2011. október 6.

Csokis almás sütemény

Veletek is előfordul néha, hogy annyira kívánjátok a süteményt? Nos, ez nálam szinte mindennapos dolog.... Hétvégén trükkös voltam, és a gyerekekre fogtam a dolgot. Azzal az indokkal készült a gyors sütemény, hogy a gyerkőcöknek legyen egy kis nassolnivaló. Egyszerű, olcsó és gyors süteményt dobtunk össze Olivérrel.

Egy csokis almás kocka készült. A süteményt egyébként reform változatban találtam Lajos Mari-Hemző Károly: 99 Házi sütemény című könyvében, de én elhagytam a reform részét..... (értsd: 25 dkg búzacsíra helyett 25 dkg finomlisztet használtam).





Csokis almás kocka


Hozzávalók:


  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tasak sütőpor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • fél kg savanykás alma
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál rum (eredeti recept szerint: 1 evőkanál rum)
A mázhoz:

  • 30 g kakaó
  • 180 g porcukor
  • 2-3 evőkanál tej
  • 1 evőkanál rum (eredeti recept szerint: 2 evőkanál rum)
  • 40 g vaj vagy margarin

A süteményhez a gáztepsit béleljük ki sütőpapírral, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, fahéjjal. Az almákat mossuk meg, hámozzuk le, és egy kis lyukú reszelőn reszeljük le. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, egyenként a tojásokat, a reszelt citromhéjat, a lisztkeveréket és a rumot. Elektromos habverővel kb. 4-5 percig keverjük.

A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk a masszát és kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

Közben készíthetjük a mázat. A mázhoz csomómentesre keverjük a kakaót a porcukorral és a tejjel, alacsony lángon felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, és azonnal hozzáadjuk a vajat, majd később a rumot is.

A csokimázat a sütőből kivett forró tésztára öntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Amire a tészta kihűl, addigra a csokimáz is megköt a tetején. Éles késsel 5x5 cm-es kockákra vágjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Forrás: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 Házi sütemény 33 színes ételfotóval


Mónika

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

11 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és nagyon finom lehet!Szeretem az ilyen csak keverős sütiket! Kipróbálom majd én is amikor "édességért áhítozom "!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet:) Egyszerű, gyors, pont ideális, mikor ránk tör az édesség utáni vágy:)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a trükköt nálam nem veszik be! :D Nekem is kell egy ilyen könnyen összedobható sütike, ja és minden napra kell édesség, anélkül nem tudok élni!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon egyszerű és finom! Szeretem az ilyen sütiket! És igen mindennap kell! :)

    VálaszTörlés
  5. Csak egy szeletet! Az a baj, hogy ha megcsinálom, akkor úgyis én eszem meg az egészet, mert a párom nem rajong annyira a sütikért...

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól hangzik! Az almát nagyon szeretem csokival.

    VálaszTörlés
  7. Kincsem Mónikám! Nekem itt leginkább az őszi képkompozíciód tetszik a kalásszal és a fa melegségével. Másrészt segíts nekem ha tudsz, jó? Gyertya öntőformát szeretnék készíteni, nézegetem is a neten, de nem nagyon van ehető téma...Ha holnap mentek könyvtárba (itt hétfőn zárva)és még ezt olvasod előtte, megtennéd, hogy rákérdezel nincs-e valami kiadvány e témában? Illetve amennyiben tudsz bármi érdemlegeset kérlek szólj! Pussz Gráciám:DD

    VálaszTörlés
  8. Lányok! Köszönöm a dicséretet!

    Titi! Küldenék, de sajnos már elfogyott :))

    Teakert! Rendben, holnap utánakérdezek :) Bár azt nem igazán értem, hogy EHETŐ gyertyaformát szeretnél? Ugye nem?

    VálaszTörlés
  9. Neeem! Síma gyertyát akarok önteni ami ég! Csak saját formát akarok készíteni, amibe önthessem, pl. liliom, kertitörpe, kiskacsa...mondtam valamit..

    VálaszTörlés