2011. október 10.

Tejfölös bableves, kapros túrós lepény és a hétvége

Változatos hétvégén vagyunk túl, voltunk nagyszülőknél, bicikliztünk (majd lefagyott a fejem), téliesítettük az udvar egy részét, azaz felhordtuk a teraszon lévő bútorok nagy részét. Még a homokozós játékokat, kismotorokat, dömpert, kistalicskát és a többi hasznos holmit az udvaron hagytuk, hátha pár óra jó idő még lesz. Meg a talicska amúgy is kell a gyerekeknek, amikor segítenek faleveleket gyűjteni. 

A tervem az volt, hogy szombaton délelőtt főzök annyit, hogy vasárnap már ne is kelljen. Nos ez sikerült, már csak az lett volna a jó, ha van egy konyhalányom is, aki mosogat mellettem folyamatosan :)))

Hétvégén tejfölös bableves, sült csirke zelleres krumplipürével és kapros túrós lepény készült. A sült csirkéről elöljáróban csak annyit, hogy 1 napig előtte fokhagymás tejben úsztattam, majd fűszerezés után sütőzacskóban sütöttem meg, és annyira finom lett, hogy ezután így gyakran fogom készíteni. A fiúk imádták.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre. Kezdem a levessel. A tejfölös bablevest a nagykönyvből csináltam, legalábbis ahogy én nevezem Pető Gyula: Ételkészítési ismeretek című alapművét. Legszívesebben az egész fazékkal lefényképeztem volna, na meg a fiúkat, ahogy ették. De azuram azt mondta, hogy azért a fazekat mégse fotózzam le, ezért csak egy béna fotó sikeredett :(


Tejfölös bableves

Hozzávalók (kb. 6 személyre való adag):

  • 30 dkg száraz bab
  • kb. 3 liter csontlé vagy átszűrt húsleves
  • 8 dkg zsír
  • 10 dkg liszt
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • másfél kávéskanál pirospaprika
  • 1 kis pohár tejföl
Csipetkéhez:

  • 12 dkg liszt
  • 1 tojás

A száraz babot átválogatjuk, majd megmossuk. Beáztatjuk egy éjszakára. Másnap az áztatóvizet leöntjük, a babot leöblítjük, majd a csontlében feltesszük főni. Felforraljuk, és kis lángon egyenletesen főzzük. Amikor már majdnem megpuhult a bab, elkészítjük a rántást. 

A zsírt felmelegítjük, ráhintjük a lisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, belenyomjuk a fokhagymát, majd a fűszerpaprikát. Lehúzzuk a tűzről és felöntjük kevés hideg vízzel (kb. 1 dl). Hozzáadjuk a tejfölt, és alaposan habverővel simára keverjük. 

Amikor a bab már megpuhult, a leveshez adjuk a rántást és lassan felforraljuk. Sózzuk a levest ízlés szerint. 

A csipetkéhez feltesszük a vizet forrni, közben a lisztet a tojással és egy csipet sóval összekeverjük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kézzel apró darabkákra csipkedjük, és a forró vízbe szórjuk. Amikor kifőtt, leszűrjük, és tálaláskor adjuk a tejfölös bablevesbe.

Jó étvágyat hozzá!

Hamarosan jön a kapros túrós lepényem is :)) 

Ilyen lett:

Kapros túrós lepény


Nézzetek majd vissza!

Tipp: 


Amennyiben füstölt oldalast vagy füstölt csülköt főzünk, érdemes a főzőlevet leszűrni, és eltenni (akár fagyasztóba). Felhasználható a tejfölös bableveshez!


Mónika




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

9 megjegyzés:

  1. Jó munkás, főzős kis hétvége. Nincsenek konyhalányok, de vannak konyhafiúk, tessék kicsit befogni a skacokat!)) Én is szoktam tenni zellert a pürcsibe, na meg fokhagymát...tejszínt. Többször nekiálltam kapros-túróst csinálni, de valahogy egyik sem lett az igazi. A tied tetszik. Olyan szép és egyszerű, mintha vonalzó mellett vágtad volna őket. Az a pont ennyi és nem több! A recept kéne csak, merre is van? Én vaksi megint és nem lelem!))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta fazék nélkül is a levesed!:) Én egy halom zöldséget is szoktam beletenni, hogy megáll benne a kanál!:)))
    Jó ötlet a zacskóban sütés, kipróbálom!

    VálaszTörlés
  3. Teakert! A másfél évest még nem tudom befogni... :( De már alig várom, hogy egy kicsit nagyobb legyen :)))
    A kapros túrós lepény gépelése folyamatban van, talán 11-re készen is leszek :)

    VálaszTörlés
  4. Tiffanylda, legközelebb én is teszek bele zöldségeket is, valahogy hiányoltam. Csak az eredeti receptet akartam megcsinálni.

    VálaszTörlés
  5. Minden nagyon guszta, harapnivaló. A kapros túrósról készült képed gyönyörűen sikerült. :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszik a kapros túrós lepényed!!! Várom a receptet is. :)

    VálaszTörlés
  7. A fazekas fotó is jó lett volna és szívesen megnéztem volna, sőt meg is kóstoltam volna, ha ott lettem volna! Szeretem a bablevest, de én a hús nélküli simát, hullafehéren készítettem eddig, majd most így is kipróbálom! :D
    A kapros túrós lepényed gyönyörűen lett fotózva és nem kételkedem benne, hogy isteni finom!
    Míg el nem felejtem, nálam egy újabb díj vár, ha elfogadod! ;D

    VálaszTörlés
  8. Párom édesanyja készíti hasonlóan, nagyon finom.

    VálaszTörlés