Először is boldog új évet kívánok minden kedves Olvasómnak!
A címbe nem mertem leírni, hogy egy alkoholos itallal jelentkezem, hiszen így szilveszter után gondolom nem sokan vágytok alkoholra. Viszont nem akarom elfelejteni, ezért a hozom ezt most. Egy aszalt szilva likőrről van szó. Eredetileg gasztro ajándéknak készült, de aztán Olivér születésnapján megkínáltam vele a vendégeket is, és sikert arattam vele. Egyik ismerősöm kérdezte, hogy ez a Stahl-féle aszalt szilva likőr-e. Nos ezt nem tudom megmondani, fogalmam sincs már, hogy hol olvastam és memorizáltam a nem túl bonyolult elkészítését. Mindenesetre érdemes megcsinálni, mondjuk farsangra :)))
Aszalt szilva likőr
Hozzávalók:
- 300 g aszalt szilva (mag nélküli)
- 1 rúd vanília
- 1 darab fahéj
- 3 evőkanál akácméz
- 0,7 l vodka
- befőttes üveg
A tervezett fogyasztást megelőző 2-3 héttel egy befőttes üveget tisztára mosunk, beletesszük az aszalt szilvát, a fahéjat. A vaníliarudat félbevágjuk, magját kikaparjuk, és a kikapart magokat és a rudat is beledobjuk az üvegbe. Rácsorgatjuk a mézet. Majd felöntjük az egészet jó minőségű vodkával és lezárjuk. Hűvös és száraz helyre tesszük, naponta megkeverjük (ha elmarad a kevergetés, akkor sem lesz semmi baja).
Két-három hét után a likőrt leszűrjük egy gézzel bélelt szűrőn, szükség esetén többször is, hogy teljesen tiszta legyen.
Díszes üvegbe töltve gasztro ajándéknak is tökéletes.
Mónika
Nagyon boldog, sikeres új esztendőt kívánok!:)
VálaszTörlésA likőröd sokat ígérő!:)
Róza, szeretettel köszöntelek, mint a 2012-es év első hozzászóló olvasómat! Viszont kívánok boldog új évet!
VálaszTörlésNeked is BUÉK!
VálaszTörlésNagyon finom lehet, egyik kedvencem az aszaltszilva:)Még nem is hallottam ilyen likőrről, nagyon különleges:)
VálaszTörlésÉn sem hallottam még likőrről aszalt szilvából, de biztosan nagyon fincsi, pláne a fűszerekkel! :)
VálaszTörlés