2011. augusztus 11.

Kovászos uborka

Ez a kovászos uborka már egy hónapja készült, és olyan gyorsan elfogyott, hogy csak ez a gyengécske fotó készült róla (még szerencse, hogy legalább ez....). De mindenképpen el akartam magamnak tenni ezt a receptet, hogy jövőre tutira meglegyen!

Anyukám nagyon ritkán készít kovászos uborkát, mert ők annyira nem szeretik, azuram viszont igen, és a kedvébe akartam járni. Máriánál találtam meg azt az igazi, hagyományos kovászos uborkát, ami nincs agyonvariálva, agyon fűszerezve. Ez a kovászos uborka nagyon finom volt, pont, amilyet akartam. 

Köszönöm, Mária!!! Ja, és igazad van, egy gond volt vele, hogy túlságosan gyorsan elfogyott...



Kovászos uborka

Hozzávalók:

  • 2,5 kg kovászos uborka
  • 1 nagy csomag / csokor kapor
  • víz
  • annyi evőkanál só, ahány literes az üveg
  • zsemle vagy kenyér az üveg tetejére
  1. Az üvegeket kimossuk, kifertőtlenítjük.
  2. Az uborkákat egy zöldségekhez használt körömkefével alaposan lesikáljuk, leöblítjük és a két végüket levágjuk, majd keresztben bevágjuk. De csak annyira, hogy ne vágjuk félbe őket.
  3. A kaprot megmossuk, majd felét az üveg aljára tesszük. Rárakosgatjuk az uborkákat egymás mellé állítva. Tetejére rakjuk a kapor másik felét.
  4. Felöntjük vízzel, annyival, amennyi ellepi. Majd ezt a vizet egy fazékba öntjük, felforraljuk és annyi sót adunk hozzá, ahány literes a befőttes üvegünk. 
  5. Alaposan elkeverjük a sót a vízben, majd visszaöntjük az uborkára.
  6. A tetejére kenyeret rakunk.
  7. Az üveget új nejlonzacskóval és befőttes gumival lezárjuk, és kitesszük napos részre.
  8. 3-4 nap után elkészül.
Amikor az uborka kész, kiszedegetjük egy jól záródó műanyag dobozba, a levét átszűrve visszaöntjük rá.

És nekiesünk :)))

Ui.: én celofánt tettem a tetejére és egy kis süteményes tálat, ha esetleg megindulna.... :)





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

2 megjegyzés:

  1. Kedves Mónika, örülök, ha ízlett. Nálunk mindig csak egy probléma van vele, hogy túl hamar elfogy. Csak még valami: én nem szoktam a vizet felforralni, csak langyos vizet engedek a mosogató csapjáról, abba teszem a sót, és még soha nem romlott el így sem az uborkám.

    VálaszTörlés
  2. Maria! Igen, olvastam, hogy nem forralod fel, de én, mint totál kezdő, mindig túlságosan óvatos vagyok. És mivel felforraltam a vizet, inkább úgy is írtam le :)

    VálaszTörlés