A maradék ricotta felhasználásán agyalva jutott eszembe, hogy ismét előtúrom gofrisütőm. Ebben a nagy nyári melegben a gofrikészítés nem annyira vészes, mintha a sütőben sütnénk valamilyen süteményt.
Milos bébimnek nagyon ízlett ez a gofri, puha volt, nem volt édes és az őszibarack szósz is fantasztikusan illett hozzá. A lenti mennyiségből 14 darab kisebb gofri készült. Másnap is finom puha maradt!
Ricottás gofri őszibarack szósszal |
Hozzávalók:
- 30 dkg ricotta
- 15 dkg rétesliszt
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 3 dkg olvasztott vaj
- fél teáskanál sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál kristálycukor
- kevés olaj a gofri sütőhöz
A ricottát kikeverjük a tojással, a tejjel, majd hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet. Beleöntjük az olvasztott vajat, majd a cukrot is hozzáöntjük. A masszát érdemes kicsit állni hagyni hűtőben.
A gofri sütőt előmelegítjük, nagyon kevés olajjal megkenjük, majd a szokásos módon gofrikat sütünk a masszából. Fél merőkanálnyi masszából tudunk kisebb gofrikat készíteni.
Őszibarack szósz hozzávalói:
- 50 dkg őszibarack - megtisztítva, mag nélkül mérve
- 3 dkg vaj - serpenyőben olvasztani
- 3 evőkanál barnacukor
- 2 teáskanál rum
Az őszibarackok héját lehúzzuk (lehet, könnyebb, ha előtte egy pillanatra forró vízbe mártjuk). Kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Turmixgépben pürésítjük.
A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a barnacukrot és karamellizáljuk. Amikor a cukor már karamellizálódott, adunk hozzá - ízlés szerint - rumot, majd óvatosan (!) beleöntjük az őszibarackpépet. Főzzük körülbelül 10 percig és készen van.
Tipp:
Az őszibarack szószt használhatjuk palacsintákhoz, fagylalt kelyhekhez vagy akár natúr joghurthoz is keverhetjük.
Más gyümölccsel pl.: eperrel, szederrel, szilvával is érdemes kipróbálni.
Szeretnélek meglepni egy díjjal. Kérlek nézz be hozzám. :D
VálaszTörlés