2011. december 16.

Márványkuglóf azuram kedvére

Pár napja semmit sem írtam, pedig volt esemény a családban bőségesen. Azért a blogger látogatószámlálóját meg szoktam nézni, és bizony elszégyellem magam, hogy naponta több száz oldalletöltő bizony semmiféle frissítést nem talál az oldalon. De este (éjjel?) már annyira nem volt kedvem nekigyűrkőzni az írásnak, vagy ha írtam is valamit, inkább piszkozatban maradt, mert nem voltak éppen összeszedett gondolatok....

Na de most itt vagyok, túl egy születésnapi bulin, szerencsére nem a sajáton, hanem Olivér egyik kis barátja hívott meg bennünket (pontosabban Olit) a szülinapjára. Volt karácsonyváró teadélután az óvodában, ahol az én drágám volt Menyhért király, a három királyok közül. Ajándékok nagy részét becsomagoltam, csomagolási ötletet ebből a bejegyzésemből merítettem. Kivéve 2 kislány unokahúgomat, akiknek nem bírtam ki, hogy ne vegyek rózsaszín, Hófehérkés csomagolópapírt :))

De nem szövegelek sokat, inkább leírom annak a márványkuglófnak a receptjét, amit azuram külön kért karácsonyra. Ezen nagyon csodálkoztam, mert nem éppen édesszájú, neki általában mindegy, milyen sütemény van, mert eszik egy, maximum két szeletet és kész. Ez a kuglóf viszont nagyon ízlett neki - hozzáteszem nekem is - tényleg finom, egy hátránya van, hogy azért nem az a gyorsan összedobjuk fajta.



Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 g élesztő
  • 1 kockacukor
  • 1,5 dl tej
  • 350 g finomliszt
  • 120 g vaj vagy margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 4 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
Továbbá:

  • 2,5 l űrtartalmú kuglófforma
  • 1 evőkanál vaj a forma kikenéséhez
  • kevés liszt a munkalaphoz
  • 2 evőkanál kakaó - a márványos részhez
  • vaníliás porcukor a szóráshoz
Az élesztőt a kockacukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, az élesztős tejet beleöntjük. Keverünk hozzá annyi lisztet a szitált lisztből, hogy galuska lágyságú legyen. Letakarjuk konyharuhával és 10-12 percig kelesztjük.

Közben a vajat vagy a margarint felolvasztjuk. Meglangyosítjuk a maradék tejet, amibe belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat és a citrom reszelt héját.

Ezt az egyveleget apránként a liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük, majd két-három részletben hozzáadjuk a langyos vajat is. Robotgép dagasztóspiráljával szép fényesre kidolgozzuk. Konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.

A kuglófformánkat kikenjünk vajjal. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk és két cipóra osztjuk. Az egyik cipót kb. 40 cm hosszú rúddá sodorjuk. A másikat kissé ellapítjuk, és több részletben hozzászitáljuk a kakaót. Alaposan összegyúrjuk és a fehérrel azonos hosszúságú rudat formálunk belőle. A két tésztarudat szorosan összetekerjük, és a kuglófforma aljára fektetjük. Úgy fektessük őket, hogy a végeik összeérjenek.

Ismét letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen további 50 percet - 1 órát kelesztjük, de addig mindenképpen, amíg láthatóan megnő és a formát kitölti. Előmelegített sütőben - nálam 180 fokon - 35-40 perc alatt készre sütjük. Amikor kész, 5 percet pihentetjük, majd rácson hagyjuk, amíg teljesen kihűl.

Tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral.

Jó étvágyat hozzá!

Mónika


Recept forrása: Lajos Mari - Hemző Károly - 99 Házi sütemény 33 színes ételfotóval


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a kuglófkád, olyan békebeli! Nem baj az, hogy nem egy gyors kaja, a croissant meg a leveles pogi sem, mégis megéri várni rá. Ünnepekkor meg külön belefér egy-egy nem rohanós étel.))

    VálaszTörlés
  2. Köszi Tea! Szerintem is megéri várni ezekre.... :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett a kuglófod, én is szeretem őket! A csomagolópapír nálam is hasonló lesz mint a bejegyzésedben. :D

    VálaszTörlés