2011. április 29.

Erdei gyümölcsös pite Barbitól

Ismét megtapasztaltam, hogy veszélyes üzem a kedvenc gasztroblogok olvasása esténként. Tegnap olvastam Barbi konyhájában egy nagyon finom erdei gyümölcsös pitéről. A képek és a leírás alapján egyszerre beleszerettem a süteménybe (nálam ez elég gyorsan megy), rohantam a fagyasztóhoz, és az utolsó zacskó meggyet és szilvát kivettem. A gyümölcsök ma reggelre kiengedtek, tehát már semmi akadálya nem volt a gyümölcsös pitével való találkozásomnak.

A tésztája gyorsan elkészíthető, finom, omlós tészta lett belőle, a töltelék pedig nyilván variálható.

Figyelem! A recept hozzávalóiból 2 darab pite készíthető. Én úgy csináltam, hogy a tésztából megcsináltam a lenti mennyiséget. Felét folpackba csomagolva, felcímkézve lefagyasztottam. A töltelékből csak a felét készítettem el (csak ennyi volt itthon). De a lenti töltelék mennyiség is 2 darab pite tölteléke.

Köszi a receptet, Barbi!





Hozzávalók a tésztához:                              
  • 50 dkg liszt                                                  
  • 25 dkg margarin                                             
  • 10 dkg porcukor                                          
  • 1 vaníliás cukor                              
  • 1 sütőpor                                                      
  • 3 egész tojás és 1 tojásnak a fehérje
  • 1 tojássárgája pici vízzel keverve a sütemény tetejére kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1000 g gyümölcs (fagyasztott szilva, meggy, szeder, ribizli stb.)
  • 12 dkg liszt
  • 60 ml tej
  • 12 dkg cukor


A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a margarint elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és összegyúrjuk. A tésztát hűtőbe tesszük 30-40 percre, de lehet egy éjszakára is. Ha csak 1 pitét akarunk, akkor a tészta felét folpackba csomagoljuk, felcímkézzük és a fagyasztóba is tehetjük.

A töltelékhez az általunk választott gyümölcsöket (tisztítás, magozás után) lábasba tesszük és melegíteni kezdjük. Amikor levet enged, a levet leszűrjük, és a leszűrt levet a tejjel és a liszttel simára keverjük. A gyümölcshöz hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk. A gyümölcsöket pürésíthetjük (és turmixgépbe tettem kb. 60%-át, a többi gyümölcsöt egyben hagytam), majd hozzáadjuk a lisztes gyümölcslevet és besűrítjük a masszát.

A tésztát kivesszük a hűtőből. Ha a teljes adagot készítettük, akkor 2 felé vesszük a tésztát,  és mindkét pitét a következő módon készítjük el.

A tésztát két részbe vágjuk, az egyik rész lesz a pite alja, a másik a teteje. Egy piteformát (vagy valami hasonlót) sütűpapírral kibélelünk. Az egyik tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, belefektetjük a piteformába. Annyira nyújtsuk ki a tésztát, hogy a sütőtál peremén kicsit (kb. másfél centit) túllógjon.

A gyümölcsös tölteléket belekanalazzuk, eligazítjuk. A másik fél tésztát szintén kinyújtjuk és beborítjuk vele a tölteléket. Az alsó tésztát ráhajtogatjuk a felsőre.

A pitét megszurkáljuk villával, majd megkenjük tojássárgával. A pitét előmelegített sütőbe tesszük és készre sütjük kb. 30-40 perc alatt.
ps.: nálam a sütés 175 fokon történt 37 percig :)

Jó étvágyat hozzá!


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

4 megjegyzés:

  1. Az igazi érdem fekete pillangóé - viszont minden ismétlés, újra sütés azt a közösséget szolgálja, amiben nap mint nap vagyunk, olvasunk, érdeklődünk.... az igazi social network pite :) gratulálok.

    VálaszTörlés
  2. Beastie, köszi szépen a gratulációt!
    Egyébként fekete pillangónak is megköszöntem, mivel piteügyben felgöngyöltem teljesen a szálakat... :)

    VálaszTörlés
  3. Mónika, nagyon szép pitét sütöttél, tényleg nagy öröm mikor egy recept útra kel és egyre többen élvezhetik!

    VálaszTörlés