Ígéretemhez híven jön még egy, bagetthez vagy kenyérhez adható majdnem szendvicskrém. Jobban mondva egy ragu.
Szicíliai padlizsánragu |
Hozzávalók:
- 1 kisebb padlizsán (kb. 35-40 dkg)
- 3-4 darab paradicsom
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 15 szem kimagozott olajbogyó
- 1 teáskanál apróra vágott kapribogyó
- olívaolaj
- 1 teáskanál szárított oreganó vagy 3-4 szál friss oreganó apróra vágva
- só, frissen őrölt bors
Előkészítés:
- A padlizsánt megmossuk, szárait levágjuk, apróra kockázzuk. Műanyag tálba téve besózzuk és negyed órára állni hagyjuk.
- A paradicsomokat forró vízbe dobjuk és héjukat eltávolítjuk. A meghámozott paradicsomokat szintén kockákra vágjuk. Vagy csíkokra.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
- A fokhagymát megtisztítjuk.
- Az olajbogyókat lecsepegtetjük és karikákra vágjuk. A kapribogyót szintén lecsepegtetjük és nagyon apróra vágjuk.
Elkészítés:
- A padlizsánt alaposan kinyomkodjuk. A vöröshagymát két evőkanál olívaolajban megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a padlizsánt. Erős tűzön 6-8 percig pirítjuk.
- Ezután az előkészített paradicsomot, kapribogyót, olajbogyót, oreganót beletesszük, valamint belenyomjuk a 2 fokhagymát is.
- Fedő nélkül tovább főzzük kb. 8 percig, közben sózzuk, borsozzuk.
- Amikor elkészült a ragu, kihűtjük (nem kell hűtőben behűteni). Tálalhatjuk melegen is.
Tipp:
Figyeljünk a sózásnál, mert a kapribogyó sós! Tehetünk bele cukkinit is.
Az ötlet Lajos Mari - Hemző Károly: 99 Vendégváró 33 Színes ételfotóval című könyvéből származik.
A padlizsánért nem igazán rajongok, de ezt a finomságot megkóstolnám. :))))
VálaszTörlésFinom lehet, még nem ettem...Az egész könyv sorozat meg van, szoktam belőle én is főzni...
VálaszTörlésIstenien néz ki, én imádom a padlizsánt minden formában:)
VálaszTörlésKriszta, nekem a házi süteményes rész van még meg, de lehet Jézuska hozni fog még.... Melyiket találod a legjobbnak?
VálaszTörlésTrollanyu, én is szeretem a padlizsánt. Padlizsánkrém is készült már, de az annyira gyorsan elfogy, hogy soha nem marad fotózható mennyiség :)
VálaszTörlés