2011. április 12.

Sonkás tekercs tojással töltve

Pár napja jöttünk rá, hogy Olivér nagyon szereti a sonkát. Ez fontos mérföldkő életünkben, ugyanis mostanában alig evett húst, mindenre azt mondta, hogy nem szereti. De nem így a füstölt, főtt sonkára, amit viszont nagyon szeret. Úgyhogy nem akarom kedves olvasóimat elkeseríteni, de a következő hetekben biztosan több sonkás recept lesz az átlagosnál. 

Hiába találom én ki a jobbnál jobb kajákat, mégis csak a család igényeit kell figyelembe vennem, hiszen nekik főzök :)

Jöjjön akkor szombati vacsoránk (és vasárnapi reggelink + vacsoránk) a tojással töltött sonkás tekercs.



Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál cukor
  • őrölt bors
A töltelékhez:
  • 1 dl olaj
  • 30 dkg sonka
  • 1 vöröshagyma
  • 1 retek
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 4-5 tojás
  • só, bors
  • 1 tojás sárgája a lekenéshez
A tészta elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben kevéske cukorral felfuttatjuk, adhatunk hozzá pár kanál lisztet is. A megkelt kovászt a liszthez öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját meg a zúzott fokhagymát, picit megsózzuk és borsozzuk, azután a tésztát megdagasztjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket.

A töltelék elkészítése:

A tojásokat keményre főzzük és megtisztítjuk, félretesszük. A vöröshagymát apróra vágjuk és a zsiradékon megfuttatjuk. Hozzáadjuk az apró darabkákra vágott sonkát és a kis kockákra vágott sárgarépát. A sárgarépát megpároljuk, és amikor készen van, hozzáadjuk a karikákra vágott újhagymát, és a kockákra vágott retket is. Sózzuk, borsozzuk igény szerint. Gyönyörű szép tavaszi ragut kapunk. A ragut hagyjuk kihűlni.

Amikor a tészta duplájára kelt lisztezett deszkára borítjuk, fél centi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztán szétterítjük a langyosra hűlt tölteléket.


A töltelékre rátesszük a megtisztított főtt tojásokat.


Az egészet feltekerjük, mint a bejglit.





A tekercset kizsírozott, vagy sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük egy tojás sárgájával (erről nincs fotó). A sonkatekercs nekem annyira hosszú lett, hogy a nagy tepsiben keresztben fért el.


A sonkás tekercset 150 fokos sütőbe tesszük és 40-45 perc alatt megsütjük. A tekercset hagyjuk kihűlni! Tényleg hagyjuk kihűlni, ne engedjünk a csábításnak/ kíváncsiságunknak, mert úgy sokkal nehezebb lesz szeletelni!



Az ötletet egy 2010. áprilisi Vidék Ízében talált húsos tekercs adta.

Jó étvágyat hozzá!




Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

1 megjegyzés:

  1. Én is szeretnék egy sonkás kalácsot sütni,remélem lesz rá időm.

    VálaszTörlés