Kalácspuding. Első olvasatra lehet, hogy furcsának tűnik ez a recept, kalács és puding együtt??? Ez egy nagyon ötletes felhasználási módja a száradt/ szikkadt kalácsnak. Még egy nagyon gondos háziasszonynál is előfordulhat az, hogy a kalács megszárad. Megvesszük, és előfordulhat, hogy senki nem eszik belőle. Vagy akár olcsón hozzájutunk olyan kalácshoz, aminek a fogyaszthatósági ideje már nagyon közeli. De nem is az a lényeg, hogy miért szárad meg, hanem a recept. Családom ezt nagyon szereti könnyebb vasárnapi nassolásként.
Hozzávalók:
- 40 dkg kalács (nem friss)
- 5 tojás
- 3 dl sűrített tej, készítéséről ebben a bejegyzésben írtam
- 4 evőkanál cukor
- 3 dl tej
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- vaj a sütőforma kikenéséhez
A kalácsokat felszeleteljük. Egy tűzálló tálat alaposan kikenünk vajjal (az enyém 28x28-as, ebbe belefér ez a mennyiség), és cserépszerűen, átfedéssel belefektetjük a kalácsokat. A mártás hozzávalóit összekeverjük kézi habverővel. Leöntjük a kalácsokat a mártással, kicsit megnyomkodjuk a kalácsokat, hogy jól beszívják a folyadékot. A tepsit 180 fokra előmelegített sütőben 22-25 percig sütjük. Ha már nagyon barnul a teteje, akkor dobjunk rá egy alufóliát.
Azért is szeretem ezt a desszertet, mert körítésekkel ünnepiesebbé tehető. Tálalhatjuk
- áfonyalekvárral, sárgabaracklekvárral
- a mártásba önthetünk rumot - felnőtteknek!
- meleg fahéjmártással
- csokoládészósszal
- juharsziruppal (nagyon édességimádóknak!)
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése