .)))
Barbi, úgy látszik ma a pogácsák napja van!
VálaszTörlésTrollanyu, remélem ízleni fog. Maradék krumplipüré eltüntetésére pont jó.
Petra, gurítok néhányat :))))
Én is Barbitól jövök... huhh, guszták lettek nagyon, már én is régen sütöttem pogácsát, talán itt lenne az ideje. :)))
VálaszTörlésSzeretettel köszöntelek, Csilla! Remélem ízleni fog, ha kipróbálod :)
VálaszTörlés