2011. december 11.

Muffinformában sült baconos fasírt balzsamecetes sült céklával

Advent harmadik vasárnapjára igyekeztem egy kicsit ünnepibb menüt összehozni a családnak. 

Kezdésnek sima húsleves készült, erről sem recept, sem fotó nem készült, pedig ha jól néztem vissza az archívumomat, még a húslevesünket nem is tettem fel a blogba. Na majd legközelebb.

Főételként muffinformában sült fasírtot készítettem, amit kicsit megvariáltam azzal, hogy előtte 2 szelet baconbe csavartam. Köretnek hasábburgonyát és balzsamecetes sült céklát készítettem. 




Hozzávalók:


  • 50 dkg darált sertéshús (12 darabos formában elegendő mennyiség)
  • 24 szelet bacon (12 darabos muffintepsihez)
  • 1 db zsemle
  • 2 db kisebb tojás
  • só, bors, paprika, fűszerek - ízlés szerint
  • 1 darab vöröshagyma - apróra vágva
  • kevés olaj a muffin mélyedések kikenéséhez


A fasírtot a szokásos módon elkészítjük, fűszerezzük. A muffin tepsi mélyedéseit vékonyan olajjal kikenjük, majd + (kereszt) alakban a szalonna szeleteket beletesszük. A fasírt masszából kézzel golyókat formázunk, beleültetjük a muffin formákba és keresztben ráhajtjuk a szalonnákat. Előmelegített 190 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

Ui.: tudom, csúnya dolog, de a muffin tepsi mélyedésében maradt zsírt én vacsorára puha fehér kenyérrel megettem. Nesze neked fogyókúra!

********************************

A sült cékláról elöljáróban csak annyit, hogy nálam szinte a legfinomabb köretnek számít mostanában. Pedig szegény cékla annyira elhanyagolt zöldségféle, legtöbbször csak céklasaláta készül belőle. Közben megsütve fantasztikus ízeket produkálhatunk belőle.

Hozzávalók a sült céklához:


  • kb. 70 dkg cékla
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt színes bors
  • kb. 1 kávéskanál kakukkfű
  • kevés fokhagyma granulátum
A céklát meghámozzuk, kockákra vágjuk és egy hőálló tálba tesszük (nyersen). Az összes többi hozzávalót egy csavaros tetejű üvegbe tesszük, jól összerázzuk és meglocsoljuk vele a cékla kockákat. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük meg kb. 40 perc alatt. Közben érdemes egyszer-egyszer megkeverni.

Jó étvágyat!

Mónika




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

7 megjegyzés:

  1. Nagyon nyerő a muffin fasírt mi is nagyon szeretjük. A sült cékla meg az egyik kedvencem, hasonlóképpen szoktam én is ízesíteni és a karácsonyi asztalon is ott lesz, igaz a gyerekek nem szeretik ilyen formában, de mi igen:)A te gyerekeid megeszik?

    VálaszTörlés
  2. Trollanyu! Egyezik az elképzelésünk, mert én is tervezem ezt karácsonykor 2. számú köretnek. Igaz csak a férjemnek, meg nekem, mert az én gyerekeim se eszik meg. Érdekes módon a hagyományos céklasalátát megeszik.... Ki érti ezt? :)

    VálaszTörlés
  3. Nah, megint egy jó ötlet!:) KÖszi:)

    VálaszTörlés
  4. Istenien néz ki! A sült cékla nálam is nyerő ... a gyerekeknél nem. Ez már csak így van mindenhol?

    Majd, ha felnőnek! :))

    VálaszTörlés
  5. Roza, örülök, hogy tetszik!

    Alexa Christi, én sem értem, hogy miért nem ízlik nekik... pedig olyan édes. A hasábburgonya bezzeg ízlett nekik :)))

    VálaszTörlés
  6. Csodás ebédet készítettél advent 3. vasárnapjára. Céklát sülve még nem ettem, de sokan mondják, hogy finom.

    VálaszTörlés
  7. Hú micsoda ebéd!! Én is szoktam muffinban húst sütni, imádom, főleg, hogy annyi variációja van! Jókor jövök én is, este 11 van és 6 órája nem ettem! :D

    VálaszTörlés