Pár napja jöttünk rá, hogy Olivér nagyon szereti a sonkát. Ez fontos mérföldkő életünkben, ugyanis mostanában alig evett húst, mindenre azt mondta, hogy nem szereti. De nem így a füstölt, főtt sonkára, amit viszont nagyon szeret. Úgyhogy nem akarom kedves olvasóimat elkeseríteni, de a következő hetekben biztosan több sonkás recept lesz az átlagosnál.
Hiába találom én ki a jobbnál jobb kajákat, mégis csak a család igényeit kell figyelembe vennem, hiszen nekik főzök :)
Jöjjön akkor szombati vacsoránk (és vasárnapi reggelink + vacsoránk) a tojással töltött sonkás tekercs.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 2 dl tej
- 1 dl víz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál cukor
- só
- őrölt bors
A töltelékhez:
- 1 dl olaj
- 30 dkg sonka
- 1 vöröshagyma
- 1 retek
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál újhagyma
- 4-5 tojás
- só, bors
- 1 tojás sárgája a lekenéshez
A tészta elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben kevéske cukorral felfuttatjuk, adhatunk hozzá pár kanál lisztet is. A megkelt kovászt a liszthez öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját meg a zúzott fokhagymát, picit megsózzuk és borsozzuk, azután a tésztát megdagasztjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
A töltelék elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük és megtisztítjuk, félretesszük. A vöröshagymát apróra vágjuk és a zsiradékon megfuttatjuk. Hozzáadjuk az apró darabkákra vágott sonkát és a kis kockákra vágott sárgarépát. A sárgarépát megpároljuk, és amikor készen van, hozzáadjuk a karikákra vágott újhagymát, és a kockákra vágott retket is. Sózzuk, borsozzuk igény szerint. Gyönyörű szép tavaszi ragut kapunk. A ragut hagyjuk kihűlni.
Amikor a tészta duplájára kelt lisztezett deszkára borítjuk, fél centi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztán szétterítjük a langyosra hűlt tölteléket.
A töltelékre rátesszük a megtisztított főtt tojásokat.
Az egészet feltekerjük, mint a bejglit.
A tekercset kizsírozott, vagy sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük egy tojás sárgájával (erről nincs fotó). A sonkatekercs nekem annyira hosszú lett, hogy a nagy tepsiben keresztben fért el.
A sonkás tekercset 150 fokos sütőbe tesszük és 40-45 perc alatt megsütjük. A tekercset hagyjuk kihűlni! Tényleg hagyjuk kihűlni, ne engedjünk a csábításnak/ kíváncsiságunknak, mert úgy sokkal nehezebb lesz szeletelni!
Az ötletet egy 2010. áprilisi Vidék Ízében talált húsos tekercs adta.
Jó étvágyat hozzá!
Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!
Én is szeretnék egy sonkás kalácsot sütni,remélem lesz rá időm.
VálaszTörlés