Folytatom aprósüteményeim felsorolását, és egyben rögzítését. Készült linzer is, azzal a érdekességgel, hogy az összeragasztáshoz egy különleges ibolyás-málnás lekvárt használtam. Ráadásul ezt a különleges lekvárt egy érdekes szituációban kaptam. Nyáron meglátogatott ex-majdnem-sógorom (?!) és barátnője, jobban mondva akkori menyasszonya (most már felesége - esküvőjüket ebben a bejegyzésemben említettem is), és ők hozták.
Szóval Zsófi nagyon jó érzékkel válogatott össze néhány gasztroajándékot, köztük ezt az isteni finom ibolyás málnalekvárt. Különleges alkalomra tartogattam, tökéletes volt a karácsonyi linzerek összeragasztásához.
Ibolyás málnalekvár Zsófitól |
Linzerek ibolyás málnalekvárral |
Linzer
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 40 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1.5 zacskó sütőpor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- egy kis üveg ibolyás málnalekvár
Tetejére:
- porcukor
A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, a tésztát két részbe vesszük, majd 3 - 4 mm vastagságúra nyújtjuk vékonyan meglisztezett felületen. Csipkés szélű szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük és 170 fokon 10 perc alatt megsütjük (nálam légkeverés!). Megszámoljuk hány darab alap készült, és a linzertészta másik felét 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd csipkés szélű szaggatóval szaggatjuk ki, a közepét pedig egy másik kisebb formával (lehet a habzsák csöve, vagy mintás szaggató is). Ezeket is süssük készre.
Ha kihűlt, töltsük meg őket a lekvárral, ragasszuk össze. A linzert porcukorral szórjuk meg. Ebből a mennyiségből 4 gáztepsivel lesz, tehát összeragasztás után 2 gáztepsi mennyiségű sütemény (nem számoltam meg) lesz.
Fontos: ha későbbre vagy esetleg vendégeknek szánjuk, elérhetetlen helyre dugjuk el, mert gyorsan fogy! :)
Tipp:
Készülhet egy része úgy is, hogy a felső részt vékonyan megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk apróra vágott dióval, majd így sütjük meg.
A recept forrása: Andi.
Jó sütögetést!
Mónika
Látom Te is dupla adaggal indítottál! :) Irigyellek a különleges lekvárkád miatt, biztos extra finom íze van! :D
VálaszTörlésIsteni lehet ez a lekvár, a linzerek meg csodásak:) Igazad van, el kell dugni, mert karácsonyra nem marad:) Boldog Karácsonyt Nektek:)
VálaszTörlésBarbi, dupla adag?? Te jó ég! Azt hittem ez a szimpla adag! :))) A lekvár nagyon finom volt, még én sem ettem ilyet.
VálaszTörlésTrollanyu, köszönöm. És viszont kívánom Nektek is!