2011. november 29.

Sütőtökös ivólé házilag

Sok helyen olvastam már házilag készített ivólevekről, és tervbe is vettem már régen, hogy én is készítek. Aztán valahogy mindig elmaradt. Pár napja egycsipet sütőtökleve adta a végső lökést ahhoz, hogy nekiálljak. Legnagyobb munka a sütőtök és a gyümölcsök megpucolásával van, viszont elég sok pénz meg tudunk vele spórolni, már ha a bolti hasonló ivólevek árára gondolunk.

Lássuk csak! Ebből a mennyiségből lett 3 darab 0,75 literes üveg, amit még forrón sterilizált üvegekbe töltöttem, és száraz dunsztba tettem. Lett még 1 liter, amit hagytam kihűlni a fazékban, és a képen látható üvegbe öntöttem, plusz megittunk néhány pohárral. Tehát összesen kb. 3,5 liter ivólé lett belőle. Nem rossz.

Irányadónak (magamnak) leírom a használt alkotóelemeket, viszont legközelebb, ha készítem kevesebb sütőtököt teszek, és több narancsot, esetleg több almát. Természetesen más fűszerezéssel és más összetevőkkel is készíthető.


Sütőtöklé almával, banánnal és sárgarépával




Hozzávalók (kb. 3,5 literhez):


  • 1 kisebb sütőtök
  • 3 duci sárgarépa
  • 3 db alma
  • 3 db banán
  • kb. 2 liter víz
  • 2 narancs frissen facsart leve
  • késhegynyi őrölt gyömbér
  • fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • másfél kávéskanál őrölt fahéj
  • 4 evőkanál méz
  • késhegynyi étkezési citromsav

Előkészítés:

  1. A sütőtököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, a sütőtök húsát darabokra vágjuk.
  2. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiemeljük és felkockázzuk.
  3. A répát megtisztítjuk karikákra vágjuk.
  4. A banánt felkarikázzuk.


Elkészítés:

A fentieket egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Feltesszük főni, és kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. Amikor minden puhára párolódott (sárgarépán érdemes ellenőrizni), botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a mézet, a narancsok levét, a citromsavat, majd újra felforraljuk.

Amikor újra felforrt igény szerint járunk el vele...

- hűlni hagyjuk és a hűtőbe téve pár nap alatt megiszogatjuk
- sterilizált üvegekbe töltjük még forrón, kidunsztoljuk és télen iszogatjuk meg

Mónika

Tipp:

Étkezés citromsav azért szükséges hozzá, hogy az ivólé eredeti színe megmaradjon. Dr. Oetker 10 g-os étkezési citromsavat használtam (de csak késhegynyit).




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

11 megjegyzés:

  1. Még sosem ittam, kíváncsi lennék az ízére

    VálaszTörlés
  2. Csak finom lehet!:) A színe mindenesetre csodás!:)

    VálaszTörlés
  3. Bianka, finom volt :)

    Roza, köszi :))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szuper, főleg kis gyerekeknek:) Ez olyasmi, mint a Kubu, ugye?

    VálaszTörlés
  5. Trollanyu, igen olyan, csak ebbe elég sok sütőtököt tettem, inkább sütőtökléhez hasonlít az íze. A Kubu-ban sárgarépa-őszibarack-alma van, de az is lesz!

    VálaszTörlés
  6. Szívesen megkóstolnám. Tetszenek az alapanyagok, és nagyon egészséges. :)

    VálaszTörlés
  7. Mónika, nekem is már csak egy utolsó lökés hiányzott, és most tőled megkaptam:) Ki fogom próbálni, amint lehetőségem lesz! :)

    VálaszTörlés
  8. Ez nagyon tetszik! Pl. ebbe is lehetne szerintem egy pici kardamomot tenni, de feltettem a tejes tea "receptjét" is :)

    Üdv!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon örülök, hogy ízlett nektek is és lesz folytatása! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom lett! Hasonlít a literes Kubura, az ilyen sűrű. Csak ajánlani tudom. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  11. Én már kétszer csináltam ahog elfogy jöhet a következő! Legalább tudjuk mit iszunk.

    VálaszTörlés