2011. július 19.

Ricottás gofri őszibarack szósszal

A maradék ricotta felhasználásán agyalva jutott eszembe, hogy ismét előtúrom gofrisütőm. Ebben a nagy nyári melegben a gofrikészítés nem annyira vészes, mintha a sütőben sütnénk valamilyen süteményt. 
Milos bébimnek nagyon ízlett ez a gofri, puha volt, nem volt édes és az őszibarack szósz is fantasztikusan illett hozzá. A lenti mennyiségből 14 darab kisebb gofri készült. Másnap is finom puha maradt!


Ricottás gofri őszibarack szósszal


Hozzávalók:



  • 30 dkg ricotta
  • 15 dkg rétesliszt
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • fél teáskanál sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • kevés olaj a gofri sütőhöz
A ricottát kikeverjük a tojással, a tejjel, majd hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet. Beleöntjük az olvasztott vajat, majd a cukrot is hozzáöntjük. A masszát érdemes kicsit állni hagyni hűtőben.
A gofri sütőt előmelegítjük, nagyon kevés olajjal megkenjük, majd a szokásos módon gofrikat sütünk a masszából. Fél merőkanálnyi masszából tudunk kisebb gofrikat készíteni.



Őszibarack szósz hozzávalói:



  • 50 dkg őszibarack - megtisztítva, mag nélkül mérve
  • 3 dkg vaj - serpenyőben olvasztani
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 2 teáskanál rum

Az őszibarackok héját lehúzzuk (lehet, könnyebb, ha előtte egy pillanatra forró vízbe mártjuk). Kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Turmixgépben pürésítjük.
A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a barnacukrot és karamellizáljuk. Amikor a cukor már karamellizálódott, adunk hozzá - ízlés szerint - rumot, majd óvatosan (!) beleöntjük az őszibarackpépet. Főzzük körülbelül 10 percig és készen van.

Tipp: 
Az őszibarack szószt használhatjuk palacsintákhoz, fagylalt kelyhekhez vagy akár natúr joghurthoz is keverhetjük.
Más gyümölccsel pl.: eperrel, szederrel, szilvával is érdemes kipróbálni.





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

1 megjegyzés: