2012. február 24.

Várvédő Olivér

Ugyan a farsang időszakának már vége van, nekem csak most van időm, hogy írjak pár sort Olivér farsangjáról. Várvédő harcos jelmez kapott, idén nem én készítettem. A várvédő harcos jelmez egy fekete-piros ruhából és egy "fejfedőből" állt. Apukájától kapott még egy bárdot és egy pajzsot is (természetesen puha gumiból), amivel teljes lett a felszerelése. 

Legalábbis így gondoltuk mi. Olivér viszont a farsang előtti este közölte velünk, hogy neki címer is kell, mert a középkori harcosoknak volt címere. Akkor már tudtam, hogy nem egy laza esténk lesz. Addig magyarázott és kérdezgetett a címerekről, amíg Apja adott neki egy könyvet címerekről. (Akit részletesebben érdekel a téma, Bertényi Iván szerkesztésében kiadott A történelem segédtudományai című könyvet nézegettük meg. A címertan (heraldika) a címereket vizsgáló tudomány. A címer a középkori fegyverhasználaton alapuló olyan, legtöbbször pajzs alakú jelvény, szimbólum, amelyet magánszemélyek vagy testületek megkülönböztető jelként használhattak vagy használhatnak. Szöveg forrása: A történelem segédtudományai 216. oldal).

Ezt nézegette jó sokáig, olvasnunk is kellett belőle, majd kitalálta a tutit. Ő fogja saját magának megtervezni a címerét. Hiába győzködtem, hogy egyszerűbb lesz, ha gyorsan kinyomtatok egy címert "gugli" barátunk segítségével, de ő ragaszkodott a saját tervezésű címerhez. 

Papírt és filcet ragadott és meg is tervezte a kis címerkéjét. Fogalmam nincs miért éppen tűz motívumokat rajzolt és miért éppen hármat. Mindenesetre kitalálta saját címerét, közben én dekorgumit hoztam, és abból vágtam ki a részeket és ragasztgattam össze. Aztán apró öltésekkel rávartam a ruha elejére.



Nagyon büszke volt jelmezére, és arra is, hogy ilyen neki volt egyedül. Ügyes anyukák, nagymamák maguk is megvarrhatják a ruhát, mert tényleg egyszerű szabású volt. Igaz már csak jövőre lesz rá szükség.

Mónika



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

4 megjegyzés:

  1. Nagyon helyes várvédőd van akkor már nincs is mitől félnetek?:) Ügyes és ötletes a jelmez és mennyire büszkén feszít Olivér látszik a kis arcán hogy jól érzi magát a jelmezében! A kicsi "manótok " látta a tesót nem szerette volna felvenni a jelmezt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva! Szerencsére Milánt még nem érdekli különösebben a farsang.

      Törlés