2012. január 7.

Levendulás briós

Egy régebbi vaníliás briós mintájára készítettem ezeket a levendulás briósokat. Különlegességük abban rejlik, hogy ízesítésükhöz nem sima kristálycukrot, hanem levendulás kristálycukrot használtam. Meg persze abban voltak még különlegesek, hogy számomra két nagyon kedves embernek készültek.


Elnézést, hogy csak így gyorsan kaptam le őket a tepsiben, mindenféle beállítás nélkül....

A készítés fázisfotóit ennél vaníliás briós receptemnél megnézhetitek!






Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál levendulás kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 1 tojássárga
  • 3 evőkanál olaj
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő

    A briós megkenéséhez:

  • 15 dkg vaj - annyi részre osztva, ahány brióst csinálunk
  • pici olaj a kelesztőtálhoz

A sima kristálycukros langyos tejben összekeverjük az élesztőt, és adunk hozzá 2 evőkanál lisztet. Hagyjuk kb. 15 percig, amíg szépen felfut. A többi hozzávalót addig bekészítjük kenyérsütőgépbe vagy dagasztótálba. Amikor az élesztős tej felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és hólyagos tésztát dagasztunk. Ha robotgép dagasztóspiráljával készítjük, akkor se sajnáljuk rá az időt, dagasszuk legalább 10 percig. Beletesszük kelesztőtálba - amit előtte kicsit kiolajozunk - és hagyjuk duplájára kelni.

Amikor a tészta duplájára kelt, lisztezett felületre borítjuk, és 9 egyenlő részre vágjuk. Ezután a bucikat egyesével ovális formára nyújtsuk ki, és kenjük rá a puha vajat. 

Feltekerjük az összeset. Amikor feltekertük őket, mindegyiket kicsit átsodorjuk, annyira, hogy egy 40 cm-es rudat kapjunk. A csíkokat egyesével feltekerjük, mint a csigákat. A tészta legvégét a csiga alá kell tenni, és akkor biztosan nem nyílik ki sütéskor.

Sütőfóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, hagyjunk elegendő nagy távolságot, mert megnőnek! Kelesztjük őket még 40-45 percig, majd olvasztott vajjal megkenjük és 180 fokos sütőben megsütjük. 
A briósoknak körülbelül 20 percre van szükségük, hogy megsüljenek (légkeverést használtam).

Amikor kihűltek, porcukorral meghintjük.

Ezt a levendulás kristálycukrot használtam az elkészítésükhöz, de saját készítésűt is használhatunk.




Jó étvágyat kívánok!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

8 megjegyzés:

  1. Hát így minden beállítás nélkül is csodaszépek:)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg szépek! Finom lehet levendulás cukorral. :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem is tökéletesek:) Finom lehet a levendulás cukor, még sosemkóstoltam.

    VálaszTörlés
  4. Cudaszépek, még a tepsiben is! :D
    De megenném!!!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek, szívesen megkóstolnám a levendulás cukorral! :) Hol lehet ilyen cukrot kapni?

    VálaszTörlés
  6. Flóra, igen, finomak voltak.

    Trollanyu, korábban még én sem kóstoltam, ez volt a premier!

    Barbi, legközelebb cserélünk sütit, rendi?

    Hankka, a cukor a Culinarisban kapható, én ugyan ajándékba kaptam, de ez a bolt van ráírva. Ezen a linken meg tudod nézni:
    http://www.culinaris.hu/kinalat/szarazfuszerek/bart_frame.html
    Igaz ha elfogy, én saját magam fogok készíteni. üdv.

    VálaszTörlés