2011. február 28.

Rakott brokkoli

Korábban lehet, hogy már említettem, hogy azuram nagyon szereti a rakott ételeket. Nem szükségszerűen csak a húsos rakottasokat, hanem a zöldséges rakott ételeket is. Ez zöldséget és húst egyaránt tartalmaz. Nagy adag lett belőle, így két nap is kitart (legalábbis remélem).


Hozzávalók (inkább 6 adag):

  • 90 dkg brokkoli
  • 1 bögre rizs
  • 70 dkg darált sertéshús vagy marhahús
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • fél kávéskanál majoránna

A tetejére:
  • 3 tojás
  • 3 dl tejföl
A rizst a szokásos módon megfőzzük, és kihűtjük. A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk és megpároljuk. Leszűrjük és félretesszük. 

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, amin először a vöröshagymát dinszteljük meg, majd hozzáadjuk a fokhagymát. A darált húst is hozzáadjuk, majd sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Megpirítjuk. Amikor a hús megpirult, levesszük a tűzről, és megkezdjük a rakott brokkoli összeállítását.

A húst és a rizst összekeverjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleterítjük a brokkolit, majd rá a rizses húst. Addig rétegezzük, amíg minden hozzávaló elfogy.

A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a tejfölt, igény esetén sózzuk, összekeverjük és ráöntjük a rétegek tetejére. Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben 50 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat!



2 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos. :) Nálunk is nagy kedvenc a rakott minden formában. Rájöttem, hogy így a kis családom több fajta zöldséget megeszik mintha másképp készítem.

    VálaszTörlés