Egyszerű, de nagyszerű - elnézést, hogy ezzel az elcsépelt kifejezéssel élek - de ez a sütemény, mint minden leveles tésztás megmozdulásom tényleg a nagyon gyors sütik közé tartozik. Ezt harmadik "résztvevőként" még két hete Anyukámékhoz vittem. A másik két süteményről már tudósítottam, egyik a hangyás szezámmagos rudacskák voltak, a másik pedig a medvehagymás füstölt sajtos csiga.
Ez a túrókrémmel töltött pogácsa:
Túrókrémmel töltött pogácsa |
Hozzávalók:
- 500 g leveles tészta (előhűtött vagy mirelit)
- 25 dkg túró
- 1 egész tojás
- só, bors
- 1 tojás a lekenéshez
A leveles tésztát kinyújtjuk (ha mirelit), vagy csak egyszerűen kicsavarjuk egy enyhén lisztezett deszkán. A túrót, a tojást simára keverjük, majd sózzuk és egy picit borsozzuk. A kinyújtott tésztát megfelezzük. Az egyik felére kiskanállal elkezdjük rakosgatni a tölteléket, de úgy, hogy a másik fél tésztával beborítva kis pogácsákat tudjunk szaggatni belőle.
A töltelékek közötti részt megkenjük enyhén felvert tojással, befedjük a másik tésztával. A köztes részt fakanál nyelével (vagy más hasonló szerszámmal) lenyomkodjuk. Késsel elvágjuk, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy a töltelék középre kerüljön.
A pogácsák széleit érdemes kis villa segítségével lenyomkodni, így biztosan nem folyik ki a töltelék. A tetejüket megkenjük a maradék tojással és 190 fokos előmelegített sütőben megsütjük. 24 darab lett belőle.
Tipp:
Ilyen műanyag tasakban tartok a mélyhűtőben egy fagyasztott leveles tésztát és egy 25 dkg-os túrót, így mondjuk hirtelen süteményigény esetén ehhez a sütihez biztosan van hozzávalóm.
Ötlet: Nők Lapja Konyhája 2010. március
Egyszerűen nagyszerű, és finom. Köszi a receptet. :)))
VálaszTörlésNagyon ötletes és finom
VálaszTörlésEzt megcsináltam, és írtam is neked erről egy postot :)
VálaszTörlésIsmét csak köszönöm :)