2011. augusztus 17.

Cukkinivel töltött focaccia

Innét küldöm a köszönetet és az üzenetet Norvégiába, Trollanyunak, hogy elkészítettem a cukkinivel töltött focaccia-t (már régebben elkészült, csak most sikerült begépelnem) és nagyon finom volt.

Azuram különösen odavolt érte, szerintem pár héten belül neki újra kell készítenem. De a család többi tagjának is ízlett, kiadós volt, olcsó és nekem másnap is nagyon ízlett. Na ennyi dicséret után azért azt elmondom, hogy az én cukkinis focacciám nem sikerült annyira szépre, mint Trollanyu cukkinivel töltött focacciája.... de nem bánom :)










Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl meleg víz
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2 evőkanál joghurt
  • 2 dkg élesztő
  • a tetejére:
  • pici olaj
  • szezámmag

Töltelék:
  • 1 kg sárga cukkini (eredeti receptben: 2 közepes zöld cukkini volt)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 3 tojás
  • 12 dkg kuszkusz (picivel többet tettem, az eredeti receptnél)
  • frissen őrölt bors - lehet többet is tekerni!
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa

Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóhoz adva tésztává dagasztjuk (kenyérsütőgép dagasztóprogramját is használhatjuk). A tésztát olajjal vékonyan kikent kelesztőtálba tesszük, majd egy órát kelesztjük. Kelesztés után sütőpapíros deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kerek formára nyújtjuk. A választott piteformánknál legyen körülbelül 15-18 centivel nagyobb, így szép redőket lehet a tetejére csinálni.
Sütőpapírral együtt a piteformába helyezzük.

A cukkinis töltelékhez a hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a reszelt cukkinit, belenyomjuk a fokhagymát, alaposan megsózzuk, borsozzuk. Pár percig pároljuk, majd félrehúzzuk. Ezután belekeverjük a 3 tojást, valamint a nyers kuszkuszt.

A tészta aljára szórunk 3 evőkanál zsemlemorzsát, majd a cukkinis krémet beleöntjük. A tészta széleit redőzve ráhajtjuk a töltelékre. A massza kicsit soknak tűnhet, de pont bele fog férni a piteformába. A redőket megkenjük olajjal és szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük 45 percig (eredeti recept 200 fokos sütőt írt 40 percig - nyilván sütőfüggő).

Pár percet hagyni kell, hűlni, majd utána szeletelhető.

Köszönet, Trollanyu a receptért!

Kreatív Konyha




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

4 megjegyzés:

  1. Úgy örülök, hogy elkészítetted. Annak meg különösen, hogy ízlett nektek. Nagyon szép duci lett és nagyon jól mutat a sárga cukkinivel:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Trollanyu és köszi még 1x a receptet! Megyek majd még Hozzád nézelődni :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a receptet én is kinéztem nála! Dehogynem sikerült szépre, nagyon is gusztusos! :)))

    VálaszTörlés