2012. január 23.

Húspástétom

Szeretjük a különféle szendvicskrémeket, kencéket és pástétomokat. Szinte minden héten készítek egyet, mert jóval kiadósabb (és olcsóbb) mint mindenféle bolti szendvicskrém. Néha egyszerű kőrözött készül, néha tonhalkrém vagy tojáskrém. Múlt héten viszont egy húspástétom, más néven húskrém készült. Nagyon kiadós és könnyű elkészíteni, igaz 5 órán keresztül kell főzni, de hát azalatt az idő alatt bármit lehet csinálni, csak néha meg kell kevergetni.

Örömünkre még Olivérnek is nagyon ízlett, azuram meg egyenesen odavolt érte....

A lenti mennyiségből három ilyen csatos üvegnyi mennyiség készült (igény esetén szívesen megmérem, hány dl).







Hozzávalók:
  • 60 dkg sertés lapocka
  • 40 dkg sertés tarja
  • 50 dkg sertés zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél fej fokhagyma
  • fél evőkanál só
  • bors, kakukkfű, őrölt kömény, oreganó
  • 1 dl víz

A zsírt nagyobb lábosba tesszük és felolvasztjuk. Amíg a zsír olvad, megmossuk a húsokat és ököl nagyságú darabokra vágjuk. Nem szükséges kisebbre, mert úgyis szétfő. A feldarabolt húsokat a zsírba tesszük, hozzáadjuk a megpucolt fokhagymagerezdeket és a széles karikákra vágott, megtisztított vöröshagymát.

Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük őrölt köménnyel és oreganóval.  Beleöntünk kevéske vizet, majd lefedjük és nagyon gyenge lángon hagyjuk, hogy gyöngyözve puhuljon, főljön a hús. A húst 5 órán keresztül főzzük, ezalatt az idő alatt néha megkevergetjük. A puha hús szálakra fog szétesni, nagyon könnyű lesz kenni.

Amikor megfőtt, fedeles jénaiba, vagy lezárható üvegedényekbe tesszük és hűtőben tároljuk.

Szerintem kevesebb mennyiséget nem érdemes készíteni, viszont ha valaki soknak találja, inkább fagyassza le felét műanyag dobozban.

Különféle zöldségekkel és friss, puha fehér kenyérrel kínáljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Mónika


Recept forrása: Mohakonyha


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

5 megjegyzés:

  1. Hát ezekről a bolti izékről ne is beszéljünk. Nem sok természetes anyag van bennük, adalék annál több! Ez klasszul néz ki, és a húsok is jók benne, bár tartok tőle nálam az a csatos üveg nem sokszor lenne bezárva..))

    VálaszTörlés
  2. Tea! Nálunk se volt sokszor bezárva :)))) gondolom, látszik is az üvegen. Szerintem pár héten belül újrakészítem.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon gusztán néz ki, biztos finom, és a csattos üvegeid is tetszenek:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik:) Ezt feltétlenül el kell készítenem, a fiúk imádni fogják. Első gondolatom az volt, hogyy maradék sült húsból is jó lenne, de egyrészt nem nagyon marad, meg ahogy olvastam, nem is érdemes kis adagot készíteni:)Zsír feltétlenül kell bele? Nem elég, ha jó zsíros a hús?

    VálaszTörlés
  5. Kati, örülök, hogy tetszik. A csatos üveg IKEA-s.

    Trollanyu, zsír szerintem kell bele, mert az egyben tartósítja is, ahogy vékonyan bevonja. Valamilyen jó minőségű mangalicazsír lenne jó hozzá. Igazi pasikaja :)

    VálaszTörlés