Annyira sok a fűszernövény a teraszon, igyekszem egyre többféle felhasználási módszert alkalmazni. Készítek szörpöt, fűszervajat, fűszerolajat, most éppen a kenyérbe pakoltam bele egy sereg fűszernövényt. Ízlés szerint még több fűszernövényt is lehet beletenni, de én a gyerkőcök miatt nem akartam túlzásba esni.
A receptet egy ELLE receptkártyán találtam, további fűszeres receptekkel együtt.
Zöldfűszeres kenyér |
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 3 tojás
- 1,7 dl joghurt
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 5 dkg ementáli sajt
- 1 tasak szárított élesztő
- 4 evőkanál olívaolaj
- fél csokor petrezselyem
- 1-2 szál oreganó
- 8-10 levél menta
- só, bors
- fél teáskanál őrölt koriander
- olvasztott vaj - a tészta tetejére
A tojást felverjük, majd sóval, borssal és az őrölt korianderrel fűszerezzük. Belekeverjük az olajat, a mustárt és a joghurtot. A lisztben elkeverjük a szárított élesztőt, az apróra vágott zöldfűszereket és a reszelt sajtot. A tojásos joghurtos masszába belekeverjük a lisztet és dagasztóspirállal összedolgozzuk. Lágy, galuskaszerű masszát kapunk.
Kivajazunk egy hosszú kenyérsütő formát (28 cm), beleöntjük a tésztát, és meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. A tészta tetejét vajjal megkenjük, majd előmelegített, 160 fokos sütőben (nálam légkeveréses, más sütőnél lehet, magasabb hőfok szükséges) kb. 50 percig sütjük. Amikor megsült, a formában pihentetjük kicsit, majd rácson hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése