2011. december 22.

Linzer ibolyás málnalekvárral

Folytatom aprósüteményeim felsorolását, és egyben rögzítését. Készült linzer is, azzal a érdekességgel, hogy az összeragasztáshoz egy különleges ibolyás-málnás lekvárt használtam. Ráadásul ezt a különleges lekvárt egy érdekes szituációban kaptam. Nyáron meglátogatott ex-majdnem-sógorom (?!) és barátnője, jobban mondva akkori menyasszonya (most már felesége - esküvőjüket ebben a bejegyzésemben említettem is), és ők hozták.

Szóval Zsófi nagyon jó érzékkel válogatott össze néhány gasztroajándékot, köztük ezt az isteni finom ibolyás málnalekvárt. Különleges alkalomra tartogattam, tökéletes volt a karácsonyi linzerek összeragasztásához.

Ibolyás málnalekvár Zsófitól



Linzerek ibolyás málnalekvárral

Linzer

Hozzávalók:



  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1.5 zacskó sütőpor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelékhez: 
  • egy kis üveg ibolyás málnalekvár
Tetejére:

  • porcukor

A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, a tésztát két részbe vesszük, majd 3 - 4  mm vastagságúra nyújtjuk vékonyan meglisztezett felületen. Csipkés szélű szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük és 170 fokon 10 perc alatt megsütjük (nálam légkeverés!). Megszámoljuk hány darab alap készült, és a linzertészta másik felét 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd csipkés szélű szaggatóval szaggatjuk ki, a közepét pedig egy másik kisebb formával (lehet a habzsák csöve, vagy mintás szaggató is). Ezeket is süssük készre.


Ha kihűlt, töltsük meg őket a lekvárral, ragasszuk össze. A linzert porcukorral szórjuk meg. Ebből a mennyiségből 4 gáztepsivel lesz, tehát összeragasztás után 2 gáztepsi mennyiségű sütemény (nem számoltam meg) lesz.


Fontos: ha későbbre vagy esetleg vendégeknek szánjuk, elérhetetlen helyre dugjuk el, mert gyorsan fogy! :)






Tipp:


Készülhet egy része úgy is, hogy a felső részt vékonyan megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk apróra vágott dióval, majd így sütjük meg.


A recept forrása: Andi.


Jó sütögetést!

Mónika


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

3 megjegyzés:

  1. Látom Te is dupla adaggal indítottál! :) Irigyellek a különleges lekvárkád miatt, biztos extra finom íze van! :D

    VálaszTörlés
  2. Isteni lehet ez a lekvár, a linzerek meg csodásak:) Igazad van, el kell dugni, mert karácsonyra nem marad:) Boldog Karácsonyt Nektek:)

    VálaszTörlés
  3. Barbi, dupla adag?? Te jó ég! Azt hittem ez a szimpla adag! :))) A lekvár nagyon finom volt, még én sem ettem ilyet.

    Trollanyu, köszönöm. És viszont kívánom Nektek is!

    VálaszTörlés