Még hétvégére készült a márványsajtos karfiolkrémleveshez ez az olajbogyós kifli. Szerintem nagyon finom lett, igaz módosítani kellett az eredeti recepten, mert nekem a vaj túlságosan sok volt. A hozzávalókhoz az általam jónak tartott mennyiségeket írtam le, pirossal jelöltem az eredeti recept hozzávalóit, ha esetleg valakit az érdekelne. Egyébként a kifli Stahl Judit: Végre otthon! című könyvében jelent meg.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2 és fél dl víz
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 50 dkg finomliszt
- 1 evőkanál só
- frissen őrölt bors
A töltelékhez:
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg magozott olajbogyó
- 10 dkg vaj (az eredeti recept 20 dkg vajat ír)
A kiflik tetejére:
- 1 tojás
- 1 evőkanál víz
- 1 csipet só
kevés olaj a kelesztő tál kikenéséhez
kevés finomliszt a nyújtáshoz
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral összekeverjük, letakarjuk és megvárjuk, amíg felhabosodik. A lisztet mikróban kicsit meglangyosítjuk, átszitáljuk egy nagy keverőtálba. Hozzáadjuk a sót, megborsozzuk. A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a langyos vizet, a és a felolvasztott (de langyos!) vajat. Kb. 5-6 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Amikor a tészta összeállt, gyúródeszkán bucira formázzuk, és beleforgatjuk egy olajjal kikent nagy tálba. A tálra egy tiszta konyharuhát borítunk és hűtőbe tesszük kb. 8-10 órára, hogy duplájára keljen.
A tölteléket is előző este elkészíthetjük. A fokhagymát finomra zúzzuk, az olajbogyót felaprítjuk. A lágy vajhoz hozzákeverjük a fokhagymát és olajbogyót. Folpackra terítjük a masszát, és hengerré formázzuk. Mehet a hűtőbe, szintén egy éjszakára.
Másnap a duplájára kelt tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk. Pihentetjük kicsit, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. Ezután a tésztát kettévágjuk, és egy 25 cm-es körlappá nyújtjuk (az eredeti recept egy bucival dolgozott, én több, kisebb kiflit akartam). A kör alakú tésztára ráreszeljük az olajbogyós vajhengert, lehetőleg egyenletesen. Ezután 8 egyforma cikkre vágjuk, és feltekerjük őket. Közben a tojást simára keverjük a tejjel, és megkenjük a kiflik tetejét.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük (nálam 2x ment), és még meleg helyen kelesztjük őket. A kifliket 200 fokra melegített sütőben sütjük kb. 25 perc alatt. Így 16 darab kiflink lesz.
Nagyon szépek lettek! Valami ilyesfélét kellene sütniük a pékeknek.
VálaszTörlésFoodafok, kis késéssel, de köszönöm a bókot a kiflik nevében.
VálaszTörlés