2011. július 26.

Hideg tejszínes őszibarackleves

Ez a leves készült tegnap, amikor a calzone is..... Újra csak dicsérnem kell ezt a calzone receptet, mert légmentesen lezárható tasakokba tettem a maradékot, és még ma is nagyon finomak és puhák maradtak.

Na de itt az ígért őszibarack leves receptje is, amiről néhány dolgot említek meg, mielőtt leírom a szükséges hozzávalókat.

  1. A mennyiség inkább 6 főre szóló adag, mint 4 főre.
  2. Kicsit hosszadalmasabb az elkészítése, mint egy hagyományos gyümölcslevesnek, mondjuk mint ennek a vegyes gyümölcslevesemnek, de megéri.
  3. Szerintem nagy melegben még akár vendégváró is lehet - tejszínhabbal tálalva.
  4. A levest egy gyönyörű kiadványból készítettem. A könyv címe: A magyarok asztalánál, szerzői: Unger Károly és Kurunczi Margit. A könyv a magyar gasztronómia 1100 esztendejét mutatja be.

Hideg tejszínes őszibarack leves


Hozzávalók:


  • 1 db egész nagy fahéj
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 8 dkg cukor
  • 1,5 liter víz
  • 4 dl tejszín
  • 5 dkg liszt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 50 dkg őszibarack - tisztán mérve
  • picurka só


Másfél liter vízbe tesszük a szegfűszeget, fahéjat, a cukrot és csipetnyi sóval ízesítjük. Fél órás forrás után leszűrjük. 
A tejszínből és a lisztből habarást készítünk, amellyel a fűszeres alaplevet besűrítjük. Ezt is jól kiforraljuk. Ízesítjük kb. 1 kanálnyi frissen facsart citromlével. 

Közben az őszibarackokat megmossuk, héjukat lehúzzuk, kimagozzuk, kockára vágjuk és pürésítjük. Az őszibarackpürét a tejszínes lébe tesszük és gyenge tűzön további 4-5 percig forraljuk. Hidegen, jól lehűtve tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Ötlet:

A felhasznált irodalomban a leves eperből készült és 8 cl vörösborral bolondították meg.




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ez a barackleves, én imádom a barackot, biztos a levest is nagyon szeretném.

    VálaszTörlés
  2. Kati, szerintem próbáld ki, nagyon finom, frissítő...

    VálaszTörlés
  3. Tetszik a recept és nagyon gusztán tálaltad. :)
    Nálunk a tejszínhab a gyümölcsleves tetején alapkövetelmény. Azzal játszunk, hogy kigondolhatják, milyen formát nyomjunk belőle a leves tetejére. Virág, csiga-biga, sárkány, kakas stb. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó recept! én sárgából csináltam, az is fincsi volt! Nagyon szép fotó!

    VálaszTörlés