2011. április 15.

Töltött kalács

Ez a kalács még tegnapelőtt készült, lefényképeztem ugyan, de először nem akartam közzétenni. Amikor elkészítettem, nagyon nem tetszett, nem kelt meg eléggé a tészta (az igaz, hogy nem is vártam meg, a szükséges időt), meg a második kelesztésre sem kapta meg a megfelelő lehetőséget. Nos, a kelt tészta meg is bosszulja, ha a szakács nem törődik vele megfelelően.

Ezt eddig is tudtam, sőt figyeltem mindig arra, hogy a hozzávalók langyosak legyenek, a lisztet is be szoktam tenni a mikróba 30 másodpercre (sőt, azuram szerint még beszélgetek is a tésztával, de ez nem igaz :), hagyok idők a kovász felfutására stb.

Most viszont összecsaptam, kapkodtam, és ezt kelt tésztával TILOS! Arra mindig szánjuk rá az időt! Szóval címnek adhattam volna a konyhai kudarcaim címet is....
Annak ellenére, hogy szerintem nem sikerült jól, három férfimnél nagy sikert aratott, és nagyon gyorsan elfogyott.

Szóval ez a kis töltött kalácska más néven babka névre hallgat, azt olvastam róla, hogy Lengyelországban a nagyhét idejére szoktak ilyen kelt süteményt készíteni, aminek a neve "nagymamát" jelent. 





Hozzávalók:

  • 2,5 bögre liszt (mértékegységként használt bögre: 2,5 dl)
  • fél bögre cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • fél bögre tej
  • 15 dkg étcsokoládé (apróbb darabokra vágva)
  • őrölt fahéj
  • 5 dkg mazsola
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 1 evőkanál olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a szárított élesztőt. Hozzáadjuk a puha vajat, a két tojást, meg a tejet. A tésztát alaposan összedolgozzuk robotgéppel, vagy kézzel (izommunka lesz!). Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük (nem siettetjük, megvárjuk, amíg a tészta komótosan a duplájára kel). 

Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, igyekezzünk téglalap alakot felvenni, olyan széleset, amekkora a formánk hossza. A tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd ráhintjük az apróra vágott, a mazsolát és a megszórjuk egy kis fahéjjal. A tésztát hosszanti oldalától szorosan feltekerjük és egy kivajazott őzgerincformába tesszük. (A hagyományos babkától itt tértem el, ugyanis azt darabokra kellene vágni, és a levágott darabokat egymás mellé tenni, de hát siettem....).

A kalácsunkat hagyjuk még úgy fél órát kelni meleg, huzatmentes helyen. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt megsütjük. Az utolsó 10 percben mindenképpen tegyünk rá fóliát (persze lehet, hogy már korábban is kell, sütőfüggő!).

Ezt a kalácsot is a 2010. áprilisi Vidék Ízében találtam.





Szeretnéd a friss bejegyzéseket e-mailben megkapni? Írd ide az e-mail címedet!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2 megjegyzés: