2011. július 21.

Édeskömény krémleves

Apukám unokatestvérétől egyre több "extra" zöldséget kapunk. Múltkor édesköményt kaptunk, pár napja pedig sárga cukkiniket. Eddig még nem ettem édesköményt, noha hipermarketekben sokszor találkoztam vele. De aztán mégsem próbáltam ki. Most viszont két étel is készült édesköményből. Készült egy tejszínes édeskömény leves, valamint párolt édeskömény füstölt sajttal.

A wikipédián utánanéztem az édesköménynek, szerintem érdemes közelebbről megismerkedni vele azoknak, akik szeretik az érdekesebb ízeket.


Az édeskömény a zellerfélék családjából származik. Egyéb elnevezése az ánizskapor, a fennel és ismert az olasz neve is a finocchio. Angol sütő-főző weboldalakon is a fennel névvel találkozhatunk. A növény fűszer és gyógynövény is egyben és már az ókorban ismerték és használták. 
Fényigényes, mert gyenge fényben, árnyékban virágzata alig fejlődik. Félárnyékban, illetve szórt fényben mindenképp kevesebb magot hoz, mint a napon. Főzeléknek való változata az olasz édeskömény, valamivel kevesebb fénnyel is beéri.
Napjainkban a világ valamennyi, mérsékelt, illetve meleg éghajlatú vidékén termesztik  elsősorban a közönséges édesköményt.


Évelő, ritkán kétéves növény. 30–40 centiméter hosszú, orsó alakú főgyökere kívül piszkosfehér, belül hófehér. Erősen elágazó, hengeres, finoman barázdált, kopasz, deresen kékeszöld színű szára 1–2 méter magasra nő meg. 
Termése nagyon hasonlít a kaporéhoz, de nagyobb annál. A közönséges édeskömény termése csípős és kissé édeskés ízű, fűszernek ez a legjobb. A római édeskömény termése a legédesebb; ez egyáltalán nem csípős.


Általam felhasznált édeskömény:


Óriásiak voltak.... :)

És a leves....

Édeskömény krémleves

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb édeskömény
  • 1 darab nagyobb burgonya
  • kb. 1 liter zöldségalaplé (én zöldségleves kockával készítettem)
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • édeskömény szára apróra vágva
Az édesköményt megtisztítjuk, külső részét eltávolítjuk, zöld szárát levágjuk. A megtisztított fehér részét 4 gerezdre vágjuk. A burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk. Olívaolajon az édesköményt egy picit átfuttatjuk, hozzáadjuk a burgonyakockákat, majd felöntjük a zöldségalaplével. A levest megfőzzük, sózzuk, egy nagyon picit borsozzuk. Ne fűszerezzük túl, fontos, hogy az édeskömény ánizsos íze érvényesüljön. Amikor a zöldség megpuhult, botmixerrel pürésítjük vagy összeturmixoljuk. A turmixolt krémlevest visszatesszük főni, hozzáöntjük a tejszínt, és összefőzzük.

Apróra vágott édeskömény szárat tehetünk a tetejére.

Nekem nagyon ízlett.

Tipp:

Érdekes ízt lehet elérni, ha vegyes zöldségekből krémlevest készítünk, és ahhoz is adunk édesköményt. Még több édesköményes receptet a nosalty.hu oldalon találtok.




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése