Ezt a süteményt a Vidék Íze magazin legfrissebb, 2011. szeptemberi számába találtam (csak azuram ne olvassa el azt a bejegyzést, mert ígéretet tettem neki, hogy nem veszek több főzős újságot). Megtetszett. Elkészítettem, de szilvám nem volt itthon, ezért meggyel csináltam. Ízlett a lurkóknak is, és a zabpelyhet abszolút nem lehetett érezni benne.
Meggyes zabpelyhes sütemény |
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 dl tej
- 10 dkg zabpehely
- 30 dkg liszt (én fele finom fele réteslisztet használtam)
- 1 csomag sütőpor
- csipetnyi szódabikarbóna
- fél kg meggy
- vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
Elkészítés menete:
- A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, a puha vajjal, majd hozzáöntjük a tejet.
- Ebbe a tejes masszába belekeverjük a zabpelyhet, félretesszük és állni hagyjuk.
- Közben összekeverjük a lisztet, sütőport és a szódabikarbónát.
- Majd felverjük az 5 tojásfehérjét kemény habbá.
- A zabpelyhes keverékhez hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük.
- Ezután könnyedén hozzákeverjük a tojáshabot.
- Vajjal kikent és kilisztezett tepsibe (26x26-ost használtam) öntjük, megszórjuk meggyel.
- Előmelegített, 160 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
- Amikor kihűlt szeletekre vágjuk, ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk.
Tipp:
Ahogy az eredeti recept is írta, használhatunk szilvát is. De lehet őszibarackkal, sárgabarackkal vagy eperrel is. Legközelebbi próbálkozásom során a meggy helyett friss vegyes gyümölcsökkel helyettesítem, és barna cukrot fogok használni.
Nagyon jól néz ki!!! Ettől biztos, nem menne nekem sem a fogyi! :)))
VálaszTörlésNagyon szép lett a süti:) Szeretjük is a meggyes sütiket, ez a zabpelyhes variáció pedig talán egészségesebb:)
VálaszTörlésNagyon guszta.
VálaszTörlés