2011. június 27.

Citromfűszörp

Pár hete szorgalmasan gyártom a szörpöket. Készült bodzaszörp, citromfűszörp és tegnap csináltam levendulás mentaszörpöt is. A bodzaszörp receptjével már elkéstem, mivel a bodza már elvirágzott, azt azért majd pár nap múlva felteszem, hogy jövőre már ne keresgéljek bodzaszörp receptet. Ez viszont citromfűszörp, amit gyakorlatilag bármikor el lehet készíteni. A citromfűszörp receptet a Vegavarázs oldalon találtam.




Citromfű szörp



Hozzávalók:

  • 2 liter víz
  • 2 nagy csokor citromfűlevél
  • 2 citrom
  • 2 evőkanál citromsav
  • 2 kg cukor
A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk. Közben a citromot alaposan megsikáljuk, megmossuk, felkarikázzuk. A citromfűleveleket megmossuk. A kész cukorszirupba beletesszük a citromot, a citromsavat és a citromfűleveleket. Állni hagyjuk egy napig. Ezután leszűrjük, és sterilizált üvegekbe öntjük. Amennyiben nem fogyasztjuk el rögtön, érdemes újra forralni és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.




Enter your email address:
Delivered by FeedBurner

7 megjegyzés:

  1. Nem is hallottam még hogy ebből a növényből is lehet készíteni szörpöt? Én gyógynövényként használom több más teafűvel együtt. Mint szörp szívesen megkóstolnám !

    VálaszTörlés
  2. Éva, szerintem érdemes elkészíteni, nálunk nagy sikere volt, a fiamnak jobban ízlett, mint a mentaszörp. Én viszont még teaként nem készítettem el....

    VálaszTörlés
  3. Én is készítettem az idén többször is citromfűszörpöt, a páromnak jobban tetszett mint a bodzaszörp.

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Nekem most terem másodszorra a citromfű, gondoltam csinálok én is szörpöt. A kérdésem csak az lenne, hogy próbáltad már a citromszörpöt édesítőtablettával-pöttyel csinálni.
    (A cukor elég drága, a pötty a gazdaságosabb.)
    Előre is köszi a választ.
    Ica

    VálaszTörlés
  5. Én is szeretnék készíteni citromfűszörpöt, mivel rengeteg van az udvarunkban. Eddig csak teának használtam.
    Azt szeretném kérdezni, hogy cukor helyett esetleg édesítőtablettával-pöttyel is lehetne csinálni.
    Esetleg hétvégén megpróbálom ezt a variációt,és majd beszámolok róla.
    Ica

    VálaszTörlés
  6. Kedves Ica! Citromfű szörpöt még nem próbáltam édeskével, de szerintem semmi akadálya nincs. Viszont azt nem tudom, hogy meddig áll el édesítő pöttyel.
    Ha jól tudom kb. 1 teáskanál (5 g) cukor felel meg 1 db édeskének, tehát 1 kg cukor helyett 200 darab édeskét lehet venni. Örülnék, ha leírnád, majd hogy sikerült :) üdvözlet

    VálaszTörlés