Túl vagyok a (második) véradáson, egy hősnek érzem magam. Minden véradó kapott egy virágot is (a csokin és a vízen kívül), ami azt hiszem korallvirág, de ebben azért nem vagyok 100% biztos. Legnagyobb ajándék mégsem a virág volt, hanem az a mondat, amit kisfiam mondott.
Olivér ugyanis elkísért a véradásra, most így sikerült a gyermekelhelyezést "megoldani". De így legalább látta a vérszállító autót, elmondták neki, hogy miért böknek az ujjamba (vérszegénység ellenőrzés), szóval a folyamatot végignézte és végigkommentálta. Amíg bent voltam, addig kint rajzolgatott a folyosón, aztán pár perc után bejött megmutatni a műveket (így sikerült pár véradós kérdőívet is elhozni, bocsi). Ott aztán megnézett minden kütyüt, csodálkozott nagyokat. És amikor végeztünk, és beszálltunk az autóba, ezt mondta:
"Anya, büszke vagyok rád!"
Annyira jól esett :)))
És most jöjjön egy fokhagymás csiga recept, amit nyugodt szívvel a gyermekbarát étel kategóriába tehetek, ugyanis a fiúknak annyira ízlett, abszolút nem volt gond, hogy fokhagymás. Mi sütőtökkrémleves után/közben ettük, de uzsonnára is nagyon jó egy pohár meleg teával.
A receptet Stahl Judit: Enni jó című könyvében találtam, egy picurkát módosítanom kellett rajta, mert se olajbogyó nem volt itthon, se elegendő rétesliszt :))
Hozzávalók:
- 7 g szárított élesztő
- 4 evőkanál + 3 deci meleg víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél evőkanál só
- fél teáskanál frissen őrölt bors
- 2 teáskanál cukor
- 1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
- 350 g rétesliszt
- 100 g finomliszt
- 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
A töltelékhez:
- 10 dkg puha vaj
- 1 teáskanál só
- 3-4 gerezd fokhagyma
A tetejére:
- 1 tojássárga
- 1 teáskanál víz
- A szárított élesztőt összekeverjük a 4 evőkanál meleg vízzel. Egy másik pohárban a 3 deci meleg vízhez hozzáadjuk az olívaolajat, a sót, a borsot, a cukrot és az apróra vágott rozmaringot.
- Egy nagy tálban összekeverjük a liszteket (előtte szitálhatunk és meg is langyosíthatjuk a lisztet, az élesztőnk értékelni fogja :)
- Dagasztógéppel a lisztet összekeverjük az olajos-élesztős folyadékkal, és simára dolgozzuk.
- Vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük a tésztát és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
- Amíg a tészta kel, a puha vajat a sóval és a pépesre zúzott fokhagymával elkeverjük.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk és kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát megkenjük a fokhagymás vajjal.
- A megkent tésztát feltekerjük, majd éles késsel kb. 2 centis szeletekre vágjuk.
- A szeletkéket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és letakarjuk egy tiszta konyharuhával.
- 20 perc után megkenjük a csigákat vízzel hígított tojássárgájával és 20-25 perc alatt 170 fokon megsütjük.
Hétvégén újra fogom készíteni, szerintem..... :))) 20 darab lett belőle egyébként.
milyen jó ötlet ez a fokhagymás csiga! eszembe nem jutott volna...
VálaszTörlésédes volt a kisfiad ;)
Nagyon finom péksüti, tökéletes egy jó forró leves mellé:) Az olajbogyót én alapból kihagynám, mert én ugyan szeretem, de a többiek nem. Nagyon klassz dolog a véradás, csak sajnos én nem adhatok, egy jó ideje gondjaim vannak, szinte már nekem lenne szükségem vérre.
VálaszTörlésKöszi ezt kipróbáljuk.
VálaszTörlésGyönyörűek a csigáid! így még nem is ettem.
VálaszTörlésA véradással kapcsolatban, megosztanék egy rossz tapasztalatot is:( Apám, 40 évig volt rendszeres véradó,ezzel több ember életét megmentette. Amikor szegény, Ő szorult betegsége miatt vérre, a család kellett menjen, ami számomra természetes, csak a vérellátóban,nem tetszett a hangnem, ahogy beszéltek velünk, kijelentették, hogy nincs és oldja meg a család!
Sokan örülnek a vérednek - a szúnyogokon kívül:) -, bizony büszke lehet rád a kisfiad!!!
VálaszTörlésA "stálos" csiga nálunk nagyon menő, mióta megjelent a könyv, fogyasztjuk!
Nagyon jól néz ki és biztosan nagyon ízletes! Gratulálok a véradásodhoz! Többször adtam vért már én is sőt mikor műtétem előtte levették a vért majd műtét után vissza adták!Micsoda technikai megoldás ugye?:-)) Szép lett az új blogruhád!
VálaszTörlésNagyon tuti kis csigák, ezt is elmentem! Próbálgatom a tésztákat!
VálaszTörlésVért én is adtam már, jó dolog nagyon, főleg, ha a kisfiad még így meg is dicsért! :)
Fokhagymás, nagyon izgalmas
VálaszTörlésNagyon kelletik magukat ezek a kis csigák, véradni egyszer voltam eddig, de pozitív tapasztalattal távoztam, bár nagyon féltem tőle.
VálaszTörlésGratulálok a véradásodhoz, és a sütidhez! :)
VálaszTörlésA véradás jó, és egészséges dolog. Nem is olyan régen még én is a vérellátónál dolgoztam, és szurkáltam a véradókat :DDD
Gomba, köszi :)))
VálaszTörlésTrollanyu, az olajbogyó már csak ilyen "megosztó" kaja...
Heni, szívesen, remélem ízleni fog :)
Márti, sajnálom, hogy rossz tapasztalatod volt. Itt nálunk kedvesek voltak, és minden "fázisnál" megköszönték a véradást. Persze bármi megtörténhet....
VálaszTörlésTiffanylda, nálunk is menő volt ez a csiga, pedig az elején tartottam tőle, hogy túlságosan fokhagymás lesz.
VálaszTörlésÉva, köszi szépen :)) kedves vagy.
Barbi, örülök, hogy tetszett.
Kati, az elsőnél én is féltem picit :))))
VálaszTörlésCsilla, kösziiiiiiiiii :)))) Nálunk nagyon kedvesek voltak a szúrkálók!
Fontosnak tartom a véradást, annak ellenére, hogy én nem tudtam soha adni (de a családomban van aki igen) az állandó vérszegénység miatt! Kisfiad elismerése gondolom mindenért kárpótolt :)
VálaszTörlésNagyon szeretem az efféle harapnivalókat, főleg levesek mellé, tökéletes kiegészítés!