2011. március 18.

Olajbogyós kiflik - Stahl Judit könyvéből

Még hétvégére készült a márványsajtos karfiolkrémleveshez ez az olajbogyós kifli. Szerintem nagyon finom lett, igaz módosítani kellett az eredeti recepten, mert nekem a vaj túlságosan sok volt. A hozzávalókhoz az általam jónak tartott mennyiségeket írtam le, pirossal jelöltem az eredeti recept hozzávalóit, ha esetleg valakit az érdekelne. Egyébként a kifli Stahl Judit: Végre otthon! című könyvében jelent meg.


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 1 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 és fél dl víz
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál só
  • frissen őrölt bors
A töltelékhez:

  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg magozott olajbogyó
  • 10 dkg vaj (az eredeti recept 20 dkg vajat ír)
A kiflik tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál víz
  • 1 csipet só
kevés olaj a kelesztő tál kikenéséhez
kevés finomliszt a nyújtáshoz

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral összekeverjük, letakarjuk és megvárjuk, amíg felhabosodik. A lisztet mikróban kicsit meglangyosítjuk, átszitáljuk egy nagy keverőtálba. Hozzáadjuk a sót, megborsozzuk. A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a langyos vizet, a és a felolvasztott (de langyos!) vajat. Kb. 5-6 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Amikor a tészta összeállt, gyúródeszkán bucira formázzuk, és beleforgatjuk egy olajjal kikent nagy tálba. A tálra egy tiszta konyharuhát borítunk és hűtőbe tesszük kb. 8-10 órára, hogy duplájára keljen.

A tölteléket is előző este elkészíthetjük. A fokhagymát finomra zúzzuk, az olajbogyót felaprítjuk. A lágy vajhoz hozzákeverjük a fokhagymát és olajbogyót. Folpackra terítjük a masszát, és hengerré formázzuk. Mehet a hűtőbe, szintén egy éjszakára.

Másnap a duplájára kelt tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk. Pihentetjük kicsit, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. Ezután a tésztát kettévágjuk, és egy 25 cm-es körlappá nyújtjuk (az eredeti recept egy bucival dolgozott, én több, kisebb kiflit akartam). A kör alakú tésztára ráreszeljük az olajbogyós vajhengert, lehetőleg egyenletesen. Ezután 8 egyforma cikkre vágjuk, és feltekerjük őket. Közben a tojást simára keverjük a tejjel, és megkenjük a kiflik tetejét.

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük (nálam 2x ment), és még meleg helyen kelesztjük őket. A kifliket 200 fokra melegített sütőben sütjük kb. 25 perc alatt. Így 16 darab kiflink lesz.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek! Valami ilyesfélét kellene sütniük a pékeknek.

    VálaszTörlés
  2. Foodafok, kis késéssel, de köszönöm a bókot a kiflik nevében.

    VálaszTörlés