2011. június 3.

Meggyes clafoutis

Nem akartam, hogy a tavalyi meggy találkozzon az idei meggy terméssel, ezért mindenképpen el akartam készíteni az utolsó adag fagyasztott meggyet. Egy gyors és nagyon finom clafoutis-ra esett a választásom, amit talán gyümölcsös lepénykének fordíthatnánk. Egyébként francia eredetű süteményt clafutinak is írják, és cseresznyével készített lepénykét jelent.

Rengeteg clafoutis recept kering az interneten, én Eve and Apple blogjából választottam ki egy cseresznyés clafoutist. Nem szaporítom a szót, finom volt.


Meggyes clafoutis

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 8 evőkanál finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 500 g meggy

    A tojást a kétféle cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt és a tejet. A masszát simára keverjük. Ne ijedjünk meg, a massza nagyon híg lesz, de az tökéletes! Öntsük a masszát egy kivajazott, lisztezett piteformába, szórjuk bele a meggyet, majd süssük 180 fokon körülbelül 45 percig.

    Ui.: nem győzőm hangsúlyozni, hogy a massza nagyon híg lesz, de nem gond!!!! Finom lesz a végén a sütemény!



    Enter your email address:


    Delivered by FeedBurner

    6 megjegyzés:

    1. Szia Móni!
      Ez az egyik kedvenc sütireceptünk, nagyon szeretem, mert a nyári melegekben is klassz édesség, mivel nem túl tömény.
      Az én receptem is szinte szóról szóra ugyan ez, bár annyit változtattam rajta kényelmi szempontból, hogy minimum 2,8-as tejet használok, 3 dl-t, és így csak 2 dl tejszínt. Elég egy doboz tejszín, és nem marad bontott. A tésztán nem lesz érezhető a változtatás, ugyanolyan finom! A másik pici módosításom, hogy mielőtt a gyümölcsöket beleöntöm a piteformába, én kb 2 evőkanál zsemlemorzsát elkeverek egy kis házi vaníliás kristálycukorral + kb 2 tk őrölt fahéjjal, ebbe beleforgatom a meggyet. Ez a keverék szuper arra, hogy a fagyasztott gyümölcsök sok levét szépen felissza, így nem ázik el a tészta! Ha jön a szilva-szezon, ki ne hagyd, azzal is isteni!

      VálaszTörlés
    2. El tudom képzelni, hogy finom volt.:)

      VálaszTörlés
    3. Mariann! Örülök, hogy Te is szereted ezt a süteményt, szerintem is finom és könnyű. Az eredeti recept egy 2009-es Príma Konyhából való, lehet, innét az egyezés :)
      Ki fogom próbálni szilvával és ezzel a fahéjjal megoldással is!!! Lehet, hogy még holnap?
      Üdvözlet :)

      VálaszTörlés
    4. Móni!
      Ilyen jó sütit cseresznyés műfajban még soha nem ettem!!! Köszi a receptet! Még a szomszéd néni is átjött ma a receptért :D
      Puszi, Könyves

      VálaszTörlés
    5. Kedves Mikkamakka!! :))

      Nagyon köszönöm a visszajelzésed! Jól esett, hogy írtál és örülök, hogy ízlett! Helyesek a lányok!
      Puszi, Móni

      VálaszTörlés