2011. július 29.

Őszibarackos tejbedara sütemény

Ahogy egy korábbi bejegyzésemben ígértem, jövök néhány egyszerű őszibarackos süteménnyel. Akkor őszibarackos mini kuglófokról írtam, most pedig egy még annál is egyszerűbb süti jön. Ilyen édességet anyósomnál ettünk először, ő a kolléganőjétől kapta, mint gyerekbarát süteményt. Nos, tényleg az, legalábbis Olivér minden "tejbepapis" dolgot szeret. Ezt is tejbepapis sütinek nevezi, most már nálunk is a repertoár részévé vált, mivel 2x készült a héten....

Szerintem (szinte) bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, gyerkőcök kedvenceivel bőven meg lehet szórni. Mi őszibarackkal készítettük, mert abból van sok :)

Őszibarackos tejbepapi sütemény


Hozzávalók:


  • 1,5 liter tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 2 tojás - sárgája és fehérje külön!
  • 20 dkg búzadara
  • 6-7 darab őszibarack
  • csipet só
A tejet feltesszük főni a kétféle cukorral. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Amikor a tej felforrt, a búzadarát beleöntjük, és gyakori kevergetés mellett kihűtjük (így biztosan nem csomósodik be). A massza először híg lesz, de nem kell megijedni, a búzadara fokozatosan felszívja a tejet. Közben beletesszük a 2 tojássárgáját is, amit csak a már enyhén kihűlt tejbedarába tegyünk, nehogy megfőjenek.

Az őszibarackok héját lehúzzuk, és kb. 3x3 kockákra vágjuk, majd félretesszük.

Eközben a két tojásfehérjét picurka sóval verjük kemény habbá. Amikor a búzadarás massza langyosra hűlt, óvatosan hozzákeverjük a kemény tojáshabot is. Kivajazott tepsibe öntjük (enyém: 22 cm x34 cm), és a tetejére szórjuk az őszibarackot. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük meg körülbelül 25 perc alatt.

Amikor elkészül, még nem szilárd, inkább tejbedarás állaga van, 35-40 perc hűlés után megszilárdul teljesen. 

Abszolút lurkó étel :)))





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

6 megjegyzés:

  1. De azért én is megkóstólnám.:)

    VálaszTörlés
  2. Na igen, vártam már az őszibarackos sütiket. Finooom! Lurkós? Szerintem bejönne minden korosztálynak. ;D

    VálaszTörlés
  3. Kati, postázzak? :)

    Petra, bejön minden korosztálynak, ez így van. Ráadásul még húgomnak is ízlett, aki extra finnyás és válogatós (pl.: semmilyen csokoládés dolgot nem eszik meg). Még vaníliás, szőlős őszibarack lekvár is jön... hamarosan

    VálaszTörlés
  4. Köszi ezt az egyszerű receptet! Biztos, hogy nálunk is sűrűn lesz terítéken, az én fiam is imádja a tejbedarát és a gyümölcsöket is.
    Ha jól értelmezem a receptedet, akkor a tojássárgáját kell a kész tejbedarába keverni, és a tojásfehérjét a sóval habbá verni. Ugye? Mert mind a két helyre tojássárgáját írtál a receptnél.

    VálaszTörlés
  5. Kíváncsian várom ;D
    Szeretnélek meglepni egy díjjal, kérlek nézz be hozzám. :)

    VálaszTörlés
  6. Thia, köszi szépen a visszajelzést, javítottam! Természetesen a tojásfehérjét kell kemény habbá verni. Csak az agyam nagyon azon járt, hogy nehogy kifelejtsem beírni, hogy ne a teljesen forró tejbedarába tegyük a tojássárgát, mert bizony megfőhet.... :)
    Remélem ízleni fog a fiadnak!

    VálaszTörlés