2011. szeptember 4.

Meggyes zabpelyhes sütemény

Ezt a süteményt a Vidék Íze magazin legfrissebb, 2011. szeptemberi számába találtam (csak azuram ne olvassa el azt a bejegyzést, mert ígéretet tettem neki, hogy nem veszek több főzős újságot). Megtetszett. Elkészítettem, de szilvám nem volt itthon, ezért meggyel csináltam. Ízlett a lurkóknak is, és a zabpelyhet abszolút nem lehetett érezni benne.

Meggyes zabpelyhes sütemény



Hozzávalók:


  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 10 dkg zabpehely
  • 30 dkg liszt (én fele finom fele réteslisztet használtam)
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi szódabikarbóna
  • fél kg meggy
  • vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
Elkészítés menete:

  1. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, a puha vajjal, majd hozzáöntjük a tejet.
  2. Ebbe a tejes masszába belekeverjük a zabpelyhet, félretesszük és állni hagyjuk.
  3. Közben összekeverjük a lisztet, sütőport és a szódabikarbónát.
  4. Majd felverjük az 5 tojásfehérjét kemény habbá.
  5. A zabpelyhes keverékhez hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük.
  6. Ezután könnyedén hozzákeverjük a tojáshabot.
  7. Vajjal kikent és kilisztezett tepsibe (26x26-ost használtam) öntjük, megszórjuk meggyel.
  8. Előmelegített, 160 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
  9. Amikor kihűlt szeletekre vágjuk, ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk.


Tipp:

Ahogy az eredeti recept is írta, használhatunk szilvát is. De lehet őszibarackkal, sárgabarackkal vagy eperrel is. Legközelebbi próbálkozásom során a meggy helyett friss vegyes gyümölcsökkel helyettesítem, és barna cukrot fogok használni.





Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!!! Ettől biztos, nem menne nekem sem a fogyi! :)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett a süti:) Szeretjük is a meggyes sütiket, ez a zabpelyhes variáció pedig talán egészségesebb:)

    VálaszTörlés