2011. november 22.

Kudarcom a leveles tésztával

Nem, nem jó a cím. Bénaságom története talán találóbb cím lenne. Fahéjas almás táskát akartam Olivérnek készíteni, amikor nagyszülei eljönnek megköszönteni névnapja alkalmából. Gondoltam leveles tésztával úgysem lehet hibázni, ezt gyorsan - a takarítás mellett - össze lehet dobni. Nos, ez így is van, de ha nem ésszel csináljuk, akkor leveles tésztával is lehet hibázni. Az történt ugyanis, hogy legalább fánk méretű szaggatóval kellett volna köröket szaggatni, nekem viszont nincs fánk szaggatóm, így a kezem ügyébe eső első kör alakú szaggatómmal csináltam a köröket a sütihez. Lusta voltam egy nagyobb bögrét vagy valamit keresni. Ráadásul nem is nyújtottam elég vékonyra a tésztát. Amikor viszont megtöltöttem az almás töltelékkel és össze akartam őket nyomni, akkor derült ki, hogy elbaltáztam az egészet, és mini köröket nem lehet megtölteni és még össze is nyomni. No így készültek ezek a csúnyácska - de finom - almás fahájas "nemtáskák". 

Viszont a töltelék isteni volt, alma mindig van itthon, többnyire leveles tészta is, ezért rögzítem a receptet. Aztán legközelebb jövök a jó végeredmény fényképével :)

Tehát a 3 legfontosabb teendő:


  1. a tésztát nagyon vékonyra nyújtsuk ki - maximum 1 miliméterre
  2. szaggatáshoz tényleg fánk méretű szaggatót használjunk
  3. a végén villát használjunk a két tészta esztétikus összenyomásához
Almás fahéjas táskák

Hozzávalók:


  • 500 g leveles tészta
  • 3 nagyobb alma
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 tojás - a tetejére
  • porcukor - a tetejére
  1. Az almákat megpucoljuk, magházukat kivágjuk és apró kockákra vágjuk. 
  2. A vajat megforrósítjuk, rádobjuk az almakockákat, a barna cukrot és a vaníliás cukrot.
  3. Kevergetve puhára pároljuk az almát, majd hozzáadjuk a citromlét és a fahéjat is. 
  4. A fahéjas almás tölteléket félretesszük hűlni.
  5. A leveles tésztát felengedjük (ha fagyasztott), és vékonyra nyújtjuk. 
  6. Fánk szaggatóval köröket szaggatunk belőle.
  7. A körökbe egy teáskanál segítségével kis kupacokat rakunk a töltelékből.
  8. Félbehajtjuk a köröket és villával összenyomkodjuk.
  9. Felvert tojással megkenjük és kb. 200 fokos sütőben megsütjük.
  10. Amikor kihűlt porcukorral meghintve kínáljuk.
Recept ötlete és jó fázisfotók: innét 



Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

11 megjegyzés:

  1. A tanulságok mellett is szerintem nagyon aranyosak lettek, ha elém tennéd azt a tányért, biztosan szívesen vennék belőle! :)

    VálaszTörlés
  2. Hankka, köszi :) Nálunk is elfogyott, senki nem reklamált :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem direkt jól néz ki:) Ha nem mondod el a történetet, akkor én azt gondoltam volna, direkt lett ilyen. Nekem tetszik.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem guszta, olyan igazi házias

    VálaszTörlés
  5. Nincs ennek semmi baja, egyedire csináltad és az íze biztosan nagyon finom lett! Ilyet mégegyszer úgy sem tudnál csinálni az biztos! Megismételhetetlen !:-))A kis Olivérnek boldog névnapot!

    VálaszTörlés
  6. Vicuska, :))

    Trollanyu, sajnos nem direkt lett ilyen :)

    Bianka! Nálad a pont, megtaláltad rá a jó szót! Olyan "házias" :)

    Éva, köszönjük :)

    VálaszTörlés
  7. Te drága én tuti megenném, és lehet holnap sütök is!!! :)))

    VálaszTörlés
  8. Szóval, ha tényleg kreatívan akarnál gondolkozni, azt mondanád, jéé egy új variáció, és milyen jól néz ki! Mert jól néz ki, direkte, hogy szétnyílik ad neki egy mosolygós fazont. Ha mindig minden úgy alakulna ahogy azidáig, sosem lett volna semmi felfedezve...a dobos sem.

    VálaszTörlés
  9. Barbi, :)

    Repülő Nyúl, igen, valóban kreatívabban kellett volna gondolkoznom. Csak hát elsőszülött fiamnak szépet akartam (gyorsan). Először nekem a hájas kráfli jutott eszembe a kinézetéről....

    VálaszTörlés
  10. A lényeg, hogy finom volt:)

    VálaszTörlés