Ez a leves készült tegnap, amikor a calzone is..... Újra csak dicsérnem kell ezt a calzone receptet, mert légmentesen lezárható tasakokba tettem a maradékot, és még ma is nagyon finomak és puhák maradtak.
Na de itt az ígért őszibarack leves receptje is, amiről néhány dolgot említek meg, mielőtt leírom a szükséges hozzávalókat.
- A mennyiség inkább 6 főre szóló adag, mint 4 főre.
- Kicsit hosszadalmasabb az elkészítése, mint egy hagyományos gyümölcslevesnek, mondjuk mint ennek a vegyes gyümölcslevesemnek, de megéri.
- Szerintem nagy melegben még akár vendégváró is lehet - tejszínhabbal tálalva.
- A levest egy gyönyörű kiadványból készítettem. A könyv címe: A magyarok asztalánál, szerzői: Unger Károly és Kurunczi Margit. A könyv a magyar gasztronómia 1100 esztendejét mutatja be.
Hideg tejszínes őszibarack leves |
Hozzávalók:
- 1 db egész nagy fahéj
- 5-6 szem szegfűszeg
- 8 dkg cukor
- 1,5 liter víz
- 4 dl tejszín
- 5 dkg liszt
- 1 evőkanál citromlé
- 50 dkg őszibarack - tisztán mérve
- picurka só
Másfél liter vízbe tesszük a szegfűszeget, fahéjat, a cukrot és csipetnyi sóval ízesítjük. Fél órás forrás után leszűrjük.
A tejszínből és a lisztből habarást készítünk, amellyel a fűszeres alaplevet besűrítjük. Ezt is jól kiforraljuk. Ízesítjük kb. 1 kanálnyi frissen facsart citromlével.
Közben az őszibarackokat megmossuk, héjukat lehúzzuk, kimagozzuk, kockára vágjuk és pürésítjük. Az őszibarackpürét a tejszínes lébe tesszük és gyenge tűzön további 4-5 percig forraljuk. Hidegen, jól lehűtve tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Ötlet:
A felhasznált irodalomban a leves eperből készült és 8 cl vörösborral bolondították meg.
Nagyon finom lehet ez a barackleves, én imádom a barackot, biztos a levest is nagyon szeretném.
VálaszTörlésKati, szerintem próbáld ki, nagyon finom, frissítő...
VálaszTörlésTetszik a recept és nagyon gusztán tálaltad. :)
VálaszTörlésNálunk a tejszínhab a gyümölcsleves tetején alapkövetelmény. Azzal játszunk, hogy kigondolhatják, milyen formát nyomjunk belőle a leves tetejére. Virág, csiga-biga, sárkány, kakas stb. :)
Nagyon jó recept! én sárgából csináltam, az is fincsi volt! Nagyon szép fotó!
VálaszTörlés