2011. február 20.

Csirkés doria recept - nagyon finom csirkés recept

Fogalmam sincs, hogy mit jelent az étel neve. Nem néztem utána sehol, számomra nem is igazán lényeges a jelentése, mindenesetre nagyon megtetszett. A receptet a No salty webszakácskönyben találtam, Oli küldte be, aki Japánban élt, és ott találkozott ezzel a recepttel. Ha bárki tud konkrétumot a doria jelentéséről, kérem, ossza meg velem! Addig is itt a csirkés doria receptje, ahogy én készítettem, pici módosításokkal az eredetihez képest.


Hozzávalók:
  • 10 dkg rizs (fél bögre)
  • 2 db csirkemellfilé
  • 2-3 szelet bacon - apró kockákra vágva
  • 10 dkg gomba
  • 4 evőkanál zöldborsó
  • 4 evőkanál kukorica
  • bazsalikomos pesto
Bechamel mártáshoz
  • 4 dkg vaj
  • 4 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 4 dkg liszt
  • frissen őrölt bors
  • szerecsendió
  • szegfűszeg
  • 5-10 dkg valamilyen kemény sajt - én füstölt Karavánt használtam

A rizst hagyományos módon megfőzzük, félretesszük. Közben a csirkemellet apró kockákra vágjuk, aranybarnára sütjük, fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal és pestoval.

A csirkemell kockákat kiszedjük, és a serpenyőben a bacont megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát, a borsót és a kukoricát. Kész a ragu részünk.

Ezután hagyományos módon elkészítjük a bechamel mártást. A mártáshoz a vajat megforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, készítünk egy világos rántást. Ehhez fokozatosan hozzáadjuk a tejet és a tejszínt is. Fűszerezzük (ne sózzuk, mert a bacon elég sós), és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Tehetünk bele füstölt sajtot is.

Kész van minden hozzávaló.

Most jön a munka könnyebbik része:

A rizst egy hőálló tálba alulra tesszük (az eredeti recept összekeverte a csirkehúsos raguval).


Ráöntünk egy adag bechamel mártást, majd rakunk egy réteg ragut (csirkét + bacont + zöldségeket).


A tetejére bechamel kerüljön, és erre tesszük a sajtot. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percet sütjük.



Hamarosan következik: kevert almás, ahogy én szeretem....

4 megjegyzés:

  1. Nagyon ínycsiklandozó! Tetszik első ránézésre, és a recept alapján vacsira megcsinálom egyszer, vagy többször.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Foodafok! Szeretettel köszöntelek olvasóim között! Nekem is tetszett ez az étel (a mosogatás utána már kevésbé), és tényleg finom. Biztos, hogy különböző változatai szerepelni fognak nálunk is.

    VálaszTörlés
  3. Nem csak finom lehet,de nagyon jól is néz ki!:-)

    VálaszTörlés