2012. január 12.

Egyszerű borsóleves és lusta túrós

Amikor már látom Olivéren, hogy unja az anyukája főzési szenvedélyét és állandó újítási és próbálgatási hajlamát, akkor mindig megkérdezem tőle, hogy igazán szívesen mit enne, mert készítek azt. Na ebben az esetben a következő ételeket sorolja fel:


  • borsóleves daragaluskával
  • darás tészta
  • lusta túrós
  • nutellás palacsinta
Tehát kedvenc ételsora ez. Igazából egy szavam sem lehet, mert annak ellenére, hogy ezek a kedvenc ételei, szívesen megeszik mást is.

Múlt héten szombaton a kedvenceiből válogattam. Készült ez az egyszerű borsóleves daragaluskával. Nem szégyellem, hogy ehhez a leveshez bizony leveskockát használok, amit amúgy igyekszem kerülni (sőt minden más műanyag ételt is kerülök). Gyakran készül ez a leves, sokszor vacsorára is kér ilyet Olivér, nem igazán tudnék mindig igazi húsalaplevet rittyenteni hozzá. 




Hozzávalók:

  • kb. 25 dkg borsó
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 karalábé
  • 2 darab tyúkhúsleves leveskocka (szégyen, vagy sem...)
  • kevés olaj
  • fél csokor petrezselyem

Daragaluskához:

  • 1 tojás
  • 1 teáskanál olaj
  • csipet só
  • búzadara (annyi, hogy megfelelően lágy tésztát kapjunk)
A leveshez kevés olajon a borsót megdinszteljük, majd felöntjük körülbelül egy liter vízzel. Beledobunk két darab leveskockát, kicsit főzzük, majd beletesszük a kockákra vágott sárgarépát és a karalábét is. (Nem sózzuk, a leveskockákban bőven van só.) 

Amíg a leves fő, addig összeállítjuk a daragaluska tésztáját. A tojást felverjük, hozzáadjuk az olajat és a csipet sót. A felvert tojáshoz annyi darát öntünk, hogy galuskatészta sűrűségű tésztát kapjunk. Félretesszük, és egy kicsit állni hagyjuk, hogy a dara puffadjon. 

Amikor a zöldségek megfőttek, két kiskanál segítségével beleszaggatjuk a levesbe a daragaluskát és pár perc alatt készre főzzük.




****************************************

A lusta túrós szintén havi gyakorisággal szerepel nálunk, nem is értem, hogyan nem került fel eddig a blogra. Na most itt az alkalom, legépelem a lusta túróst, ahogy Olivér (és persze Milán) szereti. A legfontosabb kritérium, hogy mazsola ne legyen benne.



Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 1 tasak sütőpor
  • fél kg túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 4 dl tej
  • 8 dkg vaj
Egy közepes méretű tepsit 5 dkg vajjal kikenünk. Tényleg kell ennyi vaj a tepsi kikenéséhez, ne vékonyan kenjük. Ezután egyszerű dolgunk van. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sütőporral. A túrót összekeverjük a reszelt citromhéjjal. Felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet.

A vajjal alaposan kikent tepsibe öntjük a száraz keverék felét, addig rázogatjuk, amíg egyenletes nem lesz. Erre rászórjuk a túrót, majd erre jön a száraz keverék másik fele. Erre öntjük a tejes tojásos keveréket.

A maradék pár deka vajat a tetejére apró darabokban rámorzsoljuk. 

A túróst 180 fokos sütőben sütjük 45 percig. Langyosan szeleteljük.

Jó étvágyat hozzá!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

5 megjegyzés:

  1. A gyerekek tudják mi kell nekik - általában. A Te kisfiad, finomakat választ :)

    VálaszTörlés
  2. A borsóleves a nyár színeivel kecsegtet:)
    Jó a túrós is!:)

    VálaszTörlés
  3. Ezt az ételsort én is szívesen bevállalnám, finomakat választott a kisfiad! A lusta túrósról már sokszor hallottam, itt az ideje, hogy kipróbáljam, nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  4. Bizony, ezt az ebédet én is nagyon szerettem volna.

    Engedd meg, hogy egy pályázatra hívjam fel a figyelmedet:
    http://reformkorikonyha.blogspot.com/2012/01/te-hogyan-latod-hungarikumokat-palyazat.html

    VálaszTörlés
  5. Lányok! Köszönöm!

    Hankka, próbáld ki, nem fogod megbánni. Egyszerű. Gyors. Finom.

    Petra, köszönöm az infót, lehet, hogy pályázom :)

    VálaszTörlés