2011. december 10.

Babapiskótás rakott sütemény

Lehet, hogy sokan meg fognak a következő kijelentésemért kövezni, de nálunk bizony rakott babapiskótás (sütés nélküli) sütemény is lesz karácsonykor. Persze mondhatnám azt, hogy temperált chilis csokoládéba mártott pekándiós macaronok matcha teás ganache-zsal fognak sorakozni a süteményes tálcán karácsonykor, de biztosan nem így lesz :)))) (Zárójelben megjegyezném, hogy minden elismerésem azoké a cukrászoké vagy cukrászkedvű gasztrobloggereké, akik képesek ilyen gyönyörűségeket készíteni - mondjuk például ilyet.)

Szóval nálunk ilyen süti is lesz. Hogy miért is?


  1. Gyorsan elkészül és általában minden van hozzá itthon (ami meg nincs, az meg kimarad - mondjuk ne a babapiskóta legyen az)
  2. Nem szükséges sütni, úgyis kell majd a sütő az aprósüteményeknek.
  3. Bármikor összedobható, és elég neki egy éjszakát adni a hűtőben, hogy a piskóták megpuhuljanak.
  4. Spájzunk tartalma alapján variálható az ízesítése.
  5. Készíthetünk "felnőtt" verziót mondjuk tojáslikőr vagy kávélikőr felhasználásával.
  6. Gyerekeim imádták, (Olivér a tepsiből kanalazta) és nekem ez a legfontosabb.




    Hozzávalók:

    • 400 g babapiskóta
    • 1 kis pohár 20%-os tejföl
    • 1 kis pohár natúr joghurt
    • 4 dl tej
    • 3 evőkanál kristálycukor
    • 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
    • 2 dl habtejszín
    • kevés porcukor a habtejszínhez
    • 2 db banán
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • kb. 3 dl meggylekvár vagy sárgabarack lekvár (én mindkettőt használtam, természetesen felváltva)
    • 2 evőkanál rum
    • háztartási keksz - kb. 30 db

    Először a 4 dl tejből a szokásos módon elkészítjük a vaníliás pudingot, majd hűlni hagyjuk. Közben összekeverjük a natúr joghurtot a tejföllel és a kemény habbá vert tejszínhabbal (a tejszínhabhoz adhatunk kevés porcukrot felverés előtt). Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a kihűlt vaníliás pudingot is. 

    A lekvárt összekeverjük a rummal és mikróban felforrósítjuk. Ebbe fogjuk a babapiskótákat forgatni. A banánt felkarikázzuk.

    Fogunk egy 20 x 35 cm méretű tepsit és az alját kirakjuk a rumos meggylekvárba forgatott babapiskótával (nem kell benne áztatni, épp csak megforgatjuk benne). Erre kenjük a pudingos tejfölös krém egy részét. Majd a karikákra vágott banánból teszünk a krémre egy réteget. Ezután ismét a lekvárba forgatott babapiskóta jön, majd a krém másik fele.

    A tetejét háztartási keksszel rakjuk ki. Alufóliával letakarjuk és egy éjszakára a hűtőbe hagyjuk.

    Ha tovább szeretnénk variálni, ennél a süteményemnél használt öntettel bevonhatjuk.

    Szépen szetelhető, finom sütemény.



    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    8 megjegyzés:

    1. Csináltam már macaront, de a blogomra nem tettem fel, mert nagyon sok gasztrobloggernél megtalálható. Nem mondom, finom, de soha nem cserélném fel egy babapiskótás rakott süteménnyel, ami karácsonykor is tökéletes választás...:))

      VálaszTörlés
    2. Szerintem is tökéletes ez a babapiskótás karácsonyra is:) Bármi lehet a karácsonyi asztalon, amit csak szeretünk, én ezt például nagyon szeretném. Karácsonykor sem kell megszakadni, én is eldöntöttem, hogy nem leszek a konyhám rabja, kíváncsi vagyok, hogy fog sikerülni:)

      VálaszTörlés
    3. Szoktam készíteni, pudinggal lerakott piskótát. Az is finom, de ezt biztos kipróbálom, mert egész más ízek vannak benne, és szeretem, ha könnyen elkészíthető és "minden van hozzá' édességet tálalhatok, akár karácsonykor is!!:))

      VálaszTörlés
    4. Csiperke, :) igen, igazad van.

      Trollanyu, én is azt gondolom, hogy igazából a családom kedve szerint fogok sütni és nem a hivatalos "elvárások" szerint. Mákos dolog például nem lesz sok, mert nem szereti mindenki (én viszont nagyon).

      Adrienn,
      Ez is könnyen elkészíthető, szerintem anyukám meggylekvárja nagyon jót tett neki :))

      VálaszTörlés
    5. Na ezt én is nagy örömmel kanalaznám Karácsonykor, Húsvétkor, szülinapkor és bármikor!!! Imádom az ilyen jellegű sütiket, nekem is van egy a mamitól, majd, ha elkészítem, felrakom, mert még hasonlót sem láttam, blogokon!! :)

      VálaszTörlés
    6. Barbi, mindenképpen tedd fel majd fel, ha elkészült, mert nagyon sok érdeklődőd lenne az újdonságra!

      VálaszTörlés
    7. Én most jó nagyot nevettem, amikor elolvastam a bejegyzést. Pont reggel raktam fel egy újabb macaront. :DDD Nálunk biztosan lesz ez is, mert nagyon szeretjük, illetve ajándékba is készül majd pár darab, de a karácsonyi süteményeim a már jól megszokott, mamámtól örökölt régi receptek alapján készül zömében. Ezt a receptet pedig elteszem és el is készítem, mert jó. Sütit sütni pedig valóban nem az elvárásoknak kell (pontosabban a család elvárásainak), hanem mert szeretjük ezt vagy azt az édességet. Ez a piskótás süti pedig abszolút kedvemre való! :)

      VálaszTörlés
    8. Tücsök Bogár! Igen, láttam a szépséges foltos macaronokat :))))) Gyönyörűek, mint mindig.
      Én abszolút nem tudnék szuperaktív majdnem két évesem mellett ilyeneket készíteni (talán majd pár év múlva). Örülök, hogy tetszik ez a süti!

      VálaszTörlés