2011. január 30.

Kalácspuding - a takarékos ötlet

Kalácspuding. Első olvasatra lehet, hogy furcsának tűnik ez a recept, kalács és puding együtt??? Ez egy nagyon ötletes felhasználási módja a száradt/ szikkadt kalácsnak. Még egy nagyon gondos háziasszonynál is előfordulhat az, hogy a kalács megszárad. Megvesszük, és előfordulhat, hogy senki nem eszik belőle. Vagy akár olcsón hozzájutunk olyan kalácshoz, aminek a fogyaszthatósági ideje már nagyon közeli. De nem is az a lényeg, hogy miért szárad meg, hanem a recept. Családom ezt nagyon szereti könnyebb vasárnapi nassolásként.


Hozzávalók:

  • 40 dkg kalács (nem friss)
  • 5 tojás
  • 3 dl sűrített tej, készítéséről ebben a bejegyzésben írtam
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • vaj a sütőforma kikenéséhez

A kalácsokat felszeleteljük. Egy tűzálló tálat alaposan kikenünk vajjal (az enyém 28x28-as, ebbe belefér ez a mennyiség), és cserépszerűen, átfedéssel belefektetjük a kalácsokat. A mártás hozzávalóit összekeverjük kézi habverővel. Leöntjük a kalácsokat a mártással, kicsit megnyomkodjuk a kalácsokat, hogy jól beszívják a folyadékot. A tepsit 180 fokra előmelegített sütőben 22-25 percig sütjük. Ha már nagyon barnul a teteje, akkor dobjunk rá egy alufóliát.
Azért is szeretem ezt a desszertet, mert körítésekkel ünnepiesebbé tehető. Tálalhatjuk

  1. áfonyalekvárral, sárgabaracklekvárral
  2. a mártásba önthetünk rumot - felnőtteknek!
  3. meleg fahéjmártással
  4. csokoládészósszal
  5. juharsziruppal (nagyon édességimádóknak!)


Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése