2011. október 5.

Só-liszt gyurma

Ha hétfő, akkor könyvtár. Tegnapelőtt is voltunk, egy DVD mellett (Hogy működik....5.) egy só-liszt gyurmás könyvet kölcsönöztünk ki. Olivér nagyon szeret gyurmázni, eddig is készítettem már neki só liszt gyurmát, de tudtam, hogy az a receptem nem az igazi. 
A kikölcsönzött  könyvben volt 3 különféle só-liszt gyurma recept. A könyvet Pető Éva írta, Sógyurma a címe, és szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretne a sógyurmázásról többet megtudni. 

A könyvben a recepten és a sütési segítségen túl szó van formázásról, lakkozásról, lakásdíszítésről, sógyurma festésről, szóval rengeteg mindenről. Ráadásul sok ötletet ad a könyv szerzője karácsonyi, húsvéti díszekhez és ajándékozáshoz is.  Rögtön készítettem háromféle gyurmát.




Sógyurma - fehér, barna, rózsaszín

Íme a felhasznált recept:

Hozzávalók (fehér sógyurmához) (recept a könyvből):

  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg finomsó (vákumsó)
  • 125 ml víz
  • 2 evőkanál étolaj (vagy 1 evőkanál ricinusolaj)
Hozzávalók a barna gyurmához:

  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg finomsó
  • 1 kávéskanál kakaópor
  • 65 ml víz
  • 1 evőkanál étolaj
Hozzávalók a rózsaszín gyurmához:

  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg finomsó
  • 60 ml víz
  • 1 evőkanál étolaj
  • pár csepp piros ételfesték (folyékony)
A hozzávalókat pontosan kimérjük. Csomómentesen összekeverjük a sót és a lisztet. Majd többször kis mennyiségekben adagoljuk a folyékony anyagokat. Jól ki kell dolgozni, amíg sima tapintású lesz. Folpack-kal letakarva hűtőben egy hétig tárolható.




Sógyurma + eszközök

Kinyomó formák

Dekorációnak még lencse és vöröslencse

Az én balkezes drágám

Ez egy tűzoltó autó lesz.....

Olivér

Komoly fiú

Milos se maradhatott ki a gyurmázásból

Szaggatom a gyurma pogácsát

Gyönyörű pufók kezeim....

Imádom a kezeit!!!!

Dolgozom ezerrel....

Ezek a sütemények már Olinál készültek


Káosz kezdete.....

Már bánom, hogy a konyhában kialakult őskáoszhoz hasonló rendetlenséget nem fényképeztem le. A teljességhez azért az még hozzátartozott volna.....


Jó játékot!

Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

13 megjegyzés:

  1. Nagyon régen volt egy kisfilm..vagy sorozat? Nem tudom már, de a sótésztáról szólt. Gyönyörű kreációkat készített a nő benne. Meg is mutatták mit hogy kell, gyümölcsöket, macit...Azóta is kisagyamba mentve hátra, talán majd egyszer erre is jut idő.))Jó nevük van a skacoknak, Jamie Oliver, Milos Forman, oh persze Oliver Reed is lehetne, bár erre a jelenlegi külső -még-nem predesztinálja.))

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jópofa! Aranyosak, ahogy ezerrel dolgoznak. :) Az őskáoszt, el tudom képzelni! :)))

    VálaszTörlés
  3. Teakert, nem ismerem azt a sorozatot, de majd a youtube-on megnézem, hátha rajta van. Ebben a könyvben is voltak kész alkotások, kosárkák, faliképek, szépek voltak. Olivér egyébként Jamie Oliver után lett, az uramtól (akkor még nem volt az...) egy Jamie O. szakácskönyvet rendeltem, és úgy ismerkedtünk meg..... :)

    Milos pedig Milán hivatalosan, csak Milosnak szólítjuk (egyébként én Milost szerettem volna, csak akkor már túl szlávos lett volna a teljes neve :)))

    VálaszTörlés
  4. Csilla, hát igen, káosz az volt. Az érdekes az, hogy majd 1 hét múlva is fogok találni apró rózsaszínes-barnás gyurmamaradványokat.... hiába az alapos takarítás.

    VálaszTörlés
  5. Édesek, ahogy elmélyülten dolgoznak! Köszi a gyurmareceptet, fogok is készíteni, mert az enyémek is nagyon szeretnek gyurmázni. :))

    VálaszTörlés
  6. Még lánykoromban, volt egy szuper könyvem só liszt gyurmás és újsgágpapir ékszerek, készítettem is sok szép dolgot, de már nincs meg és a könyvet sem találom sehol! Nagyon jó ötlet, megjegyzem magamnak. A gyerekek olyan édesek, ahogy "melóznak"!

    VálaszTörlés
  7. Az a tündér kis pufi kezeivel hogy csinálja. Jó elfoglaltság a gyerekeknek, de mint minden pár percig tart aztán anya majd rendet csinál!:)

    VálaszTörlés
  8. Éva :)) szerencsére nem pár percig tartott, Olivér órákig el tud játszani a gyurmával. Sőt, a barnás-rózsaszínes kutyulmányt még a hűtőbe el kellett csomagolnom, mert ő ma is ezt fog játszani.

    Nesze neked felmosás!!! :))

    VálaszTörlés
  9. Ez nagyon jó elfoglaltság:) Mi is szoktunk gyurmázni a kislányommal, én is élvezem:)

    VálaszTörlés
  10. Babám ez özönvíz előtt volt, jó 10 akár 15 éve, nincs youtube-on, már lecsekkoltam, mert pár hónapja akartam epres kosárkát csinálni.

    VálaszTörlés
  11. Nekem is megvan ez a könyv megjelenése óta és szinte az összes darabot megcsináltuk a gyerekeimmel! A kosár, gyerekfigurák és a virágtámasztó "nagyszülők" voltak a kedvencek! Utóbbit már az egyik unokámmal is elkészítettem, csak sajnos a sütőben felejtettük és négerek lettek!:)))

    VálaszTörlés
  12. Jaj, a gyönyörű kis "mancsokat" nagyon imádom nézni!!!:)
    Szépséges fiacskáid vannak, gratulálok!!!

    VálaszTörlés
  13. Hogy egyem az Olivér csókos száját, meg a Milos pufi kezeit...

    VálaszTörlés