Ahogy pár napja ígértem, régebbi konyhai ténykedéseimet írom le (még mindig). Medvehagymás füstölt sajtos krémleves és medvehagymás Lala-kifli mellett készítettem medvehagymás túrós pogácsát is. Két nagy titkot árulok el ezzel a pogácsával kapcsolatban. Az egyik az, hogy nagyon finom volt, a másik az, hogy ezt a pogácsát is Limaránál találtam.
Medvehagymás túrós pogácsa |
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 12,5 dkg margarin
- 1 teáskanál cukor
- 1 tojás
- 25 dkg túró
- 2 teáskanál só
- fél kocka élesztő (2,5 dkg)
- kis pohár tejföl 170 g-os
Hajtogatáshoz:
- 10-15 dkg olvasztott vaj
- 1 csokor medvehagyma apróra vágva
Tetejére:
- 1 tojás felverve
A tejfölt kicsit meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük. A lisztet elmorzsoljuk a hideg margarinnal, belekeverjük a sót és a túrót. Hozzáadjuk a tojást is, majd a felfuttatott élesztőt. Teszünk hozzá tejfölt, és rugalmas tésztává gyúrjuk.
A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra és megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk medvehagymával. A tésztát hajtogatjuk, majd hűtőbe tesszük kb. 40 percre. Ezután ismét kinyújtjuk, megkenjük a vaj másik felével és megszórjuk a maradék medvehagymával. Visszatesszük a hűtőbe ismét kb. 40-50 percre. Ezt még egyszer ismételjük meg, de vajjal megkenni már nem szükséges.
Végül nyújtsuk ki a tésztát kb. ujjnyi vastagra, és szagassunk pogácsákat. Tegyük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk a konyhában pihenni őket kb. másfél óráig. Ezután megkenjük a tetejét felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket. Körülbelül 13-15 perc alatt készen vannak.
Jó étvágyat hozzá!
Nagyon guszta mindenesetre.
VálaszTörlésSzia Mónika!
VálaszTörlésÁtnéztem az összes emailomat, még a törölteket is, de sajnos nem találtam meg azt az emailt, amit akkor küldtél. Ha emlékeznék rá, leírnám neked, hogy ne kelljen vele mégegyszer dolgoznod, de ha nekem kéne most újra megcsinálni, bajban is lennék, annyira nem emlékszem már...
Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam segíteni!