Ezt a cukkinis kenyeret egyik szörfözős estém során találtam egy angol nyelvű weboldalon, a Smitten Kitchen oldalon. A szerző azt a cukkinis kenyeret még 2007-ben készítette, de számomra teljesen az újdonság erejével hatott a cukkini ilyesfajta felhasználási módja. A cukkinis kenyér itt ugyanis egy püspökkenyérhez hasonló édesség. El is készítettem, mivel apósomtól és ismerősöktől is sok cukkinit kapunk.
Finom, "szaftos" volt, talán a cukkiniben található nedvességtől, és abszolút nem lehetett érezni a "zöldség ízt".
A lenti mennyiségből lesz 1 darab kenyér és 12 darab muffin. Persze lehet 24 darab muffint is sütni belőle. Kinek mi tetszik....
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 1 csésze olaj (én sima napraforgó olajat használtam, lehet olívát is)
- 1 és 3/4 csésze kristálycukor
- 2 csésze reszelt cukkini (héjastól)
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 3 csésze finomliszt
- 3 teáskanál fahéj
- késhegynyi szerecsendió
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- fél csésze apróra vágott dió
- 1 csésze szárított áfonya, mazsola és csokoládé reszelék (lehet választani ezek közül, vagy mindhármat)
A püspökkenyér formát vajazzuk ki alaposan, a muffintepsibe tegyünk kapszlikat. Egy nagy tálban keverjük össze a három tojást a kristálycukorral. Ezután adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd a cukkinit is. Egy másik edényben keverjük össze a "száraz" anyagokat, a lisztet a szódabikarbónával, sütőporral, a fűszerekkel, dióval, áfonyával, mazsolával és a csokidarabokkal.
Ezeket keverjük össze a tojásos keverékkel. Amikor a massza egyneművé válik, felét öntsük a püspökkenyér formába, másik felét pedig adagoljuk a 12 darabos muffintepsibe.
A cukkinis kenyeret tegyük előmelegített 170 fokos sütőbe, és süssük kb. 70 percig (nekem annyi kellett, de sütőfüggő - tűpróba!). A cukkinis muffinoknak elegendő 20-25 perc.
Nagyon meggyőző. Szerecsendió, vanília, dió, mazsola...Hmm
VálaszTörlésMáshol is látom a cukkinis sütiket, most már nagyon kíváncsi vagyok. Ki fogom próbálni. :)))
Az idén készítettem én is először ilyen cukkinis sütit,nagyon pozitiven meglepett,épp a szaftossága miatt.
VálaszTörlésAleda, igen, engem is az fogott meg bennük!
VálaszTörlésMég nem ettem soha cukkinis sütit, de nagyon guszta!
VálaszTörlésRecept elmentve :)
Petra, remélem ízleni fog! Nekünk nagyon bejött!
VálaszTörlésOkki, örülök, hogy tetszik :)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésAz ezerarcú cukkini:) Nagyon fincsi lehet, láttam hasonlót valamelyik blogon tegnap. Szerintem nagyon hasonlít a répatortára, már a hozzávalók alapján, azt is nagyon szeretem.
VálaszTörlésTrollanyu, tényleg a répatorta! Arra nem is gondoltam :))
VálaszTörlésHamarosan jön a cukkinivel töltött focaccia a blogodból, amit már régebben készítettem, de még nem tettem fel. Innét is üzenem, hogy nagyon fincsi volt :)